Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic TX-58EX780E - tuner sat

18 Paź 2017 20:51 1266 12
  • Poziom 9  
    Witam,

    posiadam ww tv od kilku dni. Podłączyłem do niego przełącznik 1.0 na 4 sat. Wyszukał kanały. Jakość sygnału 80%-100% na każdym sat. Mam do tej samej anteny i LNB podłączonego VU+ Ultimo 4K.
    Problem polega na tym, że przy przełączaniu kanałów sat w tv pojawia się pikseloza i czasem rwanie dźwięku. Dopiero po jakiś 20-30sek ustępuje i można oglądać dalej bez przeszkód. Dodam że nie dzieję się tak przy zmianie każdego kanału tylko kilku. Zauważyłem na razie coś takiego na polskich kanałach z 13E. Początkowo myślałem że to wina modułu - nCAM na kartę zmieniony na abo..... ale widziałem coś takiego na TVP INFO HD który leci FTA..... Czy ktoś mógłby podpowiedzieć o co chodzi ? Może jacyś posiadacze tv Panasonic mogliby coś powiedzieć o tych tunerach sat wbudowanych w tv? Wykorzystuję tylko 1 wejście sat w tv.
  • Poziom 9  
    Nikt tu nie ma Panasonica z tunerem sat :) ? Może problem jest z LNB octo i separacją wyjść....może w następny weekend podłączę inny LNB i zobaczymy
  • Poziom 43  
    danmuz napisał:
    Wykorzystuję tylko 1 wejście sat w tv.

    danmuz napisał:
    Podłączyłem do niego przełącznik 1.0 na 4 sat.

    danmuz napisał:
    Zauważyłem na razie coś takiego na polskich kanałach z 13E.

    Pewnie trzeba bardziej dokładnie ustawić samą antenę, skręcenie konwertera itd
  • Poziom 9  
    Nie ma takiej opcji że antena jest niedokładnie ustawiona. Do tego LNB podłączone są też profesjonalne dekodery i tam nie ma tego problemu. Będę miał kilka dni wolnych niedługo to sprawdzę sam LNB - ewentualnie przełącznik diseq. Moim zdaniem to jest kwestia modułu i jego współpracy z tv. Ale na 100% będzie wiadomo jak sprawdzę LNB.
  • Poziom 43  
    danmuz napisał:
    Do tego LNB podłączone są też profesjonalne dekodery i tam nie ma tego problemu

    To tv podłącz pod te kable - to już też coś wyjaśni i testuj pakiet NC+.

    danmuz napisał:
    Moim zdaniem to jest kwestia modułu i jego współpracy z tv

    To byś miał info "program zakodowany" czy jakoś tak a nie pikselozę.
    Moduł CI nie bierze udziału w dekodowaniu obrazu/dźwięku - jego rola polega tylko na zdekodowaniu strumienia danych odpowiedzialnych za "rozszyfrowanie" obrazu.
    Może coś faktycznie z konwerterem, przełącznikiem, lub tym krótkim kabelku od niego do konwertera.
  • Poziom 35  
    danmuz napisał:
    Problem polega na tym, że przy przełączaniu kanałów sat w tv pojawia się pikseloza i czasem rwanie dźwięku. Dopiero po jakiś 20-30sek ustępuje i można oglądać dalej bez przeszkód.

    W niektórych telewizorach z CI występują problemy z płynnym przełączaniem kanałów, gdy aktywna jest blokada rodzicielska w module.
  • Poziom 9  
    A jak mogę wyłączyć tą "kontrole" ? jak wchodzę w ustawienia to mam Kontrolę rodzicielską i 2 opcje Zmień PIN i Zmień ustawienia klasyfikacji wiekowej. Nie widzę tam opcji wyłączenia tej kontroli rodzicielskiej......

    Właśnie zrobiłem mały test. Zamiast nCAM HD włożyłem do tv moduł Astona z kartą Kamelon i dokładnie jest to samo.... np TVP 1HD czy TVP 2HD dekoduje się super od razu a np Polsat HD czy TV Plus HD rwie i po chwili oglądania jest ok i już dalej nie ma problemu. Muszę zatem jednak sprawdzić LNB i przełącznik - ewentualnie kabel. Nie jest to jednak wina modułu.... Ten przełącznik już mam jakiś czas i nie było nigdy problemów. Kabel używam Televesa czarny w pełniej miedzi. Moje podejrzenia to LNB Octo - zamontowany jakieś 2 tyg temu. Sprawdzę na quadzie który był wcześniej założony na 13E. Wtedy wszystko się okażę. Wolałbym żeby się to ten LNB niż głowica sat tv.... zobaczymy
  • Poziom 35  
    danmuz napisał:
    mam Kontrolę rodzicielską i 2 opcje Zmień PIN i Zmień ustawienia klasyfikacji wiekowej

