To że jako nowy umieszczam od razu schemat instalacji to nie oznacza że nie przeglądałem dziesiątek tematów Ale do rzeczy. Zaprojektowałem projekt instalacji co oraz cwu który zamieszczam do wglądu.
System oparty na buforze kombinowanym z dwoma zbiornikami.Zbiornik zewnętrzny posiada wężownice dla przyłączanej w przyszłości instalacji solarnej.Zbiornik wewnętrzny przeznaczony dla cwu.Do bufora podpięte będą :
- system solarny (w dolnej wężownicy - która na rysunku jest "czysta")
- kocioł zasypowy z dolnym spalaniem SAS 17 kw wpięty bezpośrednio w bufor.
- piec gazowy do dogrzewania cwu
Widoczne rury wychodzące do rozdzielaczy co i cwu na poddaszu. (jedyny obwód podłogowy zaopatrzony w termostat elektryczny będzie znajdował się w rozdzielaczu co).CWU na poddaszu 4 obwodów, CO 7 obwodów.
Ze względu na czasochłonność nie umieściłem filtrów siatkowych z zaworkami - które umieszczone będą przed pompami, oraz zaworków przy buforze, rozdzielaczach i kotłach.
Prosiłbym o ocenę , oraz ewentualne sugestie odnośnie edycji systemu. Jako że kocioł sas pracuje w układzie otwartym (bezciśnieniowym) czy dobrze rozwiązałem dopływ wody co ? Czerwone naczynie wzbiorcze posiada zawór bezpieczeństwa, odpowietrznik. Na zasileniu cwu zainstalowany zawór bezpieczeństwa. Obsługę pomp CO oraz podłogówki sterują termostaty przylgowe.
Jak duży ma być ten bufor?
Jaka pojemność zasypowa kotła węglowego?
Osobiście radziłbym zastosować zasobnik z 2 wężownicami i podłączyć kocioł węglowy do jednej z wężownic. Kocioł węglowy w układzie otwartym.
Ponadto jaki masz system grzewczy? Grzejniki, podłogówki? Domyślam się, ze mieszany.
Weź też pod uwagę, że kocioł gazowy będzie musiał cały czas pracować na wysokich parametrach temperaturowych tracąc sporo na sprawności.
Planuję bufor o pojemności Zaraz będę!. zewn. 800/1000 l. Do tego piec zasypowy 17 kw. Jeżeli podepnę piec zasypowy do wężownicy to nie będzie sporej straty ciepła ?
System grzewczy tak jak na rysunku: na parterze 3 obw podłogówki, 7 obw grzejników.Na poddaszu 1 obw. podłogówki i 6 grzejników.Kocioł gazowy docelowo wpięty w górne króćce bufora w celu dogrzania cwu.
Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:
Zmiana koncepcji.Wywalony zbiornik kumulowany. Dołożony zbiornik cwu z 3 wężownicami.Prosze o opinie i sugestie
Zainteresuj się zasobnikami firmy RBB np, zasobnik RBB-6
Zasobnik ten zbudowany jest ze zbiornika i 3 wężownic.
Dwie wężownice stalowe na dole zbiornika i jedna wężownica u góry z nierdzewki.
Górna część zasobnika służy do przygotowania ciepłej wody użytkowej. Woda ta przepływając poprzez wężownicę z nierdzewki zostaje podgrzana przepływowo.
Na rynku są też zasobniki z wbudowanym zbiornikiem z nierdzewki do bufora ze stali węglowej (podobnie jak na pierwotnym Twoim schemacie) + 2 wężownice. Wtedy CWU przygotowywana jest w tym wbudowanym zbiorniku nierdzewnym.
Do jednej z wężownic wpinasz solary, a do drugiej wpinasz kocioł stałopalny, który podłączasz w układzie otwartym. Kocioł stałopalny oczywiście z użyciem zaworu ładującego bufor (temperaturowego lub laddomatu).
Kocioł gazowy wpinasz bezpośrednio w bufor, ale tylko do grzania CWU, czyli pod górną część bufora.
Kocioł gazowy natomiast ma zasilać obieg CO bezpośrednio, ponieważ grzejąc bufor traciłby na sprawności.
Choć ja buduję podobne układy w oparciu o 2-funkcyjne kotły ACV serii Kompakt.
Wtedy wyjście z wężownicy CWU bufora podłączam do wejścia wody użytkowej w kotle. Kocioł gazowy tylko dogrzewa ciepłą wodę, a jak jej temperatura jest odpowiednia to wyłącza palnik i przepuszcza przez siebie ciepłą wodę. W każdej chwili kocioł można przeprogramować, aby zamiast grzania przepływowego grzał ciepłą wodę w buforze.
