Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Zlecę] Zlecę projekt i wykonanie sterownika do samochodu dla diod WS2812B

byblue 29 Oct 2017 18:20 4881 36
    byblue
    Level 12  
    Zlecę Zaprojektowanie i wykonanie sterownika do samochodu dla diod WS2812B (około 170szt.) 121cm

Sterownik ma być tylko i wyłącznie do mojego osobistego użytku bez możliwości rozpowszechniania go osobom trzecim,
    ze względu na brak testów certyfikatów i innych wymaganych dokumentów.
    Nie będzie sprzedawany !

Zamierzenia projektu:
    Listwa led ma świecić po podaniu sygnału plusa z konkretnego sygnału oświetlenia w aucie. (7 wejść)
    * Stop
    * Pozycyjne
    * Przeciwmgielne
    * Kierumkowskaz Prawy
    * Kierunkowskaz Lewy
    * Ośw.wnętrza
    * Wsteczne

Wymagania;
    -wsad do procesora Atmega

1.światła pozycyjne - świeci na czerwono 50% mocy
    2.światło stop - świeci 100% mocy
    3.kierunkowskaz prawy bez swiatła stopu - prawa połowa listwy zapala się na pomarańczowo efektem płynnego przejścia od np. diody 85 do 170
    4.kierunkowskaz lewy bez światła stopu - lewa połowa listwy zapala się na pomarańczowo efektem płynnego przejścia od np. diody 84 do 1

5.kierunkowskaz prawy razem ze światłem stopu - świeci na czerwono 100% mocy np. dioda od 40 do 110 a diody od 111 do 170 zapalają się na pomarańczowo efektem płynnego przejścia
    6.kierunkowskaz lewy razem ze światłem stopu - świeci na czerwono 100% mocy np. dioda od 40 do 110 a diody od 40 do zapalają się na pomarańczowo efektem płynnego przejścia
    # - w tym przypadku jak wyżej trzeba zastosować jakąś zwłokę czyli jęsli jest wciśnięty STOP to cała listwa świeci na czerwono 100% i
    w momencie zapalenia się kierukowskazu to wygasają boczne diody dla miejsca kierunkowskazów i trzeba tu przyjąć dla tego wyjątku np. czas 2 sekund na ponowne zapalenie się całej listwy na czerwono po całkowitym wyłączeniu kierunkowskazu.

7.awaryjne czyli prawy i lewy kierunkowskaz - siecą się na 100% kolor czerwony diody od 40 do 110 a diody od 40 do 1 i 110 do 170 zapalają się na pomarańczowo efektem płynnego przejścia -
    priorytet dla tej konfiguracji bez względy czy jest jakiekolwiek inne oświetlenie włączone !

8.światło wnętrza bagażnika - nie ważne jest co oprócz niego jest załączone diody mają świecić na biało 100% ( patrz pozycja "7" ) chyba, że są załączone światła awaryjne wtedy skrajne diody np od 1 do 30 i 140 do 170
    załączaja się na przemian.

9.Przeciwmgielne .....

10. Wsteczny .....

Jeśli chodzi o szybkość i płynność działania danych diód na listwie przy takich konfiguracjach np. awaryjne + stop + wsteczny i inne NIE MA ZNACZENIA
    - najważniejsze są podstawowe funkcje kiedy auto jest w ruchu miejskim czyli np. stop + kierunkowskaz

Link do filmiku poglądowego.
    https://www.youtube.com/watch?v=IaIGTcp7GBU

To prawie wszystko.
    Cena do uzgodnienia (w granicach 200-300zł)
    Płatność; Gotówka - przelew
    Umowa zlecenie
    Czas realizacji 4-6 tygodni.
    Proszę o kontakt na PW lub
    mail. piotr.wojcik77(_at_)wp.pl
    Contact the author of the topic by Private Message (PM icon).
    prototypy_ard
    Level 8  
    Proponuje 500 zl za projekt w oparciu o maly modul arduino nano.
    czareqpl
    Level 33  
    I w tej kwocie kolega chce zmieścić płytkę prototypową?
    (-płytka prototypowa zmontowana i uruchomiona)
    W projekcie jest 170 diod. Więc aby ów prototyp działał to dobrze jakby miał też ów diody.

