Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirlpool AW0/D 4110/P - Zapala się serwis.

tabit 30 Paź 2017 22:11 591 17
  • #1 30 Paź 2017 22:11
    tabit
    Poziom 10  

    Pralka działa poprawnie do momentu wirowania. Potem świeci się serwis i pralka nie działa. Prawdopodobnie w pralce zużyte są amortyzatory bo przy wirowaniu do momentu serwisu, chodzi po pokoju. Dziś rozebrałem pralkę aby poszukać jakiegoś czujnika wstrząsowego, ale nie ma. Wyjąłem amortyzatory, chodzą bardzo ciężko więc się zdziwiłem. Zastanawia mnie czy jest jakieś powiązanie zapalenia się serwisu z wibracjami.

    Gdzieś w internecie ktoś miał podobny przypadek i wymienili mu na gwarancji elektroniczny programator na nowy i po problemie. Jaka może być przyczyna? Pralka na pusto chodzi i wiruje dobrze. Działa z wsadem na programach bez wirowania. Wyłącza się na innych programach nawet jak jest wciśnięty "bez wirowania"
    Proszę o pomoc.

    0 17
  • #2 30 Paź 2017 22:32
    Lodxx
    Specjalista AGD

    Na początek musisz powiedzieć jakie diody wyświetla oprócz serwisu,może być tak że w bębnie zostaje woda i wiruje razem z wodą dlatego tak tłucze,pompę czyściłeś ?

    0
  • #3 30 Paź 2017 22:43
    Dawid Weiss
    Poziom 7  

    Ja zawsze do pustego zbiornika nalewam wody, włączam wypompowywanie i sprawdzam jak szybko pralka wypuszcza wodę. Woda powinna lecieć całym przekrojem węża.

    0
  • #4 31 Paź 2017 00:16
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zajrzyj do prądniczki tachometrycznej i sprawdź magnes czy nie poluzowany.

    0
  • #5 31 Paź 2017 07:02
    ALIBABA I
    Poziom 22  

    Witaj kol.

    tabit napisał:
    Zastanawia mnie czy jest jakieś powiązanie zapalenia się serwisu z wibracjami.
    właśnie przejrzyj obwód poziomu wody może tam coś blokować, szlam.
    gdy programator nie widzi poziomu tzn pusty zbiornik, hydrostat, po prostu nie włączy wirowania stąd ten błąd

    A jeszcze na odpływie zbiornika jest kuleczka jak do pinponga wyjmij ją na próbę

    0
  • #6 31 Paź 2017 22:06
    tabit
    Poziom 10  

    Rano nastawiłem małe pranie na program, który działał poprawnie czyli pranie ręczne. Przyszedłem po 40 minutach i o dziwo "serwis". Nastawiłem na lekkie wirowanie wsad (2 obrusy) i powoli się rozkręcił do może i maksymalnych obrotów. Wszystko wyglądało elegancko. Obroty się wyłączyły i zanim bęben się zupełnie zatrzymał zapalił się serwis. Być może nie ma to nic wspólnego z wibracjami. Zapaliły się:
    płukanie
    stop płukanie
    wirowanie/wypompowanie
    czerwony serwis