Instalację CO zasila się z dolnej części bufora, gdzie woda jest nieco chłodniejsza niż na górze bufora.
Bufor wtedy pełni kilka ról:
- bufor i zasobnik CWU dla kotła węglowego
- bufor i zasobnik CWU dla solarów
- zasobnik CWU dla kotła gazowego
- sprzęgło hydrauliczne, dzięki któremu można rozdzielić obiegi podłogówek i grzejników.
- wymiennik ciepła odseparowujący układ zamknięty instalacji CO od układu otwartego kotła stałopalnego
Do tego potrzebna jest porządna automatyka.
Tak się składa, że opisane przez mnie rozwiązanie jest dość popularnym rozwiązaniem ACV. Zestaw taki składa się z bufora z wbudowanym zbiornikiem z nierdzewki ACV Smart Multi Energy, kotła gazowego ACV Prestige, kolektorów, dowolnych innych urządzeń grzewczych stałopalnych (kotły, kominki).
Wszystkim steruje jeden sterownik ACV Control Unit. Steruje on wszystkimi pompami ładującymi i obiegowymi oraz mieszaczami, a do tego kotłem gazowym ACV Prestige cyfrowo poprzez magistralę.
Może warto by było pójść tą drogą.
Jednak zanim podejmiesz decyzję zastanów się czy mając gaz i kocioł gazowy warto się pchać w droższe ogrzewanie węglowe?
Ceny węgla poszybowały tak mocno w górę, że obecnie ogrzewanie gazem jest tańsze od ogrzewania węlowego. Ponadto jest problem z węglem. W niektórych regionach jest on już reglamentowany jak za komuny Chyba, że masz cały las darmowego drewna.
Zastanów się też czy warto instalować solary. Koszt solarów, rur, zaworów i całego osprzętu, zasobnika, glikolu, robocizny wyniesie 10-15 tys. zł. Za te pieniądze masz gazu do grzania ciepłej wody na okres 10-15 lat.
W solarach co kilka lat będziesz musiał wymienić glikol i zapłacić za serwis.
Przeciętnej, polskiej rodzinie koszty zwrócą się dopiero po 10-kilkunastu latach.
Chyba, że planujesz zostać beneficjentem piłkarskiej drużyny pięćset plus to wtedy zwróci się szybciej
Jak się wyleczyłeś z bufora?
Przecież bufor i zasobnik CWU w tym przypadku to jest jedno urządzenie Jeżeli zamierzasz montować kocioł stałopalny to warto dołożyć kilka złotych, aby kupić nieco większy zasobnik. Dzięki temu będziesz spalał opał z najwyższą sprawnością kotła, bez dymu i oszczędnie. Ponadto dzięki buforowi mniej się narobisz przy kotle, bo nie będziesz musiał latać co chwilę do kotła tylko zapakujesz cały kocioł, popalisz przez kilka godzin, a ciepło będziesz miał przez kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt godzin.
Zastosuję kocioł z podajnikiem, i w zasadzie też nie będę często odwiedzał kotłowni.
Nie pakuj się w kocioł z podajnikiem jak masz gaz.
Zastosujesz kocioł gazowy i w ogóle nie będziesz odwiedzał kotłowni.
Obecnie ceny węgla szaleją i "idą" w górę tak mocno, że gazem ogrzejesz dom taniej, a przy tym nawet nie musisz kiwnąć palcem.
Piszę to nie tylko jako instalator, ale także jako użytkownik kotła gazowego i były użytkownik kotłów węglowych zasypowych i na ekogroszek. Miałem bardzo dobry kocioł z jednym z najlepszych na rynku podajników żeliwnych w którym można było palić wszystkim tzn. ekogroszkiem, miałem, pelletem, zrębkami drewna.
Kocioł o bardzo wysokiej sprawności, prawie 86%, którego cena katalogowa wynosiła 12,5 tys. zł.
Na instalację tego kotła (sama wymiana kotła miałowego-zasypowego na retortowy) wydałem ok. 20 tys. zł i były to pieniądze wyrzucone w błoto.
Pozbyłem się tego, stosunkowo nowego kotła (palone raptem 3 sezony) i zainwestowałem w nowy, kondensacyjny kocioł gazowy ACV Kombi Kompakt 30/36 HRE. Kupiłem tak duży kocioł tylko dlatego, że ogrzewam 2 budynki.
Żałuję, że w ogóle pakowałem się w ekogroszek, bo ekogroszkiem czy miałem musiałem rok w rok wydać nie mniej jak 5 tys. zł za ogrzewanie domu + ciepła woda w sezonie grzewczym. Poza sezonem grzewczym CWU grzałem kotłem gazowym z otwartą komorą spalania.
