Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miniwieża Philips BTD 7170 - nie włącza się

bartek21: ) 29 Oct 2017 18:19 3273 52
  • #1
    bartek21: )
    Level 13  
    Witam serdecznie, czy posiada ktoś schemat do wyżej wymienionego modelu?
    Czy ewentualnie ktoś bardziej doświadczony mógł by mnie troszkę naprowadzić od czego zacząć sprawdzanie?

    Mini wieża grała codziennie aż nagle pojawiło się głośne bruuum! w głośnikach, po czym się wyłączyła i już nie włączyła.

    Jest tu zasilacz impulsowy (przetwornica) i to w niej upatruję problem, natomiast bez schematu nie bardzo wiem za co się zabrać, to co sprawdziłem to napięcia pierwotne są te przed mostkiem jak i za około 300V, a po drugiej stronie mam tylko 5V.
    Są tam 2 elektrolity 2200µF na 35V, brak na nich napięć.

    Dołączę zdjęcia, będzie ktoś skłonny pomóc?
    Miniwieża Philips BTD 7170 - nie włącza się Miniwieża Philips BTD 7170 - nie włącza się Miniwieża Philips BTD 7170 - nie włącza się
  • #2
    DejoDejo
    Level 21  
    Przy wyjściu na taśmach masz napisane napięcia, pisałeś, że jest 5V, nic na temat 12V.

    No i napisz w jaki sposób mierzysz bo z tego co widzę na zdjęciach to jest tam SB5V, 5V i 12V ;)
  • #3
    bartek21: )
    Level 13  
    dzięki śliczne za zainteresowanie, są dwie taśmy jedna węższa i jedna szersza, na tej węższej jest gng i 5V i się zgadza jest to napięcie (dokładnie 5,2V), natomiast na tej szerszej jest 5V , +12 i -12 i żadnego z tych napięć nie ma tzn są ale około 1V czyli obstawiam coś po stronie tej szerszej taśmy, jest tam mocno zgrzana dioda ale ona jest sprawna no i element na radiatorze nie wiadomego mi pochodzenia, może też jakaś podwójna dioda?
  • #5
    DejoDejo
    Level 21  
    Mierzysz przy podłączeniu do sieci, bez załączenia także nigdzie, oprócz SB5V nie powinno być wskazanego napięcia :)

    Mniejsza o większość, kolega podesłał ci schemat także możesz działać ;)
  • #6
    bartek21: )
    Level 13  
    Podziękował bardzo za schemat!
    Jeżeli chodzi o napięcia to mierzone sam zasilacz w sieci, jak i zasilacz z podłączonymi taśmami do reszty urządzenia i żadnych innych napięć nie ma, a przycisk power nie reaguje w ogóle.

    Kolego DejoDejo podpowiesz coś, masz jakieś przypuszczenia? schemat jest więc jeżeli mógł byś zerknąc było by miło, a Ja też nie chcę nic za darmo
  • #7
    zdzich42
    Level 41  
    Bartuś a pomyśl no samodzielnie trochę... Jest 5V i gitara. Do dalszego działania potrzeba aby cała reszta przetwornicy się "obudziła" więc czego jej brakuje?. Jeśli podzielasz moje zdanie to według przysłowia mądrej głowie dość po słowie...
  • #8
    bartek21: )
    Level 13  
    Proszę was nie pastwcie się nade mną :)
    Podpowiedzcie co i jak :) proszę?
    Temat jest w dziale początkujący :)
  • #9
    398216 Usunięty
    Level 43  
    bartek21: ) wrote:
    Temat jest w dziale początkujący
    Co nie zwalnia od samodzielności i umiejętności logicznego myślenia... ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1355112.html
    Cytuję: "1.2. W dziale "Audio Początkujący" wymagane jest minimum wiedzy z zakresu elektroniki w tym: znajomość nazewnictwa elementów, obsługi podstawowych przyrządów pomiarowych oraz umiejętność posługiwania się narzędziami ręcznymi.
    1.3 W obydwu wyżej wymienionych działach, należy przedstawić efekty wstępnych oględzin sprzętu - pomiary kluczowych napięć oraz elementów. "
  • #10
    zdzich42
    Level 41  
    Nie, no Ty Bartuś leniuszek jesteś :D mamy Ci zrobić wykład czy jak? albo wskazać wymień "kondka" (bardzo nie lubię takich określeń kondek, tranzik) masz jak najbardziej wspaniałe wskazówki i przy minimum zaangażowania dasz radę.
  • #11
    bartek21: )
    Level 13  
    No kurcze kolego, Ja przysięgam że w tym momencie oglądam nawet na YT RS Elektronike z odcinkiem o zasilaczach impulsowych. ale za cholerę tam nie ma nic o tym jak je wzbudzić, uruchomić itp.

