Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Niestabilna praca fan CPU -

Mimik98 18 Paź 2017 21:57 1047 36
  • #1 18 Paź 2017 21:57
    Mimik98
    Poziom 4  

    Witam, od tygodnia borykam z pewnym problemem, a mianowicie zauważyłem, co jakiś czas komputer chodzi bardzo głośno i po kilku sekundach wraca do normy, sprawdziłem temperatury programem HWMonitor i zauważyłem że CPU fan ma 0 RPM, a maksymalną 4687. Spojrzałem też na temp. procesora i w idle wynosiły one ok 50 stopni, a maksymalna to 99. Pewnego razu kiedy włączyłem grę, temperatura wzrosła do ok 90 stopni i po przekroczeniu mniej więcej 95 stopni, włączył sie wentylator od razu na ponad 4000 RPM, który schłodził procesor, po czym się wyłączył. Mój procesor to i7-6700 z chłodzeniem boxowym. Załączam screeny temperatury CPU oraz RPM wentylatora. Z góry dziękuje za wszelkie próby pomocy :)

    0 29
  • Servizza
  • #3 18 Paź 2017 22:05
    Mimik98
    Poziom 4  

    Pasty nie zmieniałem. Mogę to na dniach zrobić tylko czy jest to aby wina niezmienionej pasty?

    0
  • #4 18 Paź 2017 22:07
    marqqv
    Poziom 31  

    Temperatury w normie ale ciekawe co będzie po zmianie past od czegoś można zacząć . i czyszczenie fana oraz chłodzenia .

    0
  • #5 18 Paź 2017 22:10
    sosarek
    Poziom 43  

    marqqv napisał:
    Temperatury w normie

    50 w IDLE to wg.Ciebie w normie?
    @Mimik98 Na jakiej płycie masz ten procesor osadzony?

    0
  • Servizza
  • #6 18 Paź 2017 22:12
    Mimik98
    Poziom 4  

    Niestety modelu nie znam, pewnie jakiś shit. Komputer został zakupiony jako gotowiec niestety nie z mojej inicjatywy i nazwa płyta jest podpisana jako model PC. Komputer mam od 2 lat i wczęsniej nie było takich problemów. Dokładnie minutę temu wentylator włączył sie przy ok 57stopniach na poziomie 3000RPM i temp spadła do 44stopni, za kilka minut najprawdopodobniej wentylator znowu się wyłączy.

    0
  • #7 18 Paź 2017 22:21
    sosarek
    Poziom 43  

    Mimik98 napisał:
    Niestety modelu nie znam, pewnie jakiś shit

    Bez przesady - CPU-Z nie potrafisz uruchomić i wkleić zakładki Mainboard?

    0
  • #8 18 Paź 2017 22:23
    Mimik98
    Poziom 4  

    Model: Predator G3-710. Tak jak pisałem, podpisana jest nazwą komputera

    0
  • #10 18 Paź 2017 22:29
    Mimik98
    Poziom 4  

    https://imgur.***/*/*****

    Niestabilna praca fan CPU -

    To jest cała zakładka. Komputer od Acera z GPU gtx980, cała reszta pokroju zasilacza czy płyty głównej to pewnie jakiś szmelc. reset BIOSu nie robiłem, rozumiem że wykonuje się go mechanicznie na płycie głównej?

    Moderowany przez dt1:

    Wkleiłem poprawnie obrazek, proszę w przyszłości korzystać z tego sposobu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html zamiast z zewnętrznych hostingów.

    0
  • #11 18 Paź 2017 22:35
    sosarek
    Poziom 43  

    NA początek zdejmij obudowę i sprawdź czy wentylator pracuje.
    Kolejna kwestia - ustawienia wentylatora w BIOS/UEFI.

    0
  • #12 18 Paź 2017 22:44
    Mimik98
    Poziom 4  

    Rozkręciłem obudowę i wentylator nie pracuję. Mam więc sprawdzać ustawienia wentylatora w biosie?

    0
  • #13 18 Paź 2017 22:46
    sosarek
    Poziom 43  

    Spróbuj go delikatnie ruszyć palcem - zobacz czy zacznie się kręcić.
    Sprawdź też te ustawienia - CPU Fan.