W zeszłym roku rozpocząłem sezon grzewczy 20 września i grzałem do połowy maja tego roku. Zużyłem gazu za 4,5 tys. zł. w tym oczywiście ciepła woda + gotowanie, bo kuchnia jest gazowa.
Przy kotle na ekogroszek w kuchni także gotowałem gazem tak więc trzeba by jeszcze doliczyć koszt gazu do tego ekogroszku oraz prądu potrzebnego do pracy podajnika. Czyli do tych 5 tyś. zł trzeba by jeszcze doliczyć ok. 1 tys. zł.
Dodam jeszcze, że wcześniej jak paliłem w kotle miałowym wychodziło jeszcze drożej.
W tym roku węgiel, który poprzednio kupowałem po 640zł kosztuje u nas już prawie 800zł za tonę, a ponadto składy puste i ludzie czekają w kolejce na dostawy.
Ponadto u nas dość często bywają zaniki prądu. Jak tylko zaczyna wiać wiatr lub spadnie trochę więcej śniegu to murowane jest, że nie będzie prądu przez 1-2 nawet do 3 dni.
Kupiłem przetwornicę napięcia (taki rodzaj UPS-a z możliwością podłączenia zewnętrznego akumulatora) + akumulator samochodowy. Bywało, że kocioł gazowy pracował przez ponad 2 dni tylko na tym zestawie, bo byliśmy bez prądu.
Akumulator jest pasuje mi do jednego z aut i w razie potrzeby jest zamieniany w samochodzie do naładowania.
Za zestaw tej przetwornicy + akumulator dałem niewiele ponad 800zł.
Niestety w przypadku kotła na retortowego musiałbym zainwestować w agregat prądotwórczy za ok. 3-3,5 tys. zł.
Weź też pod uwagę, że układ, który chciałbyś zrobić to wydatek rzędu 50 tys. zł sama kotłownia (bufor-zasobnik CWU, kocioł z podajnikiem, solary, kocioł gazowy, wkład kominowy, automatyka, zawory, montaż itd.).
Za kocioł gazowy z automatyką + wkład kominowy wydasz 10-12 tys. zł licząc wraz z robocizną.
Jeżeli jesteś na etapie budowy domu to rób wszędzie tylko i wyłącznie podłogówki i nie pchaj się w układy mieszane tzn. podłógówki + grzejniki. Dzięki temu unikniesz dodatkowych kosztów związanych z mieszaczami i dodatkową automatyką, a kocioł kondensacyjny przy samej podłogówce uzyska najwyższe sprawności i największe oszczędności.
Mirazzboono wrote:
A tak na marginesie masz gdzieś schemat przypadkowej instalacji w takim systemie jaki proponujesz ??
Nie mam, ale jak znajdę chwilę wolnego czasu to mogę Ci to rozrysować.
Dodano po 2 [minuty]:
P.S.
Jak będziesz miał same podłogówki i będziesz chciał grzać dom taniej niż gazem to zainwestuj w powietrzną pompę ciepła. Koszty ogrzewania będą prawie o połowę niższe. Niestety koszt instalacji to tak ok. 20-25 tys. zł.
Pierwszy z układów w przypadku jednolitego systemu grzewczego, czyli wszędzie grzejniki lub wszędzie podłogówki. Zasobnik-bufor pełni rolę sprzęgła hydraulicznego, bufora oraz zasobnika ciepłej wody użytkowej.
W tym układzie kocioł gazowy bezpośrednio zasila układ CO, dzięki czemu uzyskuje najwyższe sprawności.
Kotłownia ...nolity.jpg Download (280.62 kB)
Drugi układ w przypadku instalacji mieszanej. W tym układzie zasobnik-bufor pełni także rolę sprzęgła hydraulicznego dla kotła gazowego.
Kotłownia ...eszany.jpg Download (247.74 kB)
Jakie zalety mają takie układy?
Układ zamknięty dla obiegu CO i zasobnika-bufora.
Układ otwarty dla kotła węglowego.
Grzanie ciepłej wody w wężownicy. Dzięki dużej prędkości przepływu przez wężownicę oraz fakt zastosowania wężownicy nierdzewnej nie występuje problem z bakteriami legionelli.
Możliwość wykorzystywania ciepła solarów do podgrzewania CWU oraz CO w okresach przejściowych.
Możliwość automatycznego dogrzewania CWU kotłem gazowym, kiedy temperatura wody w zasobniku spadnie.
Istnieje możliwość pominięcia wielu elementów tego układu np. zaworu temperaturowego, a nawet pompy CO kotła węglowego i grzania zasobnika grawitacyjnie. Warunek: zasobnik musiałby być umieszczony powyżej kotła węglowego.