    Wiem że w zasilaczach atx sie do masy zwiera, ale nie będę kombinował tutaj takich rzeczy jak nie jestem pewny, nie mam zamiaru zepsuć bardziej niż jest, w sumie to już sam nie wiem czy problem jest w samej przetwornicy, może nie uruchamia się bo procesor nie daje jakiegoś sygnału.. nie wiem..
  • #12
    zdzich42
    Level 41  
    Noooo noooooo dobrze kombinujesz, brawo, to teraz dalej widzisz transoptor u9? Tylko nic nie zwieraj jak w zasilaczu z komputera!
  • #13
    bartek21: )
    Level 13  
    Tak widzę, chodzi o ten tranzystor przy tym transoptorze? ;/
  • #14
    zdzich42
    Level 41  
    Nie, nie chodzi o to. Ten transoptor robi to co kilka postów temu nazwałeś "zwieraniem do masy zielonego przewodu z zasilacza do komputera". Zmierz czy zmienia się stan na tym optoelemencie w momencie załączania wieży. 4 pin złącza o ile pamiętam...
  • #15
    bartek21: )
    Level 13  
    Rozumiem że chodzi o stb control na schemacie, jest tam 1,15V i nie zmienia się nic podczas uruchamiania wierzy.
  • #16
    mariuszw19640717
    Level 35  
    bartek21: ) wrote:
    Podziękował bardzo za schemat!

    Dziękujesz, a nie korzystasz z niego.
    Zobacz str. 11 tam masz od jakich pomiarów zacząć IC404, Q402.
    Nigdy takiego sprzętu nie robiłem, ale od tych pomiarów bym zaczął.
  • #17
    bartek21: )
    Level 13  
    Na tym ic 404 (stabilizator jakiś chyba) jest ok.na wejściu 5v i na wyjsciu 3.3V
    biegając tak po ścieżkach dotarłem nawet do switcha power na nim jest 3.3 V gdy go nacisnę to jest 0V
    Co do Q402 jest tam na jednej nodze 1,15V tylko.
  • #18
    zdzich42
    Level 41  
    No i już wiesz. że zasilacz to prawdopodobnie zły trop na tym etapie. 5V gdzie dalej dociera? co u pana procesora? Wieża a nie wierza :D kolego
    ups chyba się spóźniłem
  • #19
    bartek21: )
    Level 13  
    No podziękował zawsze to wymusiliście na mnie szukanie, na dziś już sobie chyba daruje, iż nic już nie wymyślę, bo nie wiem gdzie szukać.
  • #20
    zdzich42
    Level 41  
    Dzięki takiemu wymuszaniu, być może zostaniesz elektronikiem a nie "wymieniaczem". Powodzenia.
  • #21
    bartek21: )
    Level 13  
    Kurczę nie bardzo odnajduje się w tym schemacie, ale na stronie 11 jest Płyta z panelem czołowym na niej, na 17 pinie pisze że powinno być 5V a jest 1.7V to normalne? czy gdzieś tam szukać problemu?

    Dodano po 54 [sekundy]:

    pin 18 3,3 V jest
  • #22
    mariuszw19640717
    Level 35  
    bartek21: ) wrote:
    Płyta z panelem czołowym na niej, na 17 pinie pisze że powinno być 5V a jest 1.7V to normalne?

    W tym momencie po za napięciem MCU +3V3 pozostałych nie ma.
    Sprawdź, czy we wszystkich punktach (są podane na schemacie) to, napięcie MCU +3V3 , jest.
    Jak jest, i wszystko tam wygląda dobrze to, sprawdź co jest na linij napięcia +28-30V/5A, i na 10V, czy tam nie ma zwarcia do masy, przerwy na D12,13,14, L4,5.

