Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Volvo FL 240 km - z opóznieniem zaczyna wskazywać ciśnienie oleju

luka199 24 Paź 2017 19:27 573 10
  • #1 24 Paź 2017 19:27
    luka199
    Poziom 8  

    Witam, mam przy Volvo FL 2007 rok 240 KM mianowicie po zgaszeniu silnika i odczekaniu około 30 min. uruchamiam silnik a wskazówka od ciśnienie nie reaguje przez kilka sekund , dopiero po chwili się podnosi czerwona kontrolka gaśnie i jest ok. Na zimnym silniku ciśnienie 5 bar , po podpięciu manometra objawy są takie same czyli wskazówka przez kilka sekund ani drgnie a po chwili się podnosi i jest ok. Dodam że podmieniałem drugi czujnik , i zmieniłem zaworek w podstawie filtrów i nadal to samo. Ktoś pomoże ?

    Z góry dzięki.

    0 10
  • #2 24 Paź 2017 19:43
    Socket462
    Poziom 11  

    Jaki przebieg ? Czy tak zawsze było ? Czy od niedawna się zrobiło?

    0
  • #3 24 Paź 2017 19:50
    luka199
    Poziom 8  

    Przebieg 480 tys. zrobiło się tak nagle

    0
  • #4 24 Paź 2017 20:00
    Socket462
    Poziom 11  

    Dziwny objaw jak by coś się przytykało. Jakie ciśnienie oleju na ciepłym dobrze rozgrzanym silniku ?

    0
  • #5 24 Paź 2017 20:03
    luka199
    Poziom 8  

    Na rozgrzanym utrzymuje się w granicach 2.2 bara

    0
  • #6 24 Paź 2017 20:19
    Socket462
    Poziom 11  

    Moim zdaniem to trzeba sprawdzić smog olejowy później chłodnice oleju ,a jak to nic nie da to jakis kanał w silniku jest mało drożny.Warto też spróbować jakieś płukanki do silników.

    0
  • #7 24 Paź 2017 20:25
    luka199
    Poziom 8  

    Będę próbował wszystkiego , to jest taki objaw jak by olej opadał i zaczym pompa napompuje to przez pare sekund nie pokazuje ciśnienia

    0
  • #8 24 Paź 2017 20:32
    Art.B
    Specjalista Automatyk

    @Socket462, nie wiesz- nie pisz. I ten "smog olejowy" :D
    Wygląda to na zapowietrzanie się pompy oleju wskutek nieszczelności np. między smokiem a pompą, lub samej pompy. Po dłuższym postoju olej z pompy, przewodu ssącego i smoka spływa do miski, a po rozruchu mija kilka sekund zanim pompa ponownie zassie olej. Może np. nie domykać się zawór przelewowy i tą drogą się zapowietrza. Płuczki i inna czarna magia nie pomogą. Trzeba szukać przyczyny.

    0
  • #9 24 Paź 2017 20:38
    luka199
    Poziom 8  

    Gdzie ten zawór przelewowy jest umieszczony ?

    0
  • #11 24 Paź 2017 23:57
    mariomalinie
    Poziom 17  

    Witam.
    Podaj numer VIN. Sprawdzę w programie jak to wygląda i dam znać.

    0