Jeżeli istnieje możliwość umieszczenia kotła gazowego powyżej zasobnika to można też pominąć zawór przełączający CWU, ponieważ wewnętrzny wymiennik w kotle gazowym będzie stale gorący, kiedy w zasobniku będzie gorąca woda, a tym samym zawsze będziemy mieli dostępną gorącą wodę z kotła gazowego zanim uruchomi się palnik. Wtedy zawór termostatyczny CWU należy umieścić za kotłem gazowym.
Kocioł gazowy może pracować jako dwufunkcyjny grzejący CWU przepływowo lub w każdej chwili można go przełączyć na grzanie zasobnika.
Ale z reguły mało kto ma potrzebę przełączać na ładowanie zasobnika. Taka potrzeba występuje tylko jak w domu jest zjazd rodzinny i używane jednoczesnie ze 2-3 łazienki.
UWAGA! Takie tricki z CWU są możliwe tylko i wyłącznie z kotłami ACV Kombi Kompakt ze względu na ich specyficzną budowę.
Na tym schemacie pominąłem zawory odcinające, filtry, naczynia przeponowe, zawory bezpieczeństwa, automatykę i czujniki, aby można było zrozumieć zasadę działania tego systemu.
Czujniki poszczególnych regulatorów muszą być zamontowane w odpowiednich miejscach i na odpowiedniej wysokości zasobnika-bufora, aby układ mógł działać poprawnie.
Ale o tym możemy podyskutować potem jak układ Ci się spodoba i będziesz chciał go zastosować.
Jednak postawię na kocioł na paliwo stałę. Mógłbyś zrobić konfigurację z takim buforem, ale najlepiej z wbudowanym zbiornikiem cwu (mało miejsca na drugi baniak).
Tak jak mówię : kocioł stały, najlepiej dolna wężownica zarezerwowana dla solarów (przyszłość) i pieć gazowy jako dogrzewanie CWU.
150 m2 powierzchnia użytkowa. 3 obwody podł na parterze, 7 ob grzejników na parterze, 7 obw. c.o. na poddaszu ( w tym 1 obw. podłog.) + 2 rodzielacze cwu .
Jednak postawię na kocioł na paliwo stałę. Mógłbyś zrobić konfigurację z takim buforem, ale najlepiej z wbudowanym zbiornikiem cwu (mało miejsca na drugi baniak).
Tak jak mówię : kocioł stały, najlepiej dolna wężownica zarezerwowana dla solarów (przyszłość) i pieć gazowy jako dogrzewanie CWU.
150 m2 powierzchnia użytkowa. 3 obwody podł na parterze, 7 ob grzejników na parterze, 7 obw. c.o. na poddaszu ( w tym 1 obw. podłog.) + 2 rodzielacze cwu .
No to zmień tylko w tych schematach górną wężownicę na wbudowany zbiornik nierdzewny. Ale uwierz mi, że trudno jest znaleźć lepsze rozwiązanie niż ten RBB.
Zasobniki typu zbiornik w zbiorniku to trochę droższe rozwiązanie.
Schematy, które Ci przygotowałem to zbiornik-bufor w którym jest przygotowywana także ciepła woda do kąpieli i mycia. Żadnych dodatkowych baniaków już nie potrzeba.
To jest jeden baniak z weżownicami, który służy zarówno jako bufor ciepła i bojler.
Pełni też rolę wymiennika separującego układ zamknięty od układu otwartego oraz sprzęgła hydraulicznego, który odseparowuje od siebie obiegi pompowe.
Montując układ wg mojego schematu masz możliwość grzać CO oraz ciepłą wodę do kąpieli zarówno kotłem węglowym, solarami oraz kotłem gazowym.
AAA To zmienia stan rzeczy.Nie połapałem się bo patrzyłem za wewnętrznym zbionikiem. Mógłbyś zrobić szczegółową konfigurację połączeń ? W szczególności jak jest wyprowadzone ogrzewanie c.o. na grzejniki/podłogówkę.
Jestem baardzo zainteresowany.
Dodano po 10 [minuty]:
Ale czy takie ogrzewanie przepływowe wyrobi na 5 osób ?
AAA To zmienia stan rzeczy.Nie połapałem się bo patrzyłem za wewnętrznym zbionikiem. Mógłbyś zrobić szczegółową konfigurację połączeń ? W szczególności jak jest wyprowadzone ogrzewanie c.o. na grzejniki/podłogówkę.
Jeżeli masz oddzielne obiegi podłogówek oraz grzejników to masz ten drugi schemat.