W projekcie jest zaplanowane 170 diod.
    Licząc, że każda weźmie około 40mA podczas pełnego świecenia, otrzymujemy zasilacz 5V/6.8A :)
    byblue
    Level 12  
    Jesli można to zrealizować na plytce andruino nano to jestem jak najbardziej ZA.
    Projekt nie dotyczy listwy led ponieważ taką listwę zakupie gotową.
    Jeśli realizacja projektu miała by być na andruino nano i zakupionej listwie led to moje wymagania zmniejszaja się praktycznie do minimum czyli do kodu, bez schematów i innych niepotrzebnych rzeczy.
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    Rozwiązania są dwa - można w programie zrobić tablicę z przypisaniami jaki zakres led jaką ma mieć funkcję.
    Drugie - wyprowadzic oddzielne przewody i pogrupowac diody fizycznie (przecięcie pasków). Ale chyba to pierwsze jest bardziej eleganckie.
    Anonymous
    Level 1  
    byblue
    Level 12  
    gshesiu wrote:
    Hmm, zeby oddać urządzenie do użytkowania lub sprzedać, urządzenie musi mieć certyfikację CE. Zastanawia mnie budżet na ta certyfikację.
    Żeby stwierdzić że taki projekt jest dobrze zrobiony czyli że jest ukończony, musi on przejść proces walidacji co do zgodności na CE. A więc końcowym etapem projektu jest jego weryfikacja na normy. Zawsze.
    Zakładając że ktoś podejmie się zrobienia "projektu" bez cerfyfikacji, to czy taką belkę na pojazd ?

Nie za bardzo rozumie kolegi post ?! bo nikt tu nawet nie wspomniał o certyfikacji i takich rzeczach !
    Więc proszę o nie umieszczaniu spamu w temacie - nie na temat.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    byblue
    Level 12  
    ...ale w temacie nie jest wspomniane o badaniach CE czy kryteriach dla projektu i to też naświetla temat wyceny chętnym podjęcia się realizacji...
    Ale ok ! Już wyedytowałem treść "zlecenia" żeby nie było, żadnych wątpliwości.
    Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    byblue
    Level 12  
    gshesiu wrote:
    ok,
    ps. po prostu prawie 20 lat robię w projektowaniu elektronki (do automatyki maszyn, grzejnictwa i do pojazdów) , więc jestem wyczulony na aspekty prawne projektowania i wdrażania projektów, a przyznam że na elektrodę nieczęsto zaglądam ...
    również Pozdrawiam

Ok. Nie czuję urazy... Może i post był treściwy dla osób chcących wykonać takowy projekt.
    marnowak
    Level 15  
    czareqpl wrote:
    I w tej kwocie kolega chce zmieścić płytkę prototypową?
    (-płytka prototypowa zmontowana i uruchomiona)
    W projekcie jest 170 diod. Więc aby ów prototyp działał to dobrze jakby miał też ów diody.

W projekcie jest zaplanowane 170 diod.
    Licząc, że każda weźmie około 40mA podczas pełnego świecenia, otrzymujemy zasilacz 5V/6.8A :)

Tak jak kolega napisał. Obawiam się, że ATMEGA, czy Arduino mogą być zbyt wolne do tak dynamicznych zmian.
    Diody są zasilane z 5V. Kwestię zasilania proponuję rozwiązać przetwornicą:
    http://www.cdr.pl/p4593,przetwornica-dc-dc-12v-5v-10a-sd-50a-5.html
    Zwykły rezystor nie nada się, bo jasność świecenia diod zależna byłaby od ilości zapalonych LED.

