Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Betoniarka 650w 140L - Betoniarka staje po wrzuceniu kilka łopat piachu

Barth000 23 Oct 2017 20:32 4584 17
    Barth000
    Level 7  
    Witam wszystkich.

Otóż tak jak w temacie napisałem mam problem z moja nowa betoniarka. Wszystko działa i uruchamia się ładnie bez żadnych dziwnych dźwięków, lecz kiedy wsypie kilka łopat piachu jakby traci moc i się przestaje obracać. Silnik 650w bęben 140l.

Model FH-CM140L

SERIAL 201611
    stanislaw1954
    Level 43  
    Może po prostu pasek do naciągnięcia.
    kosmos99
    Level 38  
    Przestaje się obracać sama betoniarka czy też silnik?
    Barth000
    Level 7  
    Witam. Silnik staje razem z bebnem. Do jej pracy używałem agregat prądotwórczy o mocy 3.5k i przedłużacz o dlugosci 25m
    stanislaw1954
    Level 43  
    Może coś nie tak z agregatem. Spróbuj inny sprzęt zasilić z agregatu, jakie będą objawy?
    e2rd.o
    Level 20  
    Sprawdź bez przedłużacza.
    kortyleski
    Level 43  
    Pytanie czy waty silnika to normalne czy chińskie.
    Bieda z nędzą
    Level 35  
    A ta betoniarka działała wcześniej poprawnie; czy to nowy zakup i okazuje się, że nie chce pracować?
    Ktoś wcześniej słusznie zauważył, że producent mógł zdefiniować moc silnika nie jako wartość faktyczna a jako swój wymysł.
    Barth000
    Level 7  
    Nowy zakup. Użyta była tylko przez dwie godziny.
    User removed account
    User removed account  
    zbich70
    Level 43  
    To nie jest betoniarka, tylko zabawka.
    630W na 140L nadaje się do prania albo mieszania "zupy", czyli wsadu półpłynnego. Suchy wsad łopaty bębna muszą podnosić i przerzucać. Na to potrzeba wiecej mocy i energii.
    W dodatku jeśli to "mieszadło" zasilane jest z "jakiegoś" agregatu i przez "jakieś" przedłużacze, tym bardziej słabnie.

A tak w ogóle - do takich zabawek najpierw leje się wodę, potem stopniowo dodaje się składniki stałe i ciągle reguluje się pochylenie bębna. Na koniec, gdy wsad zaczyna uzyskiwać właściwą konsystencję i mieszadło zaczyna słabnąć, trzeba go wspomóc siłą własnych ramion... ;)
    Bieda z nędzą
    Level 35  
    zbich70 wrote:
    630W na 140L nadaje się do prania albo mieszania "zupy", czyli wsadu półpłynnego.

No właśnie, patrzyłem dziś na moją, 150 litrów i silnik 1,1kW; SMg80-4C; cokolwiek to znaczy.
    Z pełną komorą losującą, w pozycji niemal poziomej z zaprawą do murowania czasami ciężko było jej ruszyć.
    Nawet pisze na niej, że to nie betoniarka a mieszalnik pasz sypkich, ale pewnie to cwany unik, bo inny VAT był od klamotów dla rolnictwa a inny od budowlanki.
    bearq
    Level 38  
    zbich70 wrote:
    630W na 140L nadaje się do prania albo mieszania "zupy", czyli wsadu półpłynnego.

Dokładnie tak. W starych betoniarkach przy takim bębnie 3f 1.1 kW potrafi się nieźle zagrzać a co dopiero 630W.
    Bieda z nędzą wrote:
    o właśnie, patrzyłem dziś na moją, 150 litrów i silnik 1,1kW; SMg80-4C; cokolwiek to znaczy.
    Z pełną komorą losującą, w pozycji niemal poziomej z zaprawą do murowania czasami ciężko było jej ruszyć.
    Nawet pisze na niej, że to nie betoniarka a mieszalnik pasz sypkich, ale pewnie to cwany unik, bo inny VAT był od klamotów dla rolnictwa a inny od budowlanki.

To nie cwany unik, kiedyś na masową skalę ludzie wykorzystywali takie mieszalniki do mieszania pasz czy ziemi. Zależnie od wersji różniły się tylko łopatami w środku. Tak jak pisałem wyżej 1.1 kW to takie minimum bo załadowana ma biede ruszyć, a jak długo chodzi to dość mocno się grzeje chociaż nigdy u mnie nie padła a wybudowała dwa domy.
    Barth000
    Level 7  
    Dzięki panowie, wymienię ja na coś mocniejszego. Macie coś takiego na oku, tylko żeby była na jedna fazę.
    User removed account
    User removed account  
    strucel
    Level 34  
    Bieda z nędzą wrote:
    zbich70 wrote:

No właśnie, patrzyłem dziś na moją, 150 litrów i silnik 1,1kW; SMg80-4C; cokolwiek to znaczy.

W instrukcji każdej betoniarki jest opis ile można maksymalnie załadować, i nie jest to ilość odpowiadająca pojemności (dla 140 litrowej betoniarki będzie to ok 100l) pakując
    tak jak opisujesz masz gwarantowane że nie wymieszasz prawidłowo; u mnie też "fachowiec" podobnie kręcił beton na szczęście tylko na fundament pod ogrodzenie, efekt taki że jak dobrze kopniesz to odłupiesz kawałek bo tak dobrze się wymieszało, no ale było szybciej.
    Do autora wątku - jako że mieszkasz w UK bardo dobre i solidne są brytyjskie belle maxi - sam mam taką 3/4cu.ft , wystarczy wymieniać pasek jak się nadmiernie wyciągnie, poza tym pancerny sprzęt, dodatkowo cichy bo w odróżnieniu od polsko chińskich napędzane nie przez wieniec zębaty tylko wałkiem napędowym.