Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia - Duży pobór prądu na postoju

Hambubu787 29 Oct 2017 14:32 8730 12
    Hambubu787
    Level 6  
    Witam. Dodałem w samochodzie kilka rzeczy które wymagają prądu. Do trzech z nich dodałem takie wyłączniki( dodaję załącznik, to coś takiego)
    Czy one pobierają jakiś prąd nawet jak są wyłączone? Gdzieś przeczytałem coś takiego i nie daje mi to spokoju, poza tym dodałem usb, ale nie jest tam nic wpięte i dołożyłem radio. Wszystkie te rzeczy są wpięte tam do kabli od radia. Gdy chciałem sprawdzić prąd na postoju to na mierniku pokazało mi się 310mA co jest wartością bardzo dużą, po wyjęciu bezpiecznika od radia już tylko 130mA, choć nadal za dużo. Dodałem też zamek na pilota ale pisało ,że ma pobierać góra 8mA na postoju.
    Także chcę wiedzieć czy te wyłączniki pobierają jakiś prąd i czy jak zamontowałem przetwornicę USB to czy ona coś pobiera gdy się do niej nic nie podłączy bo jeżeli nie to wszystkiemu winne jest radio i to ono pobiera ponad 150mA. Poza tym jak znaleźć co pobiera pozostałe 130? Wyciągać wszystkie bezpieczniki po kolei i robić pomiary?
    Skoda Fabia - Duży pobór prądu na postoju
    Hambubu787
    Level 6  
    To usb przepnę i radio może pod kluczyk, ale czy te wyłączniki pobierają prąd? Nie ma tam żadnych diód ani nic, taki najzwyklejszy(dodałem zdjęcie) Bo nie daje mi to spokoju :)
    WS
    Level 16  
    Same wyłączniki prądu nie pobierają (o ile są sprawne).
    FAB 2002
    Level 19  
    A czy czasem nie masz założonej instalacji LPG? Bo sterownik potrafi pobrać ok. 150 mA.
    arbobo
    Level 16  
    W grupie aut Vag, najczęstrzą przyczyną poboru prądu na postoju jest uszkodzenie mikrowłaczników w zamkach drzwiowych (moduł komfortu nie "usypia" systemu jeżeli nie widzi położenia zamków drzwi. Sprawdź czy oświetlenie wnętrza reaguje na wszystkie drzwi.
    Hambubu787
    Level 6  
    Mam założoną instalację LPG. Sprawa wygląda tak, wszystkie rzeczy które zamontowałem nie pobierają prądu poza radiem które ciągnie około 160mA. 6mA ciągnie prawdopodobnie sterownik zamka centralnego, zostaje jeszcze 140mA. Po wyciągnięciu bezpiecznika 43. (sterownik centralny, blokada dźwigni sterującej automatycznej skrzyni biegów , 20A ) zostaje właśnie te 6mA chyba. Nie wiem czy ten bezpiecznik 43 to to, ale tak na necie znalazłem. Czy tak powinno być i czy ten sterownik się usypia po jakimś czasie? Jeśli tak to po jakim i jaki powinien być wtedy pobór?
    Hambubu787
    Level 6  
    A gdzie ta kostka jest?
    moto-kord
    Level 28  
    Hambubu787 wrote:
    czy ten sterownik się usypia po jakimś czasie

Podepnij miernik i sprawdź po 15-20min.jaki jest pobór.
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Wyciąg kostkę stacyjki i zobacz czy prąd spadnie.

Hambubu787 wrote:
    A gdzie ta kostka jest?

Zdemontuj osłonę stacyjki i przełączników i zobaczysz kostkę stacyjki.