Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitoring MAZi - Czy sprawdzi się do monitorowania domu ?

barteq89m 30 Oct 2017 20:59 1806 7
Optex
    barteq89m
    Level 6  
    Witam.
    Chciałbym założyć monitoring wokół domu składający sie z 4 kamer.
    Czytałem troche o systemach monitoringu lecz co forum/monter doradza co innego.
    Póki co myśle o jakimś systemie AHD - cena/jakośći wychodzi chyba tutaj najoptymalniej.
    Do tego rejestrator 4 kanałowy z podglądem przez internet ale to już chyba standart.
    Pozostała jeszcze kwestia wyboru firmy.
    Co byśćie polecili ? Czy iść w jakąś znaną marke typu BCS, Hikvision czy Dahua czy warto rozejrzeć się za jakimś chinskim mniej znanym odpowiednikiem (nie mówie tutaj o kamerach za 100zl z portalów aukcyjnych)
    Znajomy elektronik polecił mi zestaw do monitoringu firmy MAZi ale nie mogę znależć żadnych opinii o tej firmie.
    Co myślicie o tym zestawie ? Specyfikacja sprzętu dość chyba dość dobra no i cena dość przystępna.
    TWN-22MR Kamera kompaktowa HD-TV 1080P 2,8-12 mm DNR IR LED IP66
    TJ-200N
    Puszka montażowa metalowa do kamer TWN-xxVR oraz IWN-xxVR
    HAVR-04MT Rejestrator HD-TV/HD-CVI/AHD 4we 1HDD HDMI
    WD10PURX
    Dysk 3.5" 1TB Western Digital Purple SATA 6Gb/s 64MB cache
    AT0015
    Transmiter do kamer HD-TV wtyk BNC na kablu 2 szt.-
    Tutaj "na szybko" naszkicowany projekt domu i punkty gdzie według mnie mogłyby być zamontowane te kamery.
    Na początek kupiłbym może tylko dwie stąd dwie pozostałe stoja pod znakami zapytania.

Monitoring MAZi - Czy sprawdzi się do monitorowania domu ?
  • Optex
    marek216

Level 43  
    barteq89m wrote:
    Czy iść w jakąś znaną marke typu BCS, Hikvision czy Dahua czy warto rozejrzeć się za jakimś chinskim mniej znanym odpowiednikiem

BCS=Dahua,
    Hik i Dahua zaliczyły poważne wpadki w zakresie bezpieczeństwa - częste włamania.
    Mimo to nawet u siebie w domu postawiłem monitoring na Dahua - może dlatego, że sam sobie potrafię poradzić z przejęciem rejestratora, a oprogramowanie na PC i mobilne jest moim zdaniem przyjemnie intuicyjne.

Ważne abyś kupił coś co ma w miarę stabilnego dystrybutora, a nie firmę krzaczek powstałą kwartał temu. AHD to moim zdaniem słuszny kierunek do zastosowań domowych.

Nie podałeś na rysunku odległości - bez tego ciężko ocenić realność Twoich oczekiwań co do obrazu.
    Rejestrator kupiłbym 8Ch, ale tu ponownie ujawnia się moje zamiłowanie do tworzenia instalacji z zapasem.
  • Optex
    viper19861
    Level 20  
    O rejestratorach i kamerach MAZi nie słyszałem. Patrząc na parametry to sprzęt przeciętny i cenowo też bez rewelacji.
    Od siebie mogę polecić:
    Rejestrator: DAHUA XVR5104C (obsługa wszystkich dostępnych standardów kamer, 4 kanały + 2 dodatkowe kamery IP, obsługa dysków do 6TB)
    Kamera: HDCVI DAHUA HAC-HFW1200BP-0360B-S3 (prawie 90 stopni pola widzenia, dobra widoczność w nocy przy załączonych diodach IR)

Cenowo wychodzi nawet taniej niż podany przez Ciebie przykład, a zyskujesz sprzęt od znanej firmy, z łatwym menu obsługi oraz z wieloma opcjami rozbudowy.

