Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dzwonek Kakadu - zerwana instalacja - przerobienie na bezprzewodowy.

krzys_1989 30 Oct 2017 15:16 3027 11
    krzys_1989
    Level 9  
    Właściwie potrzebuję pomocy jak w temacie.
    Kupiłem ostatnio dzwonek Kakadu, podłączyłem pod 230V, ale okazało się, że najprawdopodobniej na etapie remontu ktoś przeciął przewód - nie dochodzi napięcie do przycisku dzwonka przy drzwiach i tym samym do dzwonka. Niestety kucie w ścianie i szukanie problemu nie wchodzi w grę.
    Dzwonek działa również na baterię - jednak mimo wszystko brakuje mu "włącznika". Potrzebuję go przerobić na bezprzewodowe uruchamianie.
    Niestety jestem laikiem w temacie w związku z tym piszę tego posta.

Czy byłby ktoś tak uprzejmy i pomógł/doradził co należy kupić/zrobić aby to zadziałało?
    Wiem, że można to zrobić dokupując inny, zwykły najtańszy dzwonek bezprzewodowy - tylko nie wiem dokładnie co mam kupić jak to przerobić.
    Czytałem podobny temat na tym forum odnośnie takiej przeróbki, ale ciężko mi z tego tematu cokolwiek wywnioskować - co więcej temat jest już zamknięty, więc nie mogę się pod niego podpiąć i dopytać o szczegóły.

Może istnieje jakiś prosty, bezproblemowy sposób aby to zrobić?
    highlanderus
    Level 30  
    Twój dzwonek wymaga połaczenia kablowego i tu jest nieważne czy korzyszta z napięcia sieci czy z zasilania bateryjnego.
  • Helpful post
    viper19861
    Level 20  
    Jak duża odległość pomiędzy dzwonkiem a miejscem w którym ma być włącznik?
    Najprościej było by kupić takim moduł jak w linku. Wtedy włącznik bezprzewodowo przełącza przekaźnik który wpinasz w miejsce przycisku w dzwonku zasilanym z baterii. Nie umiem w tej chwili znaleźć tego przedmiotu w Polskim sklepie.
    Drugi sposób to kupienie dzwonka bezprzewodowego, który ma sygnalizację optyczną: wyrzucenie diody - żarówki, wstawienie w to miejsce odpowiedniego przekaźnika i połączenie z Twoim dzwonkiem.
    Link
    krzys_1989
    Level 9  
    Niestety nie mogę się z tym zgodzić.
    Ja ten dzwonek zainstalowałem i on faktycznie działa na samej baterii 9V - jest na nim przycisk "testowy/wyboru" (zwał jak zwał), który służy do wyboru melodii. Po wciśnięciu tego przycisku, dzwonek działa bez problemu nawet bez instalacji.
    Mi właśnie chodzi o to całe "wyzwalanie" - do tego potrzebuje zwarcia styków lub podanie napięcia (6÷24V~) i zależy mi na tym, aby zrobić to w formie bezprzewodowej. Instrukcja dzwonka w załączniku - info o tym, jest na ostatniej stronie.

A poniżej temat, gdzie było to już poruszane na tym forum, aby zrobić "wyzwalanie" bezprzewodowo.
    Potrzebuję zrobić to samo, ale z "łopatologicznym" wyjaśnieniem.

Temat: Dzwonek KAKADU przeróbka na bezprzewodowy
    krzys_1989
    Level 9  
    viper19861 wrote:
    Jak duża odległość pomiędzy dzwonkiem a miejscem w którym ma być włącznik?

Dzwonek znajduje się nad drzwiami (wewnątrz mieszkania), przycisk (obecnie niesprawny) znajduje się standardowo obok klamki (na zewnątrz mieszkania).
    1,5 m to max :)
    highlanderus wrote:
    Drugi sposób to kupienie dzwonka bezprzewodowego, który ma sygnalizację optyczną: wyrzucenie diody - żarówki, wstawienie w to miejsce odpowiedniego przekaźnika i połączenie z Twoim dzwonkiem.

I dokładnie o ten sposób mi chodzi :)
  • Helpful post
    viper19861
    Level 20  
    [quote="krzys_1989"

A poniżej temat, gdzie było to już poruszane na tym forum, aby zrobić "wyzwalanie" bezprzewodowo.
    Potrzebuję zrobić to samo, ale z "łopatologicznym" wyjaśnieniem.

