Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vitogas 100 brak zasilania z pieca pompy obiegowej C.O.

29 Paź 2017 13:27 1287 12
  • Poziom 7  
    Po przerwie letniej chciałem przełączyć piec na grzanie na kaloryfery . Po przełączeniu okazało się, że grzejniki są zimne. Zacząłem poszukiwania problemu. Posprawdzałem zawory , ciśnienie wody , kaloryfery wszystkie odpowietrzone i nic . Dzwonię do znajomego hydraulika. Wszystko mu opisałem , więc rzekł że skoro rura z pieca do pompy jest gorąca , a za pompą letnia to coś musi byc z pompą . Poruszałem nią , nie ruszyła. Szybko kupiłem nową , hydraulik przyjechał zamontować . Przy okazji wymienił jakiś zawór za pompą na wszelki wypadek i dalej był problem ( kaloryfery dalej zimne) . Rozebrał pompę i znalazł przyczynę . Piec nie podawał napięcia na pompę. Podłączyliśmy inny przewód bezpośrednio do gniazdka i wszystko poszło elegancko. Kaloryfery grzeją , w domu nigdy nie było tak ciepło. W związku z powyższym mam następujące pytania :
    1. Co może być przyczyną , że piec nie zasila pompy C.O. ?
    2. Dlaczego w sterowniku pokojowym pomimo ustawionej temperatury np. na 20 stopni , piec nadal dogrzewa i temp. w pokoju już wynosi 22 stopnie? Kiedyś było inaczej . Kiedy piec dogrzał do tej temperatury , po prostu się wyłączał.
    3. Czy ciągła praca włączonej pompy ma wpływ na zużycie gazu ? Bo prądu to już wiem :)
    4. Czy opisana sytuacja może mieć istotny wpływ na rachunek za zużyty gaz ?

    Piec : Viessman Vitogas 100
    Sterownik na piecu : Vitotronic 100
    Sterownik pokojowy : nie widzę nazwy , wiec wrzucam zdjęcie, gdzie widać jaka temperatura jest zadana a jaka na termometrze.

    Liczę na porady i fachowe informacje .
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Specjalista elektryk
    Uszkodzona płyta główna.
    Masz temp. równą dla dnia i nocy - taki sam efekt ? - także może to mieć związek z uszkodzoną płytą główną
    1stopień więcej zadany na regulatorze temp., od 5-10% większe zużycie gazu.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 7  
    kasprzyk napisał:
    Uszkodzona płyta główna.
    Masz temp. równą dla dnia i nocy - taki sam efekt ? - także może to mieć związek z uszkodzoną płytą główną
    1stopień więcej zadany na regulatorze temp., od 5-10% większe zużycie gazu.


    Temperatura w dzień i w nocy jest ta sama , bo tak jest ustawiona ręcznie .
    Bardziej zastanawia mnie to , że piec cały czas dogrzewa pomimo ustawionej temp. na 18 stopni , dogrzał sobie prawie 22.
    Zrobiłem teraz taką próbę , że wyłączyłem pompkę z prądu . Temperatura spada , grzejniki stygną , piec sie nie uruchamia na razie , bo nie musi też dogrzewać wody.
    Czy więcej osób potwierdza, że to płyta główna ? Druga pompa do wody użytkowej działa dobrze. Piec pracuje po za tym prawidłowo .
    Temp. na grzejniki ustawiona na 55 stopni , a na ciepłą wodę na 35 stopni.
  • Specjalista elektryk
    Pompa obiegowa kotła jest podłączona pod jego płytę główną (regulator kotła) jeżeli nie jest z niej podawane napięcie, to pierwsze podejrzenie uszkodzenia - na miejscu do potwierdzenia.
    Druga sprawa, sprawdź specyfikacje kotła, podejrzewam, że masz możliwość odłączenia oryginalnego sterownika - zacznij od niego, może coś więcej się dowiesz.
  • Poziom 7  
    kasprzyk napisał:
    Druga sprawa, sprawdź specyfikacje kotła, podejrzewam, że masz możliwość odłączenia oryginalnego sterownika - zacznij od niego, może coś więcej się dowiesz.


