Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo 1.6 VTI - Wentylator chodzi ciągle + oczyszczanie spalin

szymonraszke 24 Oct 2017 14:59 3675 2
Automation24
    szymonraszke
    Level 16  
    Witam, mam Citroena Berlingo 1.6 VTI 120 KM z 2010 r. z instalacją gazową Stag. Problem polega na tym, że w aucie praktycznie ciągle chodzi wentylator. W 90 % przypadków po zgaszeniu silnika wentylator chodzi jeszcze około 5 min, mimo tego, że przejechałem 200 m i silnik się nawet nie rozgrzał. Następną i wydaje mi się, że powiązaną z tym usterką jest to, że praktycznie ciągle świeci się kontrolka "check" na desce, a na wyświetlaczu pojawia się wtedy "Nieprawidłowe funkcjonowanie systemu ochrony przed zanieczyszczeniami", ale co najważniejsze najprawdopodobniej te 2 usterki są ze sobą powiązane. Co prawda rzadko, ale zdarza się, że "check" się nie zapali lub zgaśnie i wtedy nie chodzi też wentylator. Czy ktoś wie co może być przyczyną ?
  • Automation24
    mixer2001
    Level 11  
    na moje wygląda to na uszkodzony czujnik temperatury wody. Byle wstrząs lub byle rozgrzanie go załącza.. wiec na moje wymiana powinna rozwiązać ten problem.. prawdopodobnie masz go zamontowanego w chłodnicy.. sprawdzisz ta odłączając czujnik.. kiedy załączy się wentylator. jeśli się wyłączy to znak ze czujnik do wymiany.. może też być coś z kostką.. (np stopiona) i daje prąd na wentylator
    Doktorr
    Level 35  
    Może by tak wpierw sprawdzić jakie kody błędów zarejestrowały się w sterowniku silnika.