Temat: Dzwonek KAKADU przeróbka na bezprzewodowy[/quote]

Czyli dobrze się rozumiemy ;) Jeśli po złączeniu dwóch pinów w gnieździe niebieskim następuje wyzwolenie dzwonka to:
    - Kupić dzwonek bezprzewodowy, przycisk umieścić za drzwiami
    - Dzwonek bezprzewodowy przerobić tak by zamiast zapalenia diody był tam przekaźnik zwierny, jego styki połączyć z gniazdem niebieskim
    - w dzwonku bezprzewodowym odłączyć głośniczek by nie było sygnalizacji

Pozostaje kwestia podwójnego zasilania (bateria 9v i zasilanie dzwonka bezprzewodowego). Tu można by poszukać dzwonek na taką samą baterie i połączyć razem.
    krzys_1989
    Level 9  
    viper19861 wrote:
    Czyli dobrze się rozumiemy Jeśli po złączeniu dwóch pinów w gnieździe niebieskim następuje wyzwolenie dzwonka to:
    Bardzo dobrze się rozumiemy. Zgadza się, po złączeniu dwóch pinów w gnieździe niebieskim - dzwoni.
    Dzwonek Kakadu - zerwana instalacja - przerobienie na bezprzewodowy.zworka nie..ska.jpg Download (3.17 MB)

viper19861 wrote:
    - Kupić dzwonek bezprzewodowy, przycisk umieścić za drzwiami

Co prawda przycisk jeszcze nie za drzwiami, ale dzwonek jest (nie wiem czy się da, ale planuję przycisk przerobić i umieścić w puszcze, pytanie tylko czy uda się to połączyć z "oryginalnym" przyciskiem, fizycznie wejdzie... )
    Kupiłem coś takiego: Dzwonek - Leroy Merlin
    Jak widać na załączonym poniżej obrazku dioda działa - w dodatku miga chyba 7 razy na czerwono (sprawdzałem z dzwonkiem Kakadu i mimo kilkukrotnych zwarć zworki, melodia gra dalej bez przerwy, więc to nie ma większego znaczenia).
    Tak wygląda mój zestaw:
    Dzwonek Kakadu - zerwana instalacja - przerobienie na bezprzewodowy.Zestaw.jpg Download (3.89 MB)

viper19861 wrote:
    - Dzwonek bezprzewodowy przerobić tak by zamiast zapalenia diody był tam przekaźnik zwierny, jego styki połączyć z gniazdem niebieskim

I tutaj pojawiają się schody...
    Przekaźnik zwierny.
    1. Jaki?
    2. Może coś z takich? (sklep mam blisko domu: Sklep, przekaźniki)
    3. Jak połączyć? (ale to może później, jak już kupię odpowiedni)

viper19861 wrote:
    - w dzwonku bezprzewodowym odłączyć głośniczek by nie było sygnalizacji

Akurat ten model posiada jakiś przełącznik na diodę/diodę-głośnik/głośnik.
    Tak czy inaczej (nie wiem jeszcze jak, ale planuję wszystko upchnąć w jedną obudowę dzwonka Kakadu), więc głośnik będzie na pewno zbędny.

viper19861 wrote:
    Pozostaje kwestia podwójnego zasilania (bateria 9v i zasilanie dzwonka bezprzewodowego). Tu można by poszukać dzwonek na taką samą baterie i połączyć razem.
    Niestety nic na szybko nie mogłem namierzyć i niestety nowy jest na 3x AA:
    Dzwonek Kakadu - zerwana instalacja - przerobienie na bezprzewodowy.zasilanie ...zwonka.jpg Download (4.29 MB)

Dodaję jeszcze w załączniku zdjęcia - zbliżenie na samą płytkę nowego dzwonka.
  • Helpful post
    viper19861
    Level 20  
    Jeśli masz miernik to zmierz napięcie jakie pojawia się na diodzie w zaznaczonym miejscu. W tym dzwonku może to być trochę mało by bezpośrednio uruchomić dzwonek ( w instrukcji kakadu jest napisane że od 6V) ale może wystarczy by wysterować miniaturowy przekaźnik na 5V.

