Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wymiana/kupno nowego przekaźnika (termostat pokojowy - sterownik pieca)

blacknigga 18 Lis 2017 16:12 2448 34
  • #31
    BUCKS
    Poziom 34  
    Napięcie 230V z IB Trona masz tylko na A1-A2. Cewka jest odseparowana od pozostałych złączy, więc nie ma ryzyka puszczenia 230V na sterownik kotła.
    Tylko nie wiem co robiłeś wcześniej, może pierwotnie w wyniku błędnego podłączenia puściłeś 230V i coś spaliłeś.
    Czasem pali się cały układ, a czasem tylko jeden obwód, więc nie ma na to reguły. Na moja logikę puszczenie 230V na płytkę na której będzie DC to raczej sfajczy całą płytę ale życie pokazuje różne scenariusze.
    Jeśli u Ciebie nie ma różnicy ze zworą, czy bez zwory na 4-4 to tak samo nie będzie różnicy z podłączonym termostatem pokojowym + przekaźnik, bo ten tandem zastępują włożenie lub wyjęcie tej zwory i nic więcej.
  • Relpol przekaźniki
  • #32
    blacknigga
    Poziom 13  
    Do dzisiaj podtrzymanie pieca działalo gdy obwód 4-4 zamknąłem ręcznie. Rano podłączyłem przekaźnik i funkcja podtrzymania nagle nie działa, nawet gdy zamknąłem obwód ręcznie. Co się moglo stać?
    Wstepnie na poniedziałek umówiłem się z elektrykiem, ale chciałbym to naprawić sam:-)
  • Relpol przekaźniki
  • #33
    BUCKS
    Poziom 34  
    podłączenie najlepiej wykonywać przy wyłączonym zasilaniu, przynajmniej ja tak robię i jeszcze odpukać nigdy żaden kocioł nie odmówił mi posłuszeństwa.
    Skoro ręczne założenie mostka nic nie zmienia, a rano działało to elektryk nic Ci nie pomoże, bo ewidentnie szwankuje sterownik kotła (GECO). Tutaj prędzej pomógłby elektronik ;)
  • #34
    blacknigga
    Poziom 13  
    Przed chwilą jak poszedłem do kotłowni to się okazało, że blokada (stan podtrzymania) się włączyła jednak (podłaczone mostkiem, nie przekaźnikiem).
    Zadaną temperaturę na piecu mam 60C, w dzień podgrzewałem do 65 i nic się nie działo - z tego co kojarze to zeszłej zimy zaraz przy 60C włączała się blokada. Teraz jak sprawdziłem to woda miała 77C i włączona była blokada....trochę dziwne?
    Jutro przetestuje z przekaźnikiem i posiedze w kotłowni by wybadać kiedy się załącza blokada
  • #35
    BUCKS
    Poziom 34  
    jeśli masz miernik to ja dla pewności sprawdziłbym, czy przekaźnik zamyka obwód zgodnie ze schematami na podstawce, co by mieć pewność, że przekaźnik działa na 100% zgodnie z przyjętymi założeniami, bo trochę dziwne, że blokada działa jak masz ręczny mostek, a z przekaźnikiem ani razu Ci to nie wypaliło. Chyba, że masz jakieś inne ustawienia GECO, które wpływają, że blokada w danych warunkach jest nieaktywna.
    Sugeruję Ci najpierw przestudiować całą instrukcję od GECO, będzie potem łatwiej to ogarnąć i ustalić w czym tkwi problem.