Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

massey ferguson 3060 - obrotomierz- raz działa raz niedziała

miron68 30 Oct 2017 15:41 5400 3
    miron68
    Level 11  
    obrotomierz raz działa raz nie działa czasami wskazuje błędny odczyt zaniża obroty jeżeli usterka jest w samym obrotomierzu to bez fachowca sie nie obejdzie , sygnał dostaje z alternatora moze tam jest usterka jak w domowych warunkach sprawdzi czy sygnał z alternatora jest prawidłowy .na portalach aukcyjnych jest sporo obrotomierzy elektronicznych cyfrowych jaki wybrac aby był zasilany tym samym sygnałem alternatora ,prośba jakiś link
    BORG

Level 19  
    Witam,
    skoro do licznika dochodzi sygnał z alternatora to możliwości są dwie:
    1 - Puścił nit pod złączem na płycie licznika co jest zmorą w serii 30x0. W tym wypadku wymiana obrotomierza nic nie da. Należy na nowo zanitować płytkę.
    2 - Zimne luty na płytce obrotomierza. Przy minimalnym obyciu z lutownicą można poradzić sobie samemu. Trzeba uważać żeby nie odparzyć ścieżek.

Na zdjęciu widać uszkodzony nit od obrotomierza w takim właśnie liczniku (nit po lewej stronie)
    miron68
    Level 11  
    Kolego BORG możne posiadasz lepsze zdajcie bo z tego nic nie koja ze gdzie jest ten nit
    BORG

Level 19  
    Musiałbym podjechać do warsztatu żeby zrobić zdjęcie. Mam gdzieś jeszcze taki licznik.
    Sygnał z alternatora wchodzi na czarne złącze. Obrotomierz jest zamontowany na trzech śrubach. Dwie skrajne to zasilanie. Środkowa to sygnał z alternatora. Wystarczy prześledzić ścieżkę łączącą gniazdo z obrotomierzem. O ile mnie pamięć nie myli, będzie to pin przy dolnej skośnej krawędzi złącza.

Edit:

Znalazłem zdjęcie w sieci