    A możesz w miarę możliwości pomóc ? Jestem laikiem . Gdzie sprawdzić tę specyfikację aby to sprawdzić ? W necie ? W instrukcji papierowej?
  • Specjalista elektryk
    podaj dokładny symbol tego kotła
  • Specjalista elektryk
    Vitogas 100 brak zasilania z pieca pompy obiegowej C.O.
    Na czerwono - tutaj masz prawdopodobnie wpięty regulator obecny - na zielono miejsce ewentualnego przyłączenia regulatora ON/OFF - jest tam teraz zworka ?
    Niestety musisz posiadać podstawową wiedzę elektryka/elektronika. Nie jestem pewny czy po odłączeniu oryginalnego sterownika, nie pojawi się informacja o błędzie, robisz wszystko na własne ryzyko, na miejscu pewne rzeczy można inaczej ocenić.
    pzdr
  • Poziom 7  
    irus.m napisał:
    Z tego co pamiętam, pompy mają na płycie głównej swoje zabezpieczenia. Należy zacząć od sprawdzenia bezpieczników na płycie.

    pozdrawiam


    Gdzie ich szukać ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    kasprzyk napisał:
    Vitogas 100 brak zasilania z pieca pompy obiegowej C.O.
    Na czerwono - tutaj masz prawdopodobnie wpięty regulator obecny - na zielono miejsce ewentualnego przyłączenia regulatora ON/OFF - jest tam teraz zworka ?
    Niestety musisz posiadać podstawową wiedzę elektryka/elektronika. Nie jestem pewny czy po odłączeniu oryginalnego sterownika, nie pojawi się informacja o błędzie, robisz wszystko na własne ryzyko, na miejscu pewne rzeczy można inaczej ocenić.
    pzdr



    Wiedzy elektryka , elektronika nie posiadam , a podłączenia wyglądają tak jak na zdjęciu . Chyba inaczej niż wskazałeś na schemacie.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Bezpieczniki powinny być na płycie głównej (tej z przekażnikami) automatyki. Jak nie jesteś ,,techniczny" weż serwisanta, który ma pojęcie o automatyce kotłowej, nie ,,Józka złotej łapki" z sąsiedztwa, który narobi bigosu.

    Producent nie udostępnia schematów ideowych, to co Ty pokazujesz, to przyłącza peryferyjne.

    pozdrawiam

  • Poziom 18  
    Witam. Zaczął bym na dzień dobry od najprostszych rzeczy. Jak są załączone przełączniki trybu pracy w regulatorze na kotle, te po prawej stronie od wyświetlacza? Powinien być załączony ten z grzejnikiem i kranikiem ( prawy ) oznaczający tryb zimowy czyli grzanie na ogrzewanie i podgrzew ciepłej wody. Jeżeli kocioł grzeje ciepłą wodę i pompa ładująca działa to zostaw bezpieczniki w spokoju, są w porządku. Jeżeli masz załączony na kotle tryb zimowy i pompa na ogrzewanie nie działa to jeszcze szukał bym przyczyny w kodowaniu automatyki, czasami po zaniku napięcia i ponownym włączeniu potrafi się poprzestawiać lub źle wystartować. Wystarczy wyłączyć kocioł wyłącznikiem na regulatorze, następnie odłączyć wtyczkę z gniazdka, poczekać około 20 minut, załączyć wtyczkę i uruchomić kocioł włącznikiem na regulatorze, często taki zabieg pomaga. Najpierw jednak sprawdził bym przyciski trybu pracy na regulatorze kotła. Może by jeszcze uszkodzony termostat zegarowy F na ścianie. Zdemontuj go, odłącz kable i zewrzyj je ze sobą, pompa powinna ruszyć (oczywiście najpierw odłącz napięcie na kocioł, po zmostkowaniu załącz je z powrotem, do ponownego montażu wyłącz). Jak te zabiegi nie pomogą to najprawdopodobniej uszkodzony przekaźnik od pompy w automatyce kotła. Rzecz do naprawienia u dobrego elektronika za nieduże pieniądze.
  • Poziom 7  
    Teoretycznie temat nie został do końca rozwiązany, gdyż nie naprawiałem pieca . Zostało tak jak jest. Zimę przetrwałem, włączałem pompę na krótko i zostawiałem na cały dzień , co powodowało , że było ciepło w domu. na noc wyłączałem .
    Istotne było dla mnie zużycie gazu w tej sytuacji . Po sezonie zrobiłem sobie podsumowanie i okazało się że średnia wyszła niższa niż w latach poprzednim , a miałem cieplej w domu niż wcześniej :)
    Także zostawiam tak jak jest.