    0
  • #14 18 Paź 2017 22:47
    310artur
    Poziom 43  

    Płya pewnie ACERa nie koniecznie zaraz szrot. Penie masz książeczkę do tego - jeśli nie to na stronie znajdziesz instrukcje w PDF. Jeśli masz na to jeszcze gwarancje (były zdaje się 24 miesiące) nie otwieraj obudowy (masz pewnie naklejone plomby gwarancyjne), Jeśli jest po gwarancji - to tak jak wyżej, reset BIOS zworką najpewniej będzie. I naocznie zobacz jak ten wentylator pracuje.

    0
  • #15 18 Paź 2017 22:48
    Mimik98
    Poziom 4  

    Delikatnie go poruszałem i nic się nie działo, potem spróbowałem trochę mocniej i zaczął się kręcić, tylko na kilka sekund.

    0
  • #16 18 Paź 2017 22:50
    sosarek
    Poziom 43  

    Możliwe że jest uszkodzony, sprawdź jeszcze ustawienia.

    0
  • #17 18 Paź 2017 23:35
    Mimik98
    Poziom 4  

    Nah tylko że nie mogę wejść do biosu przez klawiaturę na usb a na ps2 nie mam, mam zatem robić od razu ten reset biosu?

    0
  • #18 18 Paź 2017 23:42
    sosarek
    Poziom 43  

    Musi dać się wejść z obojętnie jakiej klawiatury.

    Mimik98 napisał:
    mam zatem robić od razu ten reset biosu?

    A jak go później skonfigurujesz skoro podobno
    Mimik98 napisał:
    nie mogę wejść do biosu przez klawiaturę na usb a na ps2 nie mam

    0
  • #19 19 Paź 2017 15:06
    Mimik98
    Poziom 4  

    próbowalem kombinacji F2, F12, alt+ctrl+esc, del. Pisze w instrukcji żeby naciskać DEL ale nie działa.

    Dodano po 49 [minuty]:

    Udało mi się włączyć bios ale nie było tam nic o ustawieniach wentylatora, jedynie był pokazany speed fan, na którym pisało "N/A", a po chwili wentylator się załączył na 3000 RPM, po czym spadł do 0 i znowu się wyłączył. Mogę za tym uznać że wentylator padł?

    Dodano po 14 [godziny] 29 [minuty]:

    Sam nie wiem co mam o tym myśleć bo problem występuje od tygodnia i dopiero teraz sie za niego zabrałem, a tak to na tym pc chodziła gra po kilka godzin dziennie i zawsze kiedy podbijało temperature za wysoko to chłodzenie się włączało. Gdyby w ogóle się nie włączało to bym mógł uznać że chłodzenie padło i kupić nowe, ale w tym przypadku nie mam pewności. Są może jakieś wirusy które mogłbyby powodować takie wyłączanie chłodzenia?

    0
  • #20 19 Paź 2017 15:43
    pawel1148
    Poziom 19  

    Ja mam gotowca z Lenovo, miałem podobny problem, ale z wentylatorem na karcie graficznej R9 290, który przez sterowniki/bios był ustawiony na minimum bez względu na obciążenie(karta grzała się do 91 stopni i wyłączała komputer, który dodatkowo trzeba było hard resetować po tym wszystkim bo windows zapominał o sterownikach dźwięku przy okazji. Ja sobie zainstalowałem program MSI Afterburner w którym można ustawiać krzywe wydajności wentylatora względem temperatury i po wrzuceniu go do autostartu i dodatkowo jeszcze dorzuciłem sobie go do pliku ktorym włączam Steama dla pewności. Problemy minęły. Brak już niebieskich ekranów śmierci i restartów komputera w czasie gry czy nawet podczas przeglądania internetu(no chyba że program sie sam zawiesi, zdarzyło mi się tak raz na początku).

    Nie rozumiem czy to ma byc element postarzania sprzętu, czy po prostu wadliwe oprogramowanie tego egzemplarza, ale po zainstalowaniu tego programu jestem zadowolony, bo kupiłem taniej gotowca z systemem niż bym go złożył z części wtedy (ok 1tyś taniej) i teraz też pewno taniej bo karty graficzne zdrożały.

    Do CPU takich programów nie kojarze, MSI afterburner chyba nie ma takiej funkcjonalności, sądzę jednak że coś dla siebie znajdziesz. Co prawda to trochę łatanie, ale to co działa nie jest głupie. Tylko poczytaj najpierw o tych programach i bierz z pewnych źródeł, bo nigdy nie wiadomo co może w tym siedzieć.