    Próbowałeś tak?
    Cytat:
    BLOKADA RODZICIELSKA
    Aby włączyć lub wyłączyć żądanie kodu PIN na programach przeznaczonych dla widzów dorosłych wybierz opcję ZMIANA KODU PIN i ustaw żądany tryb pracy. Aby zmienić kod PIN wybierz opcje ZMIANA KODU PIN. Fabryczny kod PIN - 1234.

    http://www.mediaalex.pl/allegro/instrukcja_modul_CI+.pdf
  • Poziom 9  
    Udało się wejść - wtedy jest opcja WYŁ, 7+, 12+, 16+ i 18+. Ale aktualny poziom miałem WYŁ jak wszedłem w to więc to nie to. Dalej mam to samo..... Nie chce mi się 2 razy wdrapywać na drabinę więc chyba jutro zmówię sobie jakiś drugi LNB Octo i sprawdzimy. Mam też drugi przełącznik jakby co na 4 LNB więc spróbuje znaleźć sedno problemu.
  • Poziom 9  
    Dziś podłączyłem 2 LNB Octo i to samo. Po przepięciu piątego kabla z 13E do ostatniego 8 wyjścia poprawa - w sensie na mniejszej liczbie kanałów ten defekt. Nawet przez chwilę nie było go w ogóle....ale teraz sprawdzałem i znów to samo tylko w mniejszym stopniu. Pozostaje sprawdzić przełącznik diseqc i kabel. Wśród przełączników jakiegoś mega wyboru nie ma....czym się kierować ? łumieniem czy separacją wejść ? Teraz mam taki: http://satmania.com.pl/przelacznik_diseqc_4_1_fte_ums141,92,_956.html
  • Poziom 9  
    Zmieniłem przełącznik i kabel łączący go z LNB. Do czasu jak nie pada jest wszystko ok a jak zacznie to znów są te "artefakty" jak się przełączy na wybrane kanały..... Nie mam pojęcia czemu ? Sygnał zbiera antena 90cm więc nie jest za mała. Na dekoderach ok. A w tv takie cyrki w zależność od tego czy pada czy nie :) Ktoś ma jakiś pomysł ? bo mi się już skończyły pomysły :(
  • Poziom 43  
    danmuz napisał:
    Nie ma takiej opcji że antena jest niedokładnie ustawiona.

    Mogła się troszkę obrócić - bez weryfikacji prawidłowego ustawienia anteny nie ma co marzyć o znalezieniu winowajcy.
    danmuz napisał:
    Do czasu jak nie pada jest wszystko ok a jak zacznie to znów są te "artefakty" jak się przełączy na wybrane kanały.....

    No to nie problem z instalacją jako taką, tylko samą anteną.
    danmuz napisał:
    Do tego LNB podłączone są też profesjonalne dekodery i tam nie ma tego problemu.

    To o niczym nie świadczy - każdy sprzęt jest inny i ma różną czułość.
  • Poziom 9  
    Właśnie jedyne co mi przychodzi na myśl to czułość głowicy tunera sat w tv. Na dekoderach może być ok bo pewnie mają dużo lepszą czułość niż taka głowica w tv...... Przed chwilą zrobiłem teścik i odpiąłem kabel od tv i podłączyłem do dekodera. Tam oczywiście nic takiego nie zauważyłem. Mam antenę multifocus E85 gdzie w centrum jest 13E. Odpowiada to sygnałowi z 90cm. Ale jak wszyscy wiemy tr na Hot Birdzie nie są tak mocne jak na 19.2E a zwłaszcza te polskich platform. Myślę że antena się nie przestawiła bo zauważyłbym to na parametrach innych sat na listwie...... Dodatkowo myślę że gdyby z syg był aż taki problem to działoby się to cały czas a nie tylko kilkanaście sek po przełączeniu na dany kanał.... tak mi się wydaje przynajmniej :) Ale pewnie taka a nie inna czułość głowicy w tv powoduje takie objawy podczas deszczu kiedy sygnał jest słabszy. Teraz już nie wiele mogę zrobić. Na wiosnę spróbuję na innej większej antenie. I tak miałem zmienić tą E85 na coś większego żeby wrzucić między 13E a 19E jeszcze 16E. Na większej antenie sygnał z 13E będzie miał więcej zapasu na niepogodę i myślę że będzie po problemie.