Na dole po prawej stronie masz 2 wyprowadzenia (czerwone) z mieszaczami oraz pompami. Te wyprowadzenia łączy się bezpośrednio z rozdzielaczami. Na dole jest wspólna rura powrotów z podłogówki i grzejników (niebieska). Wystarczy tylko dodać trójnik.
Mirazzboono wrote:
Ale czy takie ogrzewanie przepływowe wyrobi na 5 osób ?
Jak masz 5 łazienek i wszyscy na raz będą chcieli się kąpać to może być problem Swoją drogą ile masz łazienek?
RBB zamiast naczynia ma wężownicę, a wody do kąpieli jest tyle ile jest w całym zbiorniku. Ciepła woda jest tak długo jak znajdująca się w całym zbiorniku jest jeszcze gorąca. Jak kupisz zasobnik 800 litrów i go nagrzejesz do 60-70'C to masz do dyspozycji ok. 1000-1200 litrów wody o temperaturze odpowiedniej do kąpieli.
Może opisz dokładniej jak wygląda Twój dom i dlaczego się upierasz przy kotle węglowym?
Ile masz łazienek, ile kuchni, jak daleko jest z kotłowni do łazienek i do kuchni?
Ile osób ma korzystać jednocześnie z ciepłej wody?
Dom budowany wg projektu Kanon II. https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Kanon-ii,560.html W zasadzie zmianą dokonaną jest powiększenie kotłowni względem kuchni, zamiast garażu jest dodatkowy pokój.Na poddaszu strop betonowy, z ociepleniem 15 cm i drugą cieńszą warstwą betonu. Ściany z porothermu: zewnętrzne 30 cm + ocieplenie 15 cm. Komin systemowy (z drugiego zrezygnowałem - jest tylko wentylacja.Kuchnia jak widać usytuowana za ścianą kotłowni, łazienka parterowa na wprost kotłowni, a łazienka główna ...nad kotłownią Jednocześnie będzie korzystało zapewne 2 osoby - ale jest opcja że może być tak że będzie ciąg po kolei.
Zostaję przy twoim układzie z piecem gazowym, ale wolałbym żeby główny był jednak "śmieciuch" (odczuwalne ciepło z gazu jest jednak zimniejsze).Ale układ w buforze jest ok, bo gazówka jest na samej górze. Od początku - jak widać zresztą na początku tematu - nastawiłem się na bufor, bo piec może grzać z najbardziej skuteczną mocą, a chciałem też dodać inne żródła ciepła.
Nie zrozumiałem na początku twojego systemu - ale teraz widzę że jest bardzo odpowiedni.
system chcę oprzeć o rozdzielacze.Na parterze 7 grzejn, 3 obw podłog, i rozdzielacz cwu - na poddaszu rozdzielacz 7 c.o. (z dodanym 1 obwodem podłogowym zabezpieczonym termostatem sterowanym elektrycznie) oraz rozdzielacz cwu. Połączenia w kotłowni i do rozdzielaczy w miedzi - od rozdzielaczy pex.
Jeden obieg na grzejniki i podłogówkę (z układem mieszającym)
Dom budowany wg projektu Kanon II. https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Kanon-ii,560.html W zasadzie zmianą dokonaną jest powiększenie kotłowni względem kuchni, zamiast garażu jest dodatkowy pokój.Na poddaszu strop betonowy, z ociepleniem 15 cm i drugą cieńszą warstwą betonu. Ściany z porothermu: zewnętrzne 30 cm + ocieplenie 15 cm. Komin systemowy (z drugiego zrezygnowałem - jest tylko wentylacja.Kuchnia jak widać usytuowana za ścianą kotłowni, łazienka parterowa na wprost kotłowni, a łazienka główna ...nad kotłownią Jednocześnie będzie korzystało zapewne 2 osoby - ale jest opcja że może być tak że będzie ciąg po kolei.
Zostaję przy twoim układzie z piecem gazowym, ale wolałbym żeby główny był jednak "śmieciuch" (odczuwalne ciepło z gazu jest jednak zimniejsze).Ale układ w buforze jest ok, bo gazówka jest na samej górze. Od początku - jak widać zresztą na początku tematu - nastawiłem się na bufor, bo piec może grzać z najbardziej skuteczną mocą, a chciałem też dodać inne żródła ciepła.
Nie zrozumiałem na początku twojego systemu - ale teraz widzę że jest bardzo odpowiedni.
system chcę oprzeć o rozdzielacze.Na parterze 7 grzejn, 3 obw podłog, i rozdzielacz cwu - na poddaszu rozdzielacz 7 c.o. (z dodanym 1 obwodem podłogowym zabezpieczonym termostatem sterowanym elektrycznie) oraz rozdzielacz cwu. Połączenia w kotłowni i do rozdzielaczy w miedzi - od rozdzielaczy pex.
