Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZWA 6428W brak zasilania 12V na płycie sterującej

expresso2 17 Oct 2017 21:15 1614 1
Relpol
    expresso2
    Level 11  
    Witam proszę o pomoc bo zaczynam się poddawać.
    Problem jest ze zmywarką Amica ZWA 6428W, zaczęło się od głośnej pracy pompy myjącej, chodziła głośno aż się zatarła. Pompę kupiłem nową i założyłem. Zmywarka zaczęła myć jak dawniej, ale zauważyłem, że zmywarka ma zatłuszczony filtr włożyłem płyn do mycia i okazało się, że zmywarka nie grzeje. Nie wiem jak długo bo w zimie jest ciągle ciepła woda i nie było tego problemu. Teraz palę w piecu wieczorem i domycia w zmywarce była zimna woda. Dodam, że zmywarka podłączona jest pod ciepłą wodę.

Na początku sprawdziłem podgrzewacz przepływowy ok, ale po sprawdzeniu wyszło, że nie dochodzi zasilanie do przepływomierza, sprawdziłem z automatu przekaźnik czy nie jest sklejony, ale okazał się ok. Po sprawdzeniu kondensatorów, tranzystorów, diod okazało się, że brak jest zasilania 12V na plycie sterującej

Programy normalnie pracują. Myślałem, że zasilanie blokuje uszkodzony termostat, wymontowałem go i zmierzyłem ale jest ok

Prośba może ma ktoś schemat do tej zmywarki, albo miał z podobnym problemem do czynienia prosił bym o pomoc i pozdrawiam.
  • Relpol
    expresso2
    Level 11  
    Witam problem został rozwiązany może to przyda się innym, na płycie sterującej spalona była dioda Zenera BZX 85C 10V jak widać niedokładnie sprawdziłem diody pozdrawiam.