Podaj jeszcze jakie masz odległości między domem a bramą, domem a garażem, oraz jak duży plac za domem w kierunku pomieszczeń gospodarczych. Wtedy podpowiem coś więcej o kamerach.
    jpl
    Level 34  
    MAZI to taka niemiecka marka pod którą są sprzedawane różne urządzenia (coś ala wirtualna).
    Nie jest to fabryka czy producent, to taki zlepek - ale rejestratory ma od hikvisiona - dobrze- więc jako że jest to OEM - firmware chroniące przed hack'ami - mogą pojawiać się później.

Nie powiedziałeś gdzie ten domek masz? Za miastem czy w mieście. Jakie masz tam oświetlenie itp?
    Bo kamerki wybrałeś takie średnie... ale niewiadomo czy spasują do tego co ty tam masz.
    Kamera niebieska - ma widzieć baaaardzo szeroko - jak szeroko ?
    barteq89m
    Level 6  
    Dzięki za podpowiedzi.
    Odległości bedę mieć jutro ponieważ mieszkam za granicą a to jest dom moich rodziców, także tata jutro to pomierzy.
    Dom znajduje się na wiosce. Mały ruch na drodze. Na podwórzu są dwa halegeny LED 15W z czujką ruchu.
    MAZi podałem tylko ze względu iż polecił je znajomy - też jestem do nich dość sceptycznie nastawiony.
    Ustawienie kamer to tylko przykładowe miejsca - póki co brak okablowania więc mogę je dać obojętnie gdzie. Jeśli macie jakieś lepszę miejsca to możecie podać.
    Ważne aby obejmowały budynek gospodarczy, garaże, brame (możliwość odczytania marki bądź tablic rejestracyjnych smochodu) no i dom.
    Co do tego rejestratora -DAHUA XVR5104C co podałeś viper19861 co to znaczy 4 kanały + 2 dodatkowe kamery IP,? Mogę do niego podłączyć 4 kamery AHD/HDCVI + 2 IP ? Czy te IP idzie podłączyć jakoś przez np przez Wifi? Czy lepiej zostać przy kablach ?
    Zapomniałem dodać że chciałbym zeby cały zestaw zamknął się w cenie do 2000zł.
    jpl
    Level 34  
    barteq89m wrote:
    Odległości bedę mieć jutro ponieważ mieszkam za granicą a to jest dom moich rodziców, także tata jutro to pomierzy.

Po co Tate fatygować. Takie rzeczy możesz zrobić w google maps :)

Powiem tak... 2000 to taki budżet mały bo mi wychodzi że powinieneś mieć przynajmniej z 6 kamer. Kamera dobrej jakości aktualnie kosztuje około 250 PLN.... rejestrator na 8 kamer - z 500.... do tego dysk - nawet jak kupisz poleasingowy to 100 trzeba dać.
    Zasilacz + dodatki = ze 150.
    barteq89m
    Level 6  
    Na początek myślę o 2/4 kamerach - zawsze to lepsze niż nic, no i zmieści się w moim funduszu. A z czasem można by ten system trochę rozbudować, chociaż myślałem ze 4 kamery starczą.
    Znalazłem zdjęcia z góry domu rodziców.
    Monitoring MAZi - Czy sprawdzi się do monitorowania domu ?Monitoring MAZi - Czy sprawdzi się do monitorowania domu ?
    barteq89m
    Level 6  
    jpl wrote:
    Powiem tak... 2000 to taki budżet mały bo mi wychodzi że powinieneś mieć przynajmniej z 6 kamer. Kamera dobrej jakości aktualnie kosztuje około 250 PLN.... rejestrator na 8 kamer - z 500.... do tego dysk - nawet jak kupisz poleasingowy to 100 trzeba dać.
    Zasilacz + dodatki = ze 150.

Podał byś jakiś konkretny sprzęt za tą cene?
    Macie może jeszcze jakieś inne pomysły na tą działke?
    Czy sprawdzi sie system od viper19861 czyli :
    Rejestrator: DAHUA XVR5104C (obsługa wszystkich dostępnych standardów kamer, 4 kanały + 2 dodatkowe kamery IP, obsługa dysków do 6TB)
    Kamera: HDCVI DAHUA HAC-HFW1200BP-0360B-S3 (prawie 90 stopni pola widzenia, dobra widoczność w nocy przy załączonych diodach IR)