Jeden obieg na grzejniki i podłogówkę (z układem mieszającym)
Czyli grzejniki i podłogówki masz z jednego obiegu?
Taki układ to błąd, ponieważ mając bufor, musisz zrobić układ mieszania dla grzejników i w sumie będziesz miał 2 układy mieszające wpięte w szereg, któe wzajemnie będą się zakłócały.
Skąd masz takie dziwne przekonania, że odczuwane ciepło z gazu jest mniejsze? To są jakieś mity, które powstały w ten sposób, że ludzie, którzy przeszli na gaz mocno ograniczają grzanie uważając, że gaz jest drogi. Dlatego często w domach grzanych gazem jest po prostu chłodniej.
Ponadto źle zrobione sterowanie.
Nie ma najmniejszego problemu, aby uzyskać komfort cieplny przy kotle gazowym taki sam jak przy kotle węglowym, a nawet lepszy. Trzeba tylko wiedzieć jak zrobić instalację i jak nią sterować. Później Ci to opiszę jak to zrobić.
Niestety nie będę ukrywał, że "dałeś ciała" budując dom, ponieważ popełniłeś największą głupotę robiąc system mieszany tzn. podłogówki i grzejniki, a przy tym jeden obieg do podłógówek i grzejników.
W Twoim przypadku aby ogrzać dom do 22'C przy temperaturze zewnętrznej -20'C potrzebujesz urządzenia grzewczego o mocy maksymalnej 9-10kW.
Średnia moc, którą będziesz potrzebował to ok. 4-5kW. W okresach przejściowych wystarczy nawet moc rzedu 1-2kW.
Komfort cieplny to nie tylko temperatura powietrza w domu, ale także ciepłe grzejniki, które promieniując w podczerwieni sprawiają, że ludzie odczuwają komfort cieplny.
Potrzebujesz zatem urządzenia grzewczego o bardzo dużej modulacji. Ale problem jest w tym, że nawet najmniejsze kotły gazowe zaczynają modulować od ok. 3kW.
Jak zrobisz do takiego kotła automatykę typu załącz/wyłącz to okresowo grzejniki będą raz ciepłe, a raz zimne, co będzie odczuwane jako dyskomfort.
Ale w Twoim przypadku z pomocą przychodzi bufor ciepła. Kocioł będzie ładował zasobnik-bufor cyklicznie się wyłączając np. kilka razy w ciągu doby, a automatyka będzie rozprowadzała to ciepło do grzejników powodując, że cały czas one będą ciepłe. Dzięki temu w domu będziesz miał komfortowe ciepło i stale ciepłe grzejniki.
Teraz kwestia jaki system ogrzewania wybrać?
Grzejąc gazem zarówno CO przez sezon grzewczy i CWU dla 5 członków rodziny przez cały wydasz ok. 4 tys. zł.
Pelletem wyjdzie podobnie.
Węglem przy obecnych cenach węgla wyjdzie tak samo lub drożej. Ceny węgla cały czas rosną.
Prądem grzejąc bufor w II taryfie wyjdzie niecałe 6 tys. zł.
Powietrzną pompą ciepła ok. 2300 zł.
Budowa kotłowni z kotłem węglowym, buforem, solarami i kotłem gazowym to koszt ok. 50 tys. zł.
Montaż powietrznej pompy ciepła to wydatek ok. 25 tys. zł.
Montaż kotła gazowego bez bufora to wydatek ok. 10-12 tys. zł.
Montaż jednego klimatyzatora z funkcją grzania 3-4 tys. zł.
Koszt budowy solarów przy 5 członkach rodziny zwróci Ci się po ok. 10 latach.
Jeżeli byłbym na etapie budowy to:
- po pierwsze robiłbym wszędzie ogrzewanie podłogowe
- główne ogrzewanie to kondensacyjny kocioł gazowy
- ogrzewanie w okresach przejściowych przy użyciu klimatyzatorów, które latem by chłodziły dom.
Żadnych śmieciuchów ani pelletów.
W Twoim przypadku potrzebował byś 6 klimatyzatorów po 3-4 tys. zł każdy + kocioł gazowy. Łączny koszt inwestycji to ok. 35 tys. zł licząc wszystko włącznie z robocizną.
Zamykasz się z ogrzewaniem domu niewiele ponad 3,5-4 tys. zł rocznie. Bez jakiejkolwiek pracy w kotłowni i przy pełnym komforcie w domu zarówno zimą jak i latem.
