Założenia:
Jak najtańsze zbudowanie wzmacniacza. Kiedyś dostałem od informatyka kilka zasilaczy HP z drukarek o parametrach 32V 2500mA. Długo zastanawiałem się do czego je wykorzystać i w końcu pomyślałem o TDA7294. Na początku się martwiłem czy zasilacze będą ze sobą współpracować w mostku. podczas prób okazało się że nie sprawiają problemów, dodatkowo obciążyłem je do 3000mA przez 30min i nie wyłączały się. Następnie zacząłem budowę wzmacniacza.
zastosowanie pozostałe podzespoły:
a) Przedwzmacniacz TL074:
Wykonałem płytkę uniwersalną pod kątem rozstawu potencjometrów. Każdy potencjometr jest na małej płytce i podłączana jest przewodami do głównej płytki. dzięki temu mogłem dowolny odstęp pomiędzy nimi wybrać podczas projektowania przedniego panelu.

Dodatkowo zastosowałem filię śniadaniową w celu odizolowania przedwzmacniacza aby usunąć "buczenie" wyłożyłem cały panel przedni i kawałek folii pod płytka główna przedwzmacniacza i jest odizolowania niebieska folią z tworzywa
b) Kontur:
Bardzo lubię ten filtr i postanowiłem go zastosować wg tego schematu https://obrazki.elektroda.pl/27_1207924685.jpg. Postarałem się wykonać płytkę która będzie przy potencjometrze i miała jak najmniejsze wymiary przez to jest zastosowania płytka ze ścieżkami na dole i na górze.

c) Wskaźniki wysterowania:
Użyłem linijki na LM3915 układ obsługuje 10 diod na kanał czyli jest 20 diod na lewy i prawu plus jedna centralna świecąca się cały czas. odległości diod wynoszą 10.16mm (0.4inches) tak aby były jak najbliżej i jednocześnie było miejsce na oprawki Led. Oba wskaźniki są na jednej płytce. I dodatkowo doda centralna świecąca cały czas.

d) moduł Bluetooth:
Kiedyś na portalu handlowym napotkałem się na różnego rodzaju moduły i zaciekawiły mnie szczególnie do komunikacji audio, duża wygoda każdy może się połączyć i pościć muzykę.

e)zasilanie modułu Bluetooth:
Układ wymaga zasilania 3,6-4,2V związku z tym wykonałem płytkę ze stabilizatorem LM317. Układ został zamontowany na tym samum radiatorze co końcówki mocy i podczas montażu został odizolowany od radiatora.

f)Sterownik wentylatora:
Do sterowania wentylatora zastosowałem układ z AVT1595. Prosty układ oparty na tranzystorze. układ został tak samo zamontowany jak zasilacz do modułu Bluetooth. Układ utrzymuje temperaturę radiatora około 50 stopni Celsjusza. Termistor jest zlokalizowany obok tranzystora w celu łatwego przymocowania do radiatora.

g)Układ natychmiastowego odłączania głośników od końcówek mocy
Podczas prób okazało się że po wyłączeniu głównego wyłącznika pojawiał się przeraźliwy dźwięk. Do rozwiązania problemu zastosowałem układ soft startu do transformatora https://static.elektroda.pl/attach/soft_start_1140.jpg, tylko że zostały usunięte cztery rezystory 5W. Płytka zasilana jest prądem sieciowym sterowana głównym wyłącznikiem.

h)zasilanie wyżej wymienionych podzespołów:
Zostały zastosowane dwa zasilacze impulsowe 12V 1.25A, które posiadałem przed rozpoczęciem budowy wzmacniacza.
Obudowa i montaż podzespołów:
Jako obudowę użyłem uniwersalnej obudowy plastikowej Z17. w celu wzmocnienia dna użyłem płyty o grubości 8mm. Na początku myślałem o tekstolicie niestety nie posiadałem odpowiedniej wielkości płyty dlatego zastosowałem panel podłogowy, który jest znacznie tańszy. dodatkowo uzyskałem możliwość wykonania otworów montażowych w dowolnym miejscu. Następnie każdy otwór został prze-gwintowany gwintownikiem maszynowym 3M za pomocą wkrętarki. Co znacznie ułatwiło składnie podzespołów.

Panel przedni został zaprojektowany w programie AutoCAD a nastepnie wydrukowany na folii samoprzylepnej. Wygląd przedniego panelu wzorowałem się stylem z Radmora 5102

Koszty:
poz | opis | sz | cena | razem |
1 | Obudowa | 1 | 30 | 30 |
2 | Moduł Bluetooth stereo audio XS3868/OVC3860 | 1 | 30 | 30 |
3 | PRZEŁĄCZNIK OKRĄGŁY B160 ON CHWILOWY CZARNY | 5 | 1,7 | 8,5 |
4 | Przełącznik ON-ON MTS102 | 1 | 1,35 | 1,35 |
5 | Gałka potencjometru GC16 | 2 | 0,62 | 1,24 |
6 | Potencjometr obrotowy 10k Ohm l-15mm | 2 | 1 | 2 |
7 | Gałka potencjometru GCL15 CZARNA 15mm /438 | 4 | 1,3 | 5,2 |
8 | Stabilizator napięcia LM1117 3,3V | 1 | 1,4 | 1,4 |
9 | Potencjometr z odczepem 2x50KB TELPOD-zamiennik | 1 | 12 | 12 |
10 | Gałka do potencjometru czarna GCL30 | 1 | 1,9 | 1,9 |
11 | Oprawka diody LED 5mm - (10szt) | 3 | 1,8 | 5,4 |
12 | Potencjometr 2x100k liniowy /1381 | 4 | 1,5 | 6 |
13 | Układ scalony TDA7294 | 2 | 8,9 | 17,8 |
14 | Układ scalony LM3915 | 2 | 10 | 20 |
15 | Dioda LED zielona 5mm - (10 SZT) | 2 | 1 | 2 |
16 | koszt przesyłek 2 paczki | 10 | 2 | 20 |
164,79 | ||||
Pozostałe elementy posiadałem w warsztacie.
Inne zgjęcia:

dołączam jeszcze projekty płytek:
Cool? Ranking DIY