    0
  • #21 19 Paź 2017 15:52
    Mimik98
    Poziom 4  

    próbowałem ustawić to speedfanem ale niestety nie wykrywa mojego chłodzenia, nawet kiedy aktualnie pracuje. Nie wiem co robić bo niby grać mogę, bo temp dochodzi do 100 stopni i magicznie chłodzenie się włącza i to schładza, na kilka minut jest spokój, potem znowu się nagrzewa i znowu się załącza. Nie chcę sobie spalić sprzętu więc na razie w nic nie gram, ale chciałbym wiedzieć od czego jest zależna taka dziwna praca chłodzenia. Przy włączeniu komputera na przykład chłodzenie od razu się włącza na pełne obroty i powoli maleje do zera, a czasem nie chodzi i nie widnieje nawet w programie HWMonitor, tak jakbym go nie miał.

    0
  • #22 19 Paź 2017 18:15
    macgormac
    Poziom 14  

    Skoro możesz wejść do BIOS, raczej UEFI tam masz, powinna być cała sekcja dla wentyli w trybie Zaawansowanym. Sprawdź tam dokładnie stan wentyli, powinne być wyszczególnione wszystkie gniazda jakie są dostępne na płycie.

    0
  • #23 20 Paź 2017 03:06
    Domiss223
    Poziom 9  

    Mimik98 napisał:
    próbowałem ustawić to speedfanem ale niestety nie wykrywa mojego chłodzenia, nawet kiedy aktualnie pracuje. Nie wiem co robić bo niby grać mogę, bo temp dochodzi do 100 stopni i magicznie chłodzenie się włącza i to schładza, na kilka minut jest spokój, potem znowu się nagrzewa i znowu się załącza. Nie chcę sobie spalić sprzętu więc na razie w nic nie gram, ale chciałbym wiedzieć od czego jest zależna taka dziwna praca chłodzenia. Przy włączeniu komputera na przykład chłodzenie od razu się włącza na pełne obroty i powoli maleje do zera, a czasem nie chodzi i nie widnieje nawet w programie HWMonitor, tak jakbym go nie miał.


    Musisz w BIOSIE miec ustawienia MANUALNE zalaczania sie wentylatora poprzestawiane.

    Zresetuj BIOS do ustawien domyslnych, a jezeli to nie pomoze wyciagnij baterie od biosu i wloz po okolo minucie i odpal komputer na fabrycznych ustawieniach CPU i coolera.

    W biosie mozna ustawic temperature startowa zalaczania sie chlodzenia nawet na 60-70 stopni.

    Jezeli masz w IDLE 50 stopni temperature , a w stresie 99 stopni to jeszcze chwila i spalisz ten procesor, ktory jest troche warty.

    Jezeli to co napisalem Ci nie pomoze i nadal beda te same objawy to padl ci prawdopodobnie wiatrak na chlodzeniu i zwyczajnie szaleje w zaleznosci od wlasnego widzi mi się. Wtedy albo całe chłodzenie wymieniasz albo sam wiatrak.

    Daj znac czy to co pisalem cos dalo :)

    0
  • #24 09 Gru 2017 23:40
    Mimik98
    Poziom 4  

    Witam, przepraszam za długą nieaktywność z powodu olania sprawy, już nie miałem pomysł co sie może dziać, dzisiaj znowu zacząłem o tym myśleć i wyciągnąłem baterie z płyty głównej na 10min, włączylem ponownie komputer, pisało coś że ustawi do ustawień fabrycznych i że mam wcisnąć F1, zrobiłem to i system włączył się tak jak zwykle, myslałem że bedzie jakieś wprowadzenie, wpisywanie danych itd ale system uruchomił się normlanie, nie wiem czy ten reset przebiegł pomyślnie, następnie sprawdziłem czy system wykrywa chłodzenie i nadal nie wykrywał, więc ja już nie wiem o co chodzi. Mógłbym przyjąć ze chłodzenie padło albo ma jakieś swoje dziwne zachowanie ale ten argument obala fakt, że chłodzenie ZAWSZE się włącza przy krytycznej temperaturze (ok.95stopni) tak, jakby rzeczywiście był ustawiony rozruch na jakieś wielkie temperatury, ale reset nic nie dał, w biosie a raczej w uefi (który wygląda dość staro, a komputer jest sprzed 2,3 lat) nie ma żadnych ustawień na temat rozruchu coolera, jedynie moge sobie podejrzeć RPM tego wentylatora, zwykle pisze N/A, no chyba że tempratura mocno podskoczy, to wtedy pokazuje realną wartość (4000rpm zazwyczaj) spada sobie do 1000, chwile sie utrzymuje, po czym spada do 0. Są jeszcze jakieś pomysły? A, chciałem sie jeszcze tylko zapytać, czy jest możliwość ze płyta główna jest z tego powodu uszkodzona, czy taka sytuacja nie wchodzi w gre?

