Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BASCOM prośba o sprawdzenie kodu

Pan Krok 19 Paź 2017 22:28 786 9
  • #1 19 Paź 2017 22:28
    Pan Krok
    Poziom 8  

    witam serdecznie!
    Mam problem z dołożeniem menu do mojego pierwszego kodu, podczas kompilacji wyrzuca:

    Spoiler:
    Error : 61 Line : 85 Label not found [_ENDSELECT5] , in File : C:\Users\Patrycja\Desktop\sterownik.bas
    Error : 61 Line : 85 Label not found [_ENDSELECT5] , in File : C:\Users\Patrycja\Desktop\sterownik.bas


    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    pozdrawiam,
    Michał

    0 9
  • #2 19 Paź 2017 22:57
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 19 Paź 2017 23:21
    Pan Krok
    Poziom 8  

    Nie widzę opcji numerowania linii :oops:

    Co do end if, to są w wymienionych przez Ciebie miejscach, chyba, że nie czuje sarkazmu i ma ich tam nie być(ale w takim przypadku nie kompiluje jeszcze bardziej) a mają być gdzie indziej.

    Sorałka za brak komentarzy przy kodzie, następnym razem na pewno będą...

    0
  • #4 20 Paź 2017 18:22
    miro340
    Poziom 12  

    Kliknij sobie kolego słowo Select i naciśnij klawisz F1, dowiesz się wtedy jak wygląda instrukcja Select Case. Wywal też 2 ostatnie End If i wstaw je w odpowiednich miejscach, Jeśli nie wiesz gdzie, to ponownie skorzystaj z klawisza F1. Dorzuć jeszcze deklaracje wielkości stosu i ramki i powinno się skompilować. I jeszcze jedna rada na przyszłość nawet jeśli wklejasz jakieś gotowce z netu to staraj się to robić częściami i częściami kompiluj program. Dzięki temu bez trudu będziesz mógł znaleźć błędy w kodzie.

    0
  • #5 24 Paź 2017 18:58
    Pan Krok
    Poziom 8  

    Siema,
    stricte kopiowanego kodu tutaj za wiele nie ma. Sam algorytm sprawdzający port ADC, liczący i sterujący pinami działa poprawnie na mC, problem mam tylko z tym prostym menu. Znalazłem chwilę, coś poprawiłem przy select case, end if z końca dałem gdzie było potrzebne, teraz mam nowe błędy.

    Spoiler:
    Error : 35 Line : 92 3 parameters expected , in File : C:\Users\Michał\Desktop\sterownik.bas
    Error : 35 Line : 110 3 parameters expected , in File : C:\Users\Michał\Desktop\sterownik.bas
    Error : 124 Line : 110 LOOP expected , in File : C:\Users\Michał\Desktop\sterownik.bas




    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak włączyć tutaj numerację linii? Na pewno byłoby łatwiej mi pomóc.

    0
  • #6 25 Paź 2017 09:24
    sp3ots
    Poziom 35  

    Witam !
    Włączenie numeracji linii a w Bascom AVR:
    Options/Enviroment/Editor - klikasz Line numbers.

    0
  • #7 25 Paź 2017 09:31
    Pan Krok
    Poziom 8  

    W bascomie mam numerację, nie chce się ona przekopiować:)

    0
  • #8 25 Paź 2017 09:37
    sp3ots
    Poziom 35  

    Przepraszam źle zrozumiałem, nie wiem czy TU ( na Elektrodzie ) można włączyć numerację linii !

    0
  • #9 25 Paź 2017 09:56
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 25 Paź 2017 12:30
    Pan Krok
    Poziom 8  

    Dzięki Niveasoft, włączyłem Draw Indention Lines i znalazłem problem bez kłopotu :) Gorąco polecam innym nowicjuszom :P

    Tematu nie zamykam, bo być może jeszcze będę Was molestował.

    pozdrawiam,

    0