Ale taki system trzeba by było przygotować na etapie projektowania domu tak, aby można było w okresach przejściowych grzać podłogówki w pomieszczeniach, gdzie nie będzie klimatyzatorów (łazienki).
Ale to tylko takie dywagacje.
Teraz powracając do Twojej instalacji.
Osobiście proponuję Ci rezygnację z kotła retortowego, a może nawet całkowitą rezygnację z kotła węglowego.
Podstawowe ogrzewanie CO i CWU kotłem gazowym. Ponieważ nie masz wszędzie podłogówek, które pełnią także rolę bufora ciepła to aby mieć pełny komfort przy kotle gazowym to warto zainwestować w bufor.
Nie przerywając w c.d. wtrącę że jeszcze nie "dałem ciała" bo jestem na etapie krycia dachu - a co planuję na I kwartał roku Wolę wszystko przygotować wcześniej żeby właśnie nie było niespodzianek Na pewno będę chciał mieć i grzejniki i podłogówke.
Przyjmując złoty środek zdecyduję się na spięcie kotła stałego i kotła gazowego tak jak proponujesz żeby przekonać się co lepiej będzie.
Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:
Jakbyś mógł przedstawić dokładniejszy schemat instalacji.
Nie przerywając w c.d. wtrącę że jeszcze nie "dałem ciała" bo jestem na etapie krycia dachu - a co planuję na I kwartał roku Wolę wszystko przygotować wcześniej żeby właśnie nie było niespodzianek Na pewno będę chciał mieć i grzejniki i podłogówke.[/size]
Układ mieszany podraża całą instalację o ok. 5-8 tys. zł.
Musisz dołożyć oddzielne rozdzielacze, szafki, rury, pompy, mieszacz, automatykę.
Przemyśl to dobrze, bo większość inwestorów, którzy się upierali przy systemach mieszanych później żałuje tej decyzji.
Osobiście proponuję wszędzie podłogówki.
Jeżeli chcesz mieć podłogówki tylko w łazienkach, żeby było ciepło w stopy jak wyjdziesz z wanny czy spod prysznica to lepszym rozwiązaniem będą elektryczne maty grzewcze.
Wtedy rób wszędzie grzejniki, a w łazienkach elektryczne maty grzewcze.
Ale podłogówki w całym domu są o wiele lepszym rozwiązaniem i dają spore oszczędności w kosztach ogrzewania gazowego lub pompą ciepła, a ponadto super komfort.
Podłogówka sama w sobie to ogromny bufor ciepła, dzięki któremu nie musisz szukać kotłów o bardzo dużym zakresie modulacji, a w razie awarii sieci energetycznej przez kilka godzin nawet nie zauważysz, że nie było prądu. Przy podłogówce można nawet przeżyć bez ogrzewania przez kilka dni zanim w domu zrobi się naprawdę zimno.
Weź także pod uwagę, że dom, który budujesz będzie miał bardzo małe zapotrzebowanie w ciepło. Każdy kocioł węglowy z podajnikiem, który kupisz będzie mocno przewymiarowany, ponieważ nikt nie produkuje palników, które są w stanie modulować od 1 czy pół kW.
Kocioł taki przez większość czasu będzie spalał węgiel w trybie podtrzymania z bardzo niską sprawnością. Sprawność takiego kotła w trybie podtrzymania jest mniejsza jak 30%.
To tak jakbyś na każde 10 kupionych worków ekogroszku, siedem z nich wyrzucił.
Stąd się właśnie bierze przewaga gazu w ogrzewaniu takich energooszczędnych domów. Gaz jest spalany z dużo wyższą sprawnością ponad 90% sięgającą nawet do ponad 100% przy podłogówkach.
Pomimo, że jednostka energetyczna gazu (kWh) jest droższa z gazu niż z węgla to w ostateczności okazuje się, że ogrzewanie gazowe jest tańsze, bo gaz nie jest tak marnowany jak węgiel.
Rzecz wygląda tak, że choć byś nie wiem jak ocieplała dom to zejść ze zużyciem węgla poniżej 3 ton jest bardzo trudno, zakładając, że chcesz mieć w domu temperaturę komfortową.
Jeżeli miałbym cokolwiek doradzić z podajnikiem, aby było bezobsługowe to bierz kocioł na pellet, bo te samoczynnie się wyłączają i samoczynnie rozpalają, kiedy potrzeba.
Oczywiście bufor do takiego kotła pelletowego być musi i wtedy kocioł pracuje ze sprawnością nawet ponad 90%. Im dom bardziej ocieplony tym bardziej szalka się przechyla na korzyść pelletu względem węgla jeżeli chodzi o koszty.
