Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

- Octavia I 1.9TDI czasami nie odpala.

mat.tro 21 Paź 2017 19:44 930 2
  • #1 21 Paź 2017 19:44
    mat.tro
    Poziom 2  

    Witam.
    Posiadam Skodę Octavię I generacji z 2006 roku (wersja TOUR) z silnikiem 1.9TDI AXR 74kw/101km w manualu.
    Problem pojawił się około miesiąc temu. Silnik za pierwszym razem nie chciał odpalić, jednak za drugim bez problemu. Po paru tygodniach czasami za 3. dopiero odpalał. Od paru dni zapala raz za pierwszym, raz za drugim. Dziś jak sprawdzałem to zauważyłem, że raz odpala prawidłowo, a kolejny w drugiej pozycji kluczyka(zapłon) w ogóle nie zaświecają się kontolki, w trzeciej(rozruch) przygasają te na wyświetlaczu i nie odpala. I tak na zmiane. Dodam, że akumulator ma ok. 3 lat, ładowany niedawno, i słychać pompkę paliwa w baku jak kluczyć się przekręci na pozycję 2.
    Prosiłbym o pomoc. Z góry a w zasadzie z przed kompa dzięki. xd

    0 2
  • Pomocny post
    #2 21 Paź 2017 20:07
    Staszek49
    Poziom 34  

    Coś nie tak ze stacyjką, pewnie wyrobiona kostka. Na próbę, bez pośpiechu spróbuj przełączać kluczykiem na poszczególne pozycje stacyjki, obserwując kontrolki i reakcję rozrusznika. Pewnie potwierdzą się moje przypuszczenia i kostka stacyjki będzie do wymiany chyba, że uszkodzona będzie też część mechaniczna, to wówczas cała stacyjka.

    0
  • #3 21 Paź 2017 20:44
    mat.tro
    Poziom 2  

    Staszek49 napisał:
    Coś nie tak ze stacyjką, pewnie wyrobiona kostka. Na próbę, bez pośpiechu spróbuj przełączać kluczykiem na poszczególne pozycje stacyjki, obserwując kontrolki i reakcję rozrusznika. Pewnie potwierdzą się moje przypuszczenia i kostka stacyjki będzie do wymiany chyba, że uszkodzona będzie też część mechaniczna, to wówczas cała stacyjka.


    Ojciec obstawia, że to właśnie coś ze stacyjką, bo akumulator naładowany, mrozów nie ma. To tylko, że raz wszystko prawidłowo idzie, a za drugim kontrolki nie zaświecają się i nie chce ruszyć.
    Dzięki za odpowiedź, wkrótce zobaczymy czy to rzeczywiście to ;).
    Dzisiaj przydarzył się nam jeszcze jeden incydent, konkretnie wracaliśmy z pełną przyczepką drewna po pagórkowatym terenie. Po powrocie, po postoju godzinnym jak odpaliłem to wyskoczyły kontrolki: zaświeciły się żółte od ABSu i od ESP/ASR oraz migała czerwona od hamulca ręcznego. Płynu hamulcowego było w normie, ale odkręciliśmy nakrętkę zbiornika i spowrotem zakręciliśmy. Po uruchomieniu wszystko zgasło. Pytanie czy to mogło być coś poważnego?

    0