    0
  • #26 10 Gru 2017 00:00
    Mimik98
    Poziom 4  

    W poniedziałek mam zamiar zapożyczyć od kolegi informatyka jeden, więc chyba muszę czekać. Gdyby jednak mój okazał się wadliwy, kupno taniego do 100zł jest ok? nie robie oc i procek ma zablokowany mnożnik.

    0
  • #27 11 Gru 2017 17:35
    Mimik98
    Poziom 4  

    Niestety kolegi nie bedzie jeszcze przez 2 dni więc musze czekać, lecz chciałbym spytać czy każdy wentylator bedzie można przymocować do radiatora czy są różne modele? Radiator pewnie nie jest uszkodzony więc chciałbym wymienić tylko wentylator. Rozmawiałem też z serwisantem z Komputronika i powiedział mi, że może być to wina zepsutego czujnika temp. na płycie głównej, ale myśle że to nie prawda ze względu na czas w jakim wentylator sie włącza, czasem włączy sie od razu po przekroczeniu 99 stopni na cpu, czasem te 100stopni utrzymuje sie nawet minute. Próbowałem także wymusić prace wentylatora zewnętrznym programem Argus Monitor, kiedy wentylator nie pracował to program go nie widział, kiedy już sie załączył to wymusiłem żeby pracował cały czas na 50% mocy, niestety nic to nie dało a RPM zaczeły spadać do zera po czym sie wyłączył. Też mnie zastanawia fakt, że czasem ten wentylator widnieje w programie HWMonitor, a czasem go nie ma, nigdy go nie ma przy starcie komputera.

    0
  • #28 11 Gru 2017 19:26
    helmud7543
    Poziom 42  

    Pokaż temperatury i obroty w BIOS. Napisz, czy przy obciążeniu temperatura wzrasta skokowo bardzo szybko, czy płynie. Jeśli masz regulację napięciową to zerowe obroty lub tylko drgania w niskiej temperaturze są normalne. Podaj markę i model płyty głównej. Pokaż pod jakie złącze masz podłączone zasilanie wentylatora.

    0
  • #29 11 Gru 2017 19:44
    Mimik98
    Poziom 4  

    Sprawdzałem już temperatury i obroty w BIOS i mam identyczne jak pokazuje HWMonitor, max RPM jakie miałem to 4600, lecz zwykle wentylator jest po prostu wyłączony i pisze w BIOSie N/A, a temp. to od 50 do 100, zależy czy komputer dopiero wystartował czy uruchomiłem BIOS po wcześniejszym użytkowaniu. Temperatura wzrasta skokowo, jeżeli nic nie robie po włączeniu komputera to temperatura oscyluje w granicach 60-70stopni, jeżeli odpale przeglądarke to nagle temperatura szybko wzrasta. Także dziwne jest to że w tym momencie jak to pisze, wentylator uruchomił się na 93stopniach, co jest rzadkością, zazwyczaj uruchamia się na 100. Model płyty głownej jest nazwany modelem komputera (niestety kupiony jako gotowiec jako prezent) Acer Predator G3-710, wentylator mam podłączony pod złącze 4-pinowe cpu fan, tak jak było domyślnie, wczoraj zauważyłem też złącze 4-pinowe podpisane jako cpu fan 2 3 więc tam podłączyłem i to samo.

    0
  • #30 11 Gru 2017 20:13
    helmud7543
    Poziom 42  

    Radiator ma sporą pojemność cieplną. Albo masz kiepski styk pomiędzy CPU a chłodzeniem albo w samym CPU - pomiędzy rdzeniem a obudową, tak zwanych IHS. Ewentualnie błędny odczyt.

    0