    Po za liczbami ważne są też literki przy tych napięciach i skąd te napięcia przychodzą.
    W tabelce POWER OFF 0 /ON 1 nie oznacza 0V i 1V, a raczej poziom niski/ wysoki.
  • #23
    bartek21: )
    Level 13  
    Witam, walczyłem jeszcze trochę z tym sprzętem dziś ale niestety nic nie znalazłem, co do elementów w/w są sprawne, zwarć do masy nie ma, diody zachowują się poprawnie

    A z czego zasilana jest dioda sygnalizująca że wieża jest w stanie czuwania? Też z tego napięcia 5V ,zastanawia mnie dlaczego nie świeci, już nie wiem gdzie patrzeć zasilacz czy gdzieś indziej, może procesor uwalony i sprzęt na śmietnik?
  • #24
    zdzich42
    Level 41  
    Zasilacz zostaw jak na tą chwilę w spokoju. Zajmij się wątkiem co steruje transoptorem, (a raczej dlaczego go nie sterowuje) i czy zasilany jest procesor.
  • #25
    bartek21: )
    Level 13  
    Procesor jest zasilany na wszystkich pinach MCU 3V3 czyli: pin 7, 18,19,26,33 i R435,38,57,

    U402 na nim też jest 3V3

    Na zasilaczu w kilkunastu miejscach przyłożyłem miernik i np na diodzie D3 jest -29V na trafie około 74V

    D7,D16 5,2V

    Nie jestem w stanie dojść niestety co steruje transoptorem bo nie rozumiem zasady działania
    W każdym bądź razie napięcia są, cienko to widzę..

    ale dziękuję za podpowiedzi
    Gdyby były jeszcze jakieś pomysły to chętnie sprawdzę.

    Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

    Mam jeszcze jedno pytanie, mam 5 pinową wtyczkę nie podłączoną do niczego załączę podgląd na schemacie, są tam napisy RESET, MCU, GND

    Czemu służy ta wtyczka? Co oznacza reset?
  • #26
    mariuszw19640717
    Level 35  
    bartek21: ) wrote:
    Nie jestem w stanie dojść niestety co steruje transoptorem bo nie rozumiem zasady działania

    Procesor.
    bartek21: ) wrote:
    A z czego zasilana jest dioda sygnalizująca że wieża jest w stanie czuwania?

    Z MCU +3V3, a "steruje" tym procesor.
    Zmierz napięcia zaznaczone strzałką.
    Kwarc był sprawdzany?
    Elementy w kółkach były sprawdzone?
  • #27
    bartek21: )
    Level 13  
    Miniwieża Philips BTD 7170 - nie włącza sięWitam, dzięki za podpowiedzi, wszystkie diody już sprawdzałem ale sprawdziłem jeszcze raz i są ok.
    Co do IC406 to tego elementu nie ma na tej płycie (tzn miejsce jest ale element nie jest wlutowany) na schematach podałem napięcia jakie zmierzyłem.

    No i kolego Powiedz mi co to jest Q6? normalny tranzystor? bo w żadną stronę nie przewodzi, mało tego obok niego jest cewka zaznaczona na schemacie którą jak ruszałem to pod spodem od strony lutów ruszała się jej cała noga (ewidentny zimny lut) nie wiem jak mogłem wcześniej tego nie zauważyć! Aż jestem zły na siebie!
    Acz kolwiek po zlutowaniu jej sprzęt dalej martwy jest, no i teraz wydaje mi się padnięty ten tranzystor Q6

    Miniwieża Philips BTD 7170 - nie włącza się
  • #28
    mariuszw19640717
    Level 35  
    bartek21: ) wrote:
    No i kolego Powiedz mi co to jest Q6? normalny tranzystor?

    Nie wiem co masz na myśli, ale tak normalny PNP.
    bartek21: ) wrote:
    no i teraz wydaje mi się padnięty ten tranzystor Q6

    Jeśli mierzyłeś tak jak w załączniku i brak wskazań to, uszkodzony.
  • #29
    bartek21: )
    Level 13  
    Witam, tak już wygooglowałem że normalny PNP, zakupiłem już i wstawiłem, No i sprzęt się uruchomił ale za szybko zacząłem się cieszyć ;(

    teoretycznie wszystkie funkcje działają ale:
    W głośnikach jest tylko cichutki szum
    Radio stroi ale nic nie gra
    CD klapki nie otwiera (tak jak by chciał ale nie miał siły) delikatnie w tym momencie przygasa wyświetlacz
    Podpiąłem się pod line in i zagrało ale dźwięk charczał i po około min przestało grać

    Kurcze o co może chodzić? coś jeszcze poleciało?

    Dodano po 12 [minuty]:

    pomierzyłem napięcia na wtyczce 12 pin

    2 Pin +12V -jest tylko ponad 3V
    4 Pin +5V -jest tylko trochę powyżej 1V

    Reszta napięć się zgadza.
  • #30
    bartek21: )
    Level 13  
    Proszę powiedzcie mi jeszcze co to jest to Q15?
    Bo jak go sprawdzam to miernik pokazuje mi tak jak na schemacie tylko diodę(w jedną przewodzi a w drugą nie ), w innych kierunkach nic nie pokazuje, czy to ok? czy on też uszkodzony?