Pozdrawiam
    Marcin Nowak
    Pijopic
    Level 17  
    marnowak wrote:
    Tak jak kolega napisał. Obawiam się, że ATMEGA, czy Arduino mogą być zbyt wolne do tak dynamicznych zmian.

Najmniejsza XMega E5 wystarczy (dowolna ATMega czy ATTiny również, choć XMega jest w tym zastosowaniu optymalna). Wykorzystywanie w tym przypadku czegoś mocniejszego to zwykła rozrzutność. Ale za zaproponowaną kwotę, to faktycznie, podejmie się jedynie ktoś kto nie potrafi tego optymalnie zrobić. Inna sprawa, że też będzie działać, więc zżymanie się nie ma sensu, jak ktoś chce za tyle to zrobić niech robi, więcej efekt jego pracy faktycznie nie będzie wart.

Pozdrawiam Piotr
    marnowak
    Level 15  
    Pijopic wrote:
    marnowak wrote:

Najmniejsza XMega E5 wystarczy (dowolna ATMega czy ATTiny również, choć XMega jest w tym zastosowaniu optymalna). Wykorzystywanie w tym przypadku czegoś mocniejszego to zwykła rozrzutność. Ale za zaproponowaną kwotę, to faktycznie, podejmie się jedynie ktoś kto nie potrafi tego optymalnie zrobić. Inna sprawa, że też będzie działać, więc zżymanie się nie ma sensu, jak ktoś chce za tyle to zrobić niech robi, więcej efekt jego pracy faktycznie nie będzie wart.

Pozdrawiam Piotr

No, no. Jak popiszesz w ASM-ie.
    Pijopic
    Level 17  
    marnowak wrote:

Wszystko w C, trzeba tylko odpowiednio wykorzystać to, co oferuje mikrokontroler. Oczywiście można to samo zrobić w asemblerze, ale efekt bedzie taki sam, analogicznie jak przy zastosowaniu ARM-a zamiast AVR-a, więc znów do marnotrawienia czasu i zasobów wracamy :)
    Pozdrawiam Piotr
    zster

Level 28  
    marnowak wrote:

Próbował kiedyś kolega stworzyć coś z tych diod, że tak demonizuje sterowanie nimi ? Zaskoczę : https://www.youtube.com/watch?v=Q9_2QDnT3Hs
    300 diod.. Ethernet i obsługa karty SD... i to wszystko napisane ..uwaga! na Arduino ! ;) Takich przykładów jest znacznie więcej. Więc spokojnie, nawet ATtiny ładnie obsłuży 170 sztuk WS2812
    byblue
    Level 12  
    Nie jestem znawcą w temacie programowania, ALE patrząc na filmiki z YT np. https://www.youtube.com/watch?v=POMQOsVfDEM wierzę, że da się to zrealizować na andruino. Chociażby to co jest przedstawione na filmiku napewno jest kilkukrotnie bardziej skomplikowane od projektu który ja chcę zrealizować !
    zster

Level 28  
    byblue wrote:
    Nie jestem znawcą w temacie programowania, ALE patrząc na filmiki z YT np. https://www.youtube.com/watch?v=POMQOsVfDEM wierzę, że da się to zrealizować na andruino. Chociażby to co jest przedstawione na filmiku napewno jest kilkukrotnie bardziej skomplikowane od projektu który ja chcę zrealizować !

To akurat zły przykład gdyż ekran przedstawiony na tym filmie sterowany jest Arduino Due - czyli dość wydajny mikrokontroler ARM.
    Ale fakt jest taki, że ten projekt można spokojnie wykonać na "zwykłej" ATmega ( może być i Arduino ).
    marnowak
    Level 15  
    ATMEGA a ARM, to przepaść. Chciałbym zobaczyć jak koledzy to realizują na Arduino.
    SPI może i jest szybki, ale szybkość wykonywania komend nie pozwoli na uzyskanie efektu WOW.
    zster

