logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik ruchu lampy solarnej Blooma RB084F nie reaguje na ruch - co zrobić?

stefanczeka 17 Paź 2017 21:38 4338 5
REKLAMA
  • #1 16763297
    stefanczeka
    Poziom 7  
    Witam

czujnik ruchu lampy solarnej "Blooma" RB084F (5052931673186) przestał reagować na ruch.
    Lampa po włączeniu na auta świeci przez pewien czas około minuty, później brak reakcji.
    Regulacja pokręteł do regulowania reakcji na światło, czujność ruchu i czas świecenia nic nie daje.
    Po rozebraniu obudowy czujnika ruchu zauważyłem na przewodach łączących czujnik z całością lampy zaśniedziałe miejsca, prawdopodobnie dostała się tam woda. Wyczyściłem Kontakt S ale nic to nie zmieniło.
    Dodam że czasami niezależnie od pogody czy pada czy nie pada parę dni lampa potrafi się włączyć i świecić cały dzień. Raz nawet przez jedną noc działała bez zarzutu i reagowała na ruch. Później już nie.
    Proszę o pomoc czy można wymienić ten czujnik? czy uda mi się go gdzieś kupić? czy może lepiej poprawić coś lutownicą?

Czujnik ruchu lampy solarnej Blooma RB084F nie reaguje na ruch - co zrobić?Czujnik ruchu lampy solarnej Blooma RB084F nie reaguje na ruch - co zrobić?Czujnik ruchu lampy solarnej Blooma RB084F nie reaguje na ruch - co zrobić?Czujnik ruchu lampy solarnej Blooma RB084F nie reaguje na ruch - co zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 16763389
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Najlepiej wszystko przelutować tam jeszcze raz, ale to i tak loteria czy i jak długo będzie działać-mam na składzie 3 takie lampy z czujnikami-to jak działają to loteria, a zmiana ustawień też działa jak chce.
  • REKLAMA
  • #3 16765536
    stefanczeka
    Poziom 7  
    electro_Nick napisał:
    Najlepiej wszystko przelutować tam jeszcze raz, ale to i tak loteria czy i jak długo będzie działać-mam na składzie 3 takie lampy z czujnikami-to jak działają to loteria, a zmiana ustawień też działa jak chce.

Dzięki za poradę, u mnie od początku zamontowania lampy na dworze wszystko było ok, ustawienia działały normalnie, można było wszystko ustawić według potrzeb, czujnik ruchu też działał bez zarzutu. Problem pojawił się po około miesiącu czyli pierwszym silnym deszczu.

Pytanie co mam przelutować? tylko kable łączące z płytą głowną koło baterii? czy kupie gdzieś ten czujnik ruchu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16765697
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Tak jak pisałem-najlepiej całą płytkę(ze zdjęcia widzę że większosć lutów tam wygląda kiepsko)-każde pole lutownicze, troszkę nowej cyny z topnikiem i przelutować. A co do kupna nowego-chyba tylko z chin... https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&..._20171018214934&SearchText=pir+sensor+for+led
  • REKLAMA
  • #5 16769937
    stefanczeka
    Poziom 7  
    to sie narobiło, poprawiłem luty przy kablach od czujnika ruchu wszystko zaczelo dzialac ale podczas lutowania nie odłączyłem baterii i spalił mi się tranzystor Q1 na głównej płycie, połączyłem go tak jak na zdjęciu i lampa zaczęła działąć ponownie ale już nie rozłącza, niestety nie mam numeru tego tranzystora, co mam teraz zrobić? skąd wziąść taki tranzystor i jaką powinien mieć nazwę?
    Czujnik ruchu lampy solarnej Blooma RB084F nie reaguje na ruch - co zrobić?
  • #6 16770072
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Jakie oznaczenie na płytce, jakie na układzie?
REKLAMA