Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wkrętarko-wiertarkaa Skil 2770

lexmark45 27 Paź 2017 12:01 570 19
  • #1 27 Paź 2017 12:01
    lexmark45
    Poziom 9  

    Witam, Panowie może mi ktoś pomoże, bo sam już nie daję rady.

    Mam wkrętarko-wiertarkę marki Skil 7,2 V, bateria naładowana na mikroprocesorowej ładowarce, jak nacisnę włącznik to podziała może z 2 sekundy i zapala się czerwona dioda, która oznacza, że bateria do ładowania. Sprawdzam miernikiem bateria trzyma na full. Odłączyłem silnik i próbowałem zmierzyć napięcie na wyjściu, udało mi się zmierzyć i wynosi 3,8 V to tyle co jedna bateria, a tam są dwie każda po 3,8 V.
    Po odłączeniu sprawdziłem wyjście buzerem i mimo, że jej nie włączam wydaje dźwięk co by znaczyło, że gdzieś jest zwarcie. Czy dobrze myślę? Może być zwarcie na włączniku? Gdzie szukać uszkodzenia? Co może być "walnięte"?

    Z góry dziękuję za pomoc.

    0 19
  • #2 27 Paź 2017 13:35
    antek1cza
    Poziom 29  

    Witam

    lexmark45 napisał:
    bateria
    Jaka LiOn?
    lexmark45 napisał:
    bateria naładowana na mikroprocesorowej ładowarce
    Oryginalnej?
    lexmark45 napisał:
    Może być zwarcie na włączniku?
    Raczej nie.
    lexmark45 napisał:
    Gdzie szukać uszkodzenia?
    Proponuję:
    1. Zobaczyć jak są połączone baterie w uchwycie.
    2. Podłączyć na pająka silnik na zewnątrz i zmierzyć napięcie na poszczególnych ogniwach.
    3. Jeżeli w momencie naciśnięcia włącznika wyraźnie spada napięcie na jednym z ogniw to wygląda na jego brak pojemności a co za tym idzie przy szeregowym połączeniu baterii wynikowe napięcie będzie dużo niższe niż jest wymagane tzn.
    lexmark45 napisał:
    wiertarkę marki Skil 7,2 V

    0
  • #3 27 Paź 2017 14:48
    wojtek 9007
    Poziom 36  

    Witam - bateria Li-ion naładowana do pełna powinna mieć 8,4V jedno ogniwo 4,2V.

    0
  • #4 27 Paź 2017 14:56
    lexmark45
    Poziom 9  

    Baterie są oryginalne, sprawdzałem no innym zestawie, wszystko bez zmian.

    0
  • #5 28 Paź 2017 23:31
    lexmark45
    Poziom 9  

    Pomierzyłem napięcie które dochodzi do płytki głównej po podłączeniu zasilacza i wynosi ono 8,4V, a na wyjściu do aku jest tylko 3,87V, co jest tego przyczyną?

    0
  • #6 29 Paź 2017 07:11
    wojtek 9007
    Poziom 36  

    Proszę naładować baterię ( do pełna ) aż ładowarka zasygnalizuje pełne naładowanie
    i proszę wtedy zmierzyć napięcie na bateri ( ale po wyjęciu z ładowarki ) i napisać ile wynosi ?

    0
  • #7 29 Paź 2017 10:35
    lexmark45
    Poziom 9  

    Po podłączeniu zasilacza kontrolka od ładowania zapala się tylko na sekundę i gaśnie i nie da się naładować baterii. Posiadam ładowarkę IMAX B6 i kiedy próbuję ją podłączyć to od razu wyświetla komunikat "brak połączenia", może właśnie tutaj tkwi cały problem.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Jak wyjmę aku i podłączę do ładowarki IMAX B6 to można go naładować bez problemu do pełna

    0
  • #8 29 Paź 2017 10:43
    wojtek 9007
    Poziom 36  

    To proszę naładować do pełna tą ładowarką IMAX B6 i zmierzyć napięcie baterii .
    Proszę zamieścić fotkę tej ładowarki od kompletu .
    Oraz drugiej strony płytki z elektroniką.

    0
  • #10 29 Paź 2017 14:28
    lexmark45
    Poziom 9  

    Po naładowaniu aku do pełna napięcie wynosi 8,21 V.
    Ładuję następną baterię, którą mam z wylutu i napiszę jakie ma napięcie po naładowaniu.

    0
  • #11 29 Paź 2017 17:00
    wojtek 9007
    Poziom 36  

    Coś jest nie tak naładowane do pełna powinny mieć 8,4V .
    Jaki był ustawiony prąd ładowania ?

    0
  • #12 29 Paź 2017 17:10
    lexmark45
    Poziom 9  

    Ładowałem w taki sposób, że ładowarka automatycznie dobierała potrzebny prąd.
    Mogę przestawić na ładowanie ręczne, proszę powiedzieć jaki powinien być prawidłowy prąd ładowanie oraz jego natężenie?

    0
  • #14 29 Paź 2017 19:58
    lexmark45
    Poziom 9  

    Ok, ładuję jeszcze raz.

    Dodano po 42 [minuty]:

    naładowałem i jest 8,4V i teraz mam podłączyć aku do wkrętarki?

    0
  • #15 29 Paź 2017 20:07
    wojtek 9007
    Poziom 36  

    Tak proszę podłączyć i opisać co pokazują diody wskaźnika ,jak pracuje silnik .

    0
  • #16 29 Paź 2017 20:46
    lexmark45
    Poziom 9  

    Podłączyłem, silnik podziała około 2-3 sekundy i zapala się czerwona dioda i oczywiście silnik przestaje się kręcić

    0
  • #17 29 Paź 2017 20:54
    wojtek 9007
    Poziom 36  

    Silnik przestaje się kręcić - jakie napięcie pokazuje woltomierz ?

    0
  • #18 29 Paź 2017 21:20
    lexmark45
    Poziom 9  

    pokazuje 8,26V

    0
  • #19 04 Lis 2017 11:25
    antek1cza
    Poziom 29  

    lexmark45 napisał:
    pokazuje 8,26V
    Proponuję wyprowadzić + i - akumulatora na zewnątrz , podłączyć woltomierz i mierzyć napięcie cały czas.
    Przed uruchomieniem wkrętarki jeszcze raz sprawdzić napięcie i patrząc na miernik uruchomić silnik.
    Jeżeli gwałtownie spadnie i za raz po tym przestanie się kręcić to problemem są ogniwa które też warto nie zależnie (wyprowadzić kable) sprawdzić pod obciążeniem.
    Może być taka sytuacja , że jedno z ogniw ma napięcie ale pod obciążeniem spada z braku jego pojemności.
    Odłączenie na chwilę może spowodować powrót napięcia na nim co powoduje małe zamieszanie.

    0
  • Pomocny post
    #20 06 Lis 2017 15:40
    wojtek 9007
    Poziom 36  

    Witam.
    Uszkodzona była płytka potencjometru suwakowego znajdująca się wewnątrz
    włącznika zespolonego wkrętarki (zwierały dwa piny).
    Wkrętarko-wiertarkaa Skil 2770 Wkrętarko-wiertarkaa Skil 2770

    0
  Szukaj w 5mln produktów