logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt audio do pokoju 15m2 z mocnym basem do 1500 zł?

byqu13 18 Paź 2017 10:28 2049 11
REKLAMA
  • #1 16764008
    byqu13
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, starałem się pomóc nawet w tych tematach niektórym z Was ale chyba jednak wiem za mało lub po prostu jestem przywiązany do starszych marek.

Czy moglibyście w takim razie doradzić mi jakiś sprzęt grający do takiego dość małego pokoju? To tylko faza planów, dlatego budżet nie jest określony. Nie chciałbym wydawać wielkich pieniędzy na to. Fajnie byłoby gdyby udało się zmieścić w cenie 1500 zł lub nawet mniej o ile to możliwe. W grę wchodzi sprzęt używany lub jeśli to możliwe coś nowego. Głównie używany byłby do oglądania tv na głośnikach, słuchania muzyki. Lubię troszkę głośniejsze brzmienia i często mocno basowe, jeśli to coś pomoże. Jeśli powinienem dodać więcej informacji to proszę napisać, pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16766562
    nitros66
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jaki posiadasz sprzęt i czego Ci w nim aktualnie brakuje? Jeśli dużo oglądasz filmów celował bym w zestaw stereo + sub aktywny. Zapoznaj się z opublikowanym na forum poradnikiem kupującego, temat był swego czasu przypięty na górze działu , naprawdę duzo rozjaśnia.
  • REKLAMA
  • #4 16767601
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Świeża (na rynku) mini wieża Onkyo CS-375D z wejściem optycznym (do TV) i DAB+ (lub Denon D-M40) spektakularnego basu bym się nie spodziewał ...
  • #5 16768273
    byqu13
    Poziom 11  
    Dziękuję za odzew. Więc póki co mam zwykłą wieżę Mini Hi-Fi System FWM200D/05, podłączam po prostu aux do TV i oglądam. Korzystam też z tego kiedy chcę coś posłuchać z telefonu czy komputera również za pośrednictwem auxa. Czego mi brakuje? Myślę że trochę "głębszego" brzmienia. Może po prostu ten zestaw dałoby się jakoś zmodyfikować? Coś przerobić, dorobić czy coś? Może jakiś pomysł właśnie w tym kierunku a nie tylko zmiana sprzętu.
  • REKLAMA
  • #6 16769334
    nitros66
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Modyfikować zbytnio nie ma czego, to gotowy, wygodny w obsludze "kombajn". Jesli znalazlem dobrą serwisowkę, producent deklaruje pasmo przenoszenia wzmaczniacza w granicach 63 Hz _16kHz, a to malo, pobor mocy 45W, więc innych kolumn też zbytnio napedzać nie ma czym.
    Opcja 1. Koszt 0zl
    Na początek spróbuj pożyczyć od kogoś wzmacniacz na odsłuch i podłącz do niego kolumny od wieży, wzmacniacz musi obsługiwać kolumny od 4 ohm. Jeśli bedziesz zadowolony, kup sobie własny wzmacniacz np denon pma 320 lub inne pracujące od 4 ohm, kolumny od wieży zostają. Zmiescisz się w kwocie 400zl.
    Opcja 2. Koszt do 1500zł
    Zestaw tannoy +marantz zaproponowany przez kolegę wyzej jest godny polecenia.
    Opcja 3.koszt do 300zł
    Jesli "głębsze brzmienie" oznacza, że wokale, talerze, srednie pasmo są ok, ale zwyczajnie brak Ci niskiego basu i grzmotów przy ogladaniu tv, to dokup do tej wieży subwoofer aktywny, zachowasz wygodę obslugi "kombajnu" i zaoszczedzisz pieniądze.
  • REKLAMA
  • #7 16769586
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Polecę Denon D-M40
    Wielkiego walnięcia basu nie będzie ale w 15m2 wystarczy, a jeśli nie to zawsze można dokupić suba.
    Znajomy ma w 17m2 starszego brata czyli Denon D-M38 z subem ustawionym prawie na minimum i jest OK.
  • #8 16771130
    byqu13
    Poziom 11  
    Dzięki bardzo za odzew. W przyszłym tygodniu biorę od kolegi wzmacniacz aby sprawdzić czy coś lepiej będzie. Będę pisał na bieżąco co i jak dlatego jeszcze nie zamykam :)
  • #9 16841384
    MikoMikos
    Poziom 7  
    Pozwolę sobie dołączyć do tematu. Poszukuję jakiegoś przyzwoitego wzmacniacza i głośników (zestaw kina domowego najchętniej 5.1). Nie zależy mi na bajerach, a na jakości dźwięku. Niestety z powodu małych wymiarów pomieszczenia 15m^2 salon+4m^2 aneks kuchenny, jestem w stanie upchnąć tam małej wielkości głośniki, z czego część najchętniej powiesiłbym na ścianie. Fajnie by było gdyby amplituner miał wejście optyczne dla sygnału np z TV, i z bajerów może odtwarzanie muzyki bezprzewodowo. Chciałbym się zamknąć w okolicach 2000 zł, może być trochę więcej, jeżeli rzeczywiście różnica w jakości będzie wyraźna. Chodząc po sklepach typu saturn, euro agd rtv itp, zainteresował mnie zestaw Denon AVR-X540BT + SYS-2020. Jest to zestaw mieszczący się w moim budżecie, spełniający wymóg niewielkich gabarytów głośników. Jednakże, jak to ze wszystkim bywa, być może w tej cenie mógłbym dostać coś lepszego, lepiej grającego. Dlatego, proszę Was o radę, pomoc w wyborze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sprzętu audio do małego pokoju (15m²) z mocnym basem w budżecie do 1500 zł. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym zestawy stereo z aktywnym subwooferem oraz mini wieże. Rekomendowane modele to Marantz, Onkyo CS-375D, Denon D-M40 oraz Denon D-M41. Użytkownik obecnie korzysta z wieży Mini Hi-Fi System FWM200D/05, ale brakuje mu głębszego brzmienia. Proponowane są także modyfikacje istniejącego sprzętu, takie jak podłączenie zewnętrznego wzmacniacza. W dyskusji pojawiają się również pytania o zestawy kina domowego, w tym Denon AVR-X540BT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA