Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Olympus E-420 - Zapis zdjęć na karcie pamięci-błąd

marcinek19992 26 Oct 2017 17:17 1221 2
    marcinek19992
    Level 12  
    Witam
    Znajomy dał mi do zobaczenia aparat Olympusa E-420. Niestety aparat jest uszkodzony. Obiektyw jest na 100% sprawny bo sprawdzałem go na innym aparacie.
    Co się dzieje z w/w aparatem?
    Otóż lustrzanka nie zapisuje zdjęć na karcie pamięci i na ekranie zamiast podglądu jest czarny ekran ale menu działa dobrze.
    Nie wiem zabardzo co napisać więc zrobiłem krótki 30 sekundowy filmik jak to wygląda:

Co mogło się zepsuć/uszkodzić? Czy opłaca się to naprawiać?

Czy czarne zdjęcia mogą być od zepsutej/uszkodzonej migawki?
    gajmix
    Level 32  
    To czy migawka jest uszkodzona można sprawdzić od razu ustawiając jakiś dłuższy czas na M , podnieść lustro palcem i wcisnąć spust. Jak matryca zostanie na chwilę odsłonięta to migawka jest OK. Oczywiście najłatwiej takie sprawdzenie zrobić jak aparat ma w menu ręczne czyszczenie przetwornika obrazu, ale nie pamiętam czy E-420 to ma. Jak migawka jest sprawna to następnym podejrzanym jest właśnie przetwornik obrazu i tu trzeba sprawdzić czy aparat nic nie zapisuje na karcie, czy zapisuje czarny plik oraz czy dzieje się tak przy kartach xD i CF. Jak nic nie ma na żadnym typie karty to płyta główna do wymiany bo uszkodzony jest tor zapisu obrazu.
    marcinek19992
    Level 12  
    gajmix wrote:
    To czy migawka jest uszkodzona można sprawdzić od razu ustawiając jakiś dłuższy czas na M , podnieść lustro palcem i wcisnąć spust. Jak matryca zostanie na chwilę odsłonięta to migawka jest OK. Oczywiście najłatwiej takie sprawdzenie zrobić jak aparat ma w menu ręczne czyszczenie przetwornika obrazu, ale nie pamiętam czy E-420 to ma. Jak migawka jest sprawna to następnym podejrzanym jest właśnie przetwornik obrazu i tu trzeba sprawdzić czy aparat nic nie zapisuje na karcie, czy zapisuje czarny plik oraz czy dzieje się tak przy kartach xD i CF. Jak nic nie ma na żadnym typie karty to płyta główna do wymiany bo uszkodzony jest tor zapisu obrazu.

Witaj
    Dzięki za odpowiedz. Czy po tych 2 filmikach jestes w stanie coś określić?