Dodatkową zaletą pelletu jest czystość w kotłowni, rzadsze czyszczenie kotła i znikoma ilość popiołu. Ponadto poiół z pelletu można wykorzystywać jako nawóz do ogródka.
Mirazzboono wrote:
Jakbyś mógł przedstawić dokładniejszy schemat instalacji.
Przygotowanie szczegółowego schematu zajmuje trochę czasu, którego mi tak naprawdę brak. To co Ci narysowałem w zupełności wystarczy dla rozgarniętego instalatora. Do tego schematu musi tylko dołożyć zawory odcinające, filtry, śrubunki, ale co i gdzie to wszystko zależy od warunków jakie masz w kotłowni.
Najważniejsze jest jeżeli już się upierasz przy systemie mieszanym, aby zrobić oddzielne rozdzielacze dla obwodów podłogowych i obwodów grzejnikowych.
Czyli poprowadzić oddzielne rury zasilającą i powrotną z kotłowni do rozdzielaczy.
Mieszacze rób w kotłowni, a nie w skrzynkach z rozdzielaczami. Dzięki temu łatwiej będzie to ogarnąć, serwisować i sterować.
Mieszacze muszą pracować równolegle tak jak Ci to narysowałem.
Niech czasem nikt nie zrobi mieszacza za mieszaczem.
Ok.Postaram się zrobić na podstawie twojego schematu pełny rysunek z dołożonymi elementami i przedstawię do wglądu.Dziękuję bardzo za pomoc.
Dodano po 58 [minuty]:
Nie dodawałem zaworów odcinających ani filtrów. Dodane zawory zwrotne , oraz punkty zasilenia wodą, naczynie wzbiorcze, z.bezp. , z. spustowe. Widziałbyś to podobnie ?
Dodano po 23 [minuty]:
Rozwiązanie z przełączaniem gazu z cwu na co można tak rozwiązać przy grzejn. i podłog. ?
1. Zawór mieszający termostatyczny CWU jest nie w tym miejscu. Ma być za kotłem gazowym.
2. Obieg grzejnikowy ma być wpięty do górnego przyłącza a podłogówka do środkowego.
W drugim schemacie kocioł gazowy dobrze podłączony ( obiegi grzejnikowe i podłogowy nie)
Jak trochę pomyślisz i połączysz oba schematy to coś z tego wyjdzie.
1. Zawór mieszający termostatyczny CWU jest nie w tym miejscu. Ma być za kotłem gazowym.
Może być za kotłem gazowym, ale trzeba też zmienić miejsce zamontowania zaworu przełączającego, albo w ogóle go nie stosować.
gersik wrote:
2. Obieg grzejnikowy ma być wpięty do górnego przyłącza a podłogówka do środkowego.
Do górnej to tylko w wersji bufora bez wężownicy CWU.
W przypadku RBB-6 jest wbudowana wężownica do CWU i poniżej tej wężownicy są 2 komplety króćców. Jedne w ok. 1/3 wysokości od dana do podłączenia podłogówek oraz 2/3 wysokości od dna do podłączenia grzejników.
Dla potrzeb CWU na samej górze ma się gromadzić najbardziej gorąca woda.
Wężownice do solarów i do kotła węglowego nie są w rzeczywistości umieszczone jedne nad drugą, ale jedna w drugiej. Schemat tak narysowałem, żeby był bardziej czytelny.
Rysowałem w pośpiechu. Pompa obiegowa kolektorów powinna być na dolnej rurze. Z resztą poza pompą powinno się zamontować cały zespół pompowy z zaworami, przyłączami serwisowymi, separatorem powietrza, grupą bezpieczeństwa.
Niżej dodaję spakowany ZIP-em ww schemat w formacie OpenOffice
Jakby ktoś się chciał pobawić i dorysować resztę potrzebnych elementów instalacji.
Wielkie podziękowania.swietna robota.
Jeżeli kocioł gazowy miałby obsługiwać tylko wężownicę cwu to wystarczy podgrzewacz gazowy ?
Podgrzewacz przepływowy?
Aleś wymyślił. Dlaczego na siłę chcesz sobie zrobić źle?
Grzanie podgrzewaczem gazowym jest o wiele droższe, mniejsza wydajność wody, większa podatność na duże wahania temperatury. Będziesz się kąpał, a tu raz będzie leciał wrzątek, a raz woda zimna. Czy naprawdę tego chcesz?
Ja Ci daję patent na tańsze grzanie, dużą wydajność ciepłej wody, spokojnie możesz korzystać jednocześnie z obydwu łazienek i kuchni, a przy tym będziesz miał wodę o stabilnej temperaturze dla dowolnej ilości ludzi.