Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lexmark X466 - Drukarka włącza się dopiero po dłuższym czasie.

szyman 20 Oct 2017 20:38 1137 6
    szyman
    Level 11  

Hej wszystkim,

Mam problem dosyć nietypowy jak na drukarkę. A zatem drukarka włącza się dopiero po godzinie od przełączenia przycisku zasilania, z tyłu drukarki. Podejrzewam, że jedynym sprawcą tego zamieszania może być zasilacz, aczkolwiek nie wykluczam innych problemów. Wiem, że nowy zasilacz kosztuję 600 zł, a nie wiem czy jest sens inwestować. Mam doświadczenie z lutownicą i to spore, aczkolwiek nie wiem jakie konkretnie elementy na tej płycie wziąć pod lupę i pomierzyć. Dysponuję APPA 77, myślę, że wystarczy. Proszę o wskazówki, a jeśli to nie zasilacz to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
    Lexmark X466 - Drukarka włącza się dopiero po dłuższym czasie.Lexmark X466 - Drukarka włącza się dopiero po dłuższym czasie.Lexmark X466 - Drukarka włącza się dopiero po dłuższym czasie.Lexmark X466 - Drukarka włącza się dopiero po dłuższym czasie.Lexmark X466 - Drukarka włącza się dopiero po dłuższym czasie.Lexmark X466 - Drukarka włącza się dopiero po dłuższym czasie.Lexmark X466 - Drukarka włącza się dopiero po dłuższym czasie.
    pecet7
    Level 18  
    Wymień wszystkie kondensatory
    suri1986
    Level 24  
    Jak na lexmarka typowa usterka. Jak nie dasz rady znajdź dobrego elektronika i po sprawie.
    szyman
    Level 11  
    Dziś wymienię kondensatory. Ale jest problem z rezystorem, którego nie mogę dostać, a kolory już nie widoczne. Miernik pokazuję mi 112kΩ, i wydaję mi się że mogę mu ufać, ale nie wiem czy rezystor zmienił właściwości.
    szyman
    Level 11  
    Mam problem z oznaczeniem rezystora. Wyjadę mi się, że widzę na obudowie brązowy, czarny, brązowy, złoty, co oznacza 100Ω. Miernik pokazuje mi wartość 112kΩ. Czego mam się słuchać ?
    szyman
    Level 11  
    Wszystkie kondensatory są wymienione, ale to nie pomogło. Najwidoczniej to wina płyty głównej drukarki. Czy ktoś jest w stanie doradzić mi coś lub podpowiedzieć ?
    panterka
    Level 20  
    Warto było by podmienić na inny zasilacz i sprawdzić czy będzie się włączać, nawet taki z serii Exxx (bez skanera).