Zmierz napięcie, jeśli będzie większe od 3V to powinno spokojnie starczyć dla przekaźnika z cewką 5V np.
    Przekaźnik JZC49F (HF49F) SPST-NO, 5V, 5A

wtedy styki cewki przekaźnika podłączasz w zaznaczone miejsce dzwonka, a pozostałe dwa do niebieskiego złącza kakadu.

Dodano po 32 [minuty]:

krzys_1989 wrote:
    Niestety miernika nie posiadam, ale wziąłem dwa zwykłe kabelki i na szybko przy użyciu 3 rąk jakoś udało mi się to przytrzymać i czwartą ręką wcisnąć przycisk. :P
    Kabelkami połączyłem diodę z niebieskimi pinami w Kakadu. DZIAŁA! W dodatku bez żadnego przekaźnika.
    1. Czy mogę to lutować "na sztywno", czy mimo wszystko lepiej zrobić to na przekaźniku? (diodę jak rozumiem, najlepiej po prostu wyjąć i w to miejsce na płytce przylutować kabelki?)
    2. Co będzie korzystniejsze dla baterii, by co chwilę ich nie wymieniać? Może lepiej wsadzić ten przekaźnik?

Przekaźnik nie zabierze jakoś dużo energii z baterii, jeśli jednak nie będzie tam min. 3V to przekaźnik nie będzie załączał się.

Skoro na "kabelkach" działa to zdemontuj diodę, zlutuj przewody i testuj. Kakadu jest dostosowany do sterowania napięciem więc nic mu nie powinno się stać. Gdyby były problemy to szukaj przekaźnika na 5V albo na 3V prądu stałego DC
    krzys_1989
    Level 9  
    No właśnie chyba z tymi przewodami to lekki falstart - dlatego za chwilę usunąłem swój post (ale już zdążyłeś odpowiedzieć).
    To działa jedynie w momencie pierwszego "zetknięcia"... Poprosiłem, żonę by wciskała przycisk gdy ja to wszystko trzymam (brakło mi rąk) - niestety już nie działało (dopiero gdy ja "odrywałem i przykładałem kabelek" ponownie - dzwoniło).

Jutro z rana kupię przekaźnik i może miernik (tak przyszłościowo) i dokładnie opiszę co się dzieje.
    Dodano po 18 [godziny] 47 [minuty]:
    No i niestety wtopa... Zastanawiam się czy jest sens lutować przekaźnik.
    Wygląda to tak jak poniżej, czasami w porywach do 1,8-1,9V
    Dzwonek Kakadu - zerwana instalacja - przerobienie na bezprzewodowy.V na dio..e.jpg Download (4.19 MB)

Przekaźnik też już kupiony i czeka... :)
    Dzwonek Kakadu - zerwana instalacja - przerobienie na bezprzewodowy.przekaź...jpg Download (3.85 MB)

Może lepiej wymienić dzwonek na inny?
    (poszukać zasilanego na 9v? - tylko jaki i żeby jeszcze była dioda... ? )
    krzys_1989
    Level 9  
    Mimo wszystko połączyłem to co mam - niestety nie działa.
    Po zetknięciu bezpośrednio z bateriami (3xAA) śmiga bez zarzutu, ale niestety nie o to chodziło. :(
    Na diodzie jest najwidoczniej za słabo ~1,7V
    Dzwonek Kakadu - zerwana instalacja - przerobienie na bezprzewodowy.IMG_201711...121615.jpg Download (3.26 MB)
    krzys_1989
    Level 9  
    A może faktycznie lepiej wykorzystać do tego celu transoptor.
    Doradzi ktoś proszę jaki powinienem wybrać?
    krzys_1989
    Level 9  
    Dla potomności:

Udało się, zrobiłem to z zastosowaniem transoptora CNY17-2

Wystarczyło odpowiednio go podłączyć, tzn. kolektor transoptora (5) do niebieskiego złącza (B) w dzwonku Kakadu (tym z plusem, tak jak na zdjęciu poniżej), a do drugiego styku złącza (B) emiter (4).
    Anodę (1) i katodę (2) transoptora - oczywiście odpowiednio zamiast diody LED w zakupionym przeze mnie najzwyklejszym dzwonku bezprzewodowym.