Level 28  
    marnowak wrote:
    ATMEGA a ARM, to przepaść

Parę postów wyżej dałem link, jeśli kolega chce zobaczyć. Arduino Mega ( czyli zwykła ATmega ) steruje 300 diodami WS, jednocześnie odczytując dane przez Ethernet i wyświetlając "live video". To nie jest efekt wow ? Jeśli to mało, to jest takich przykładów więcej. Znacznie więcej.
    Pijopic
    Level 17  
    Mógłby kolega się zdecydować czy Arduino Dou czy Mega, nie sprawdzałem, ale obstawiam Duo.
    Coby nie być gołosłownym, o co chyba co niektórzy mnie podejrzewają, napisalem soft i zrobiłem filmik z jednym z efektów które oczekuje zleceniodawca na XMega E5.
    Podrawiam Piotr

zster

Level 28  
    Pijopic wrote:
    Mógłby kolega się zdecydować czy Arduino Dou czy Mega, nie sprawdzałem, ale obstawiam Duo.

Ja dałem link do projektu z ATmega. Potem autor tematu napisał post z linkiem do podobnego projektu ale niestety na DUE - dlatego napisałem że akurat ten link nie jest dobrym przykładem bo DUE jest o wiele wydajniejsze od Mega. Sam Robiłem tablice i efekty na diodach WS na ATmegach i nie było problemu z płynnością przy dużo bardziej skomplikowanych "animacjach". I nie trzeba do tego ASM.
    Pijopic
    Level 17  
    Sorki, gapa ze mnie, faktycznie są dwa przykłady różne :)

Pozdrawiam Piotr
    Anonymous
    Anonymous  
    Pijopic
    Level 17  
    aksel_pl wrote:
    To co dałeś w filmie można kupic za grosze na ali, wiesz o tym?

Nie wiem czy chodzi Ci o mój film, ale odpowiem w odniesieniu do niego. Umieściłem go by pokazać jak proste jest wysterowanie WS2812 poprzez zwykłego AVR-a, sam program to zaledwie kilka linijek kodu, a przygotowanie całości zajęło mi 5 minut.
    Nie to w tym zleceniu jest jednak problemem. Ani ja, ani pewnie nikt rozsądnie myślący nie zgłosił się by to wykonać z prostego powodu, taki układ do samochodu musi spełniać znacznie większe wymagania niż tylko świecić, musi być w 100% przetestowany i zapewnić bezawaryjne działanie w każdych warunkach, tak by jego użytkownik nie stanowił zagrożenia dla siebie i innych na drodze. Biorąc to pod uwagę proponowane wynagrodzenie jest śmieszne, a idąc dalej takie zlecenia powinny być kasowane, by żadne amatorskie urządzenia nie doprowadziły nigdy do wypadku i czyjejś tragedii.

Pozdrawiam Piotr
    czareqpl
    Level 33  
    Pijopic wrote:
    a idąc dalej takie zlecenia powinny być kasowane, by żadne amatorskie urządzenia nie doprowadziły nigdy do wypadku i czyjejś tragedii.

Ja się nie zgadzam. To, że do tej pory wisi takie zlecenie i toczy się w nim dyskusja może otworzy oczy zleceniodawcy i sam ukatrupi projekt albo zleci go z uwzględnieniem spełnienia norm.
    marnowak
    Level 15  
    A wy elektronicy, czy jakościowcy?
    Bo jak jakościowcy, to poproszę o
    listę norm.
    byblue
    Level 12  
    czareqpl wrote:
    Pijopic wrote:
    a idąc dalej takie zlecenia powinny być kasowane, by żadne amatorskie urządzenia nie doprowadziły nigdy do wypadku i czyjejś tragedii.

Ja się nie zgadzam. To, że do tej pory wisi takie zlecenie i toczy się w nim dyskusja może otworzy oczy zleceniodawcy i sam ukatrupi projekt albo zleci go z uwzględnieniem spełnienia norm.

Skoro kolega rozpoczął temat "NORM" to poproszę o nie ! oczywiście łącznie z paragrafami w ustawach !!!