Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[VBA, excel] kopiowanie i wklejanie wierszy

karolwa 20 Oct 2017 11:10 1545 1
    karolwa
    Level 1  
    Dzień dobry,

Zawracam się z prośbą o pomoc. Starałem się przeszukać forum, niestety nie znalazłem pomocy dla rozwiązania problemu.
    Chciałbym utworzyć makro, które znacznie usprawniłoby moją pracę.

Mianowicie, (jak w załączonym pliku) potrzebowałbym kodu, który kopiowałby po kolei każdą komórkę z kolumny "A" z arkusza#2 i wklejał ją w kolumnie "C" 14 razy.
    Przykładowo: komórka A1 (sheet2) => C1:C14 (sheet1), komórka A2 (sheet2) => C15: C28 (sheet1) itd / czyli każdy niepusty wiersz z kol. A, arkusz#2 został prze klejony 14 razy zaczynając od pierwszego pustego wiersza w kol. C arkusz#1

Zarejestrowanie makra nie jest dla mnie optymalnym rozwiązaniem (dla dwóch pierwszych komórek kod jak niżej) ze względu na ilość rekordów w arkuszu#2.
    Code: vbscript
    Log in, to see the code

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Helpful post
    Luckymag
    Level 11  
    to makro do "zabawy"
    Code: text
    Log in, to see the code

source_name - nazwa źródłowego arkusza
    target_name - nazwa docelowego arkusza
    sorce, target to żródłowy i docelowy arkusz. Można takich zmiennych nie używać i zamiast nich później użyć sheets(source_name) ale tak jest "ładniej"
    liczba_kopii = 14 - ta wartość może być wpisana w jakąś komórkę i tutaj tylko odczytana np: liczba_kopii = source.cells(1,2).value
    kolumna_FROM, kolumna_TO - sądzę że oczywiste, można to zmienić żeby używał innych kolumn
    ile_wierszy - informacja ile wierszy ma skopiować. Można by zmienić kod i pętkę powtarzać nie do osiągnięcia limitu wierszy jak teraz ale do znalezienia pustej komórki. Trzeba by użyć innej pętli
    Log in, to see the code

Mam nadzieję że przeanalizowanie tego kodu da ci dużo większą wiedzę o VBA.
    Nagrywanie makr jest dobre na początek, używam go żeby dotrzeć do nazw obiektów i ich metod i własności ale kod trzeba zwykle przebudować dodając warunki i pętle, których nie da się nagrać oraz eliminując SELECT bo tylko spowalnia.
    Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:
    jeszcze dwie wersje....
    Pierwsza
    ile_wierszy, to może być niemal dowolna liczba sprawdzonych wierszy , można wpisać nawet tyle ile wierszy ma cała kolumna (zależy od wersji Excela) Chodzi o to by nie sprawdzać całej kolumny bo to może potrwać....
    Skopiowane zostaną tylko niepuste komórki.

Log in, to see the code

DRUGA mozliwosc ma pętle po wszystkich komórkach z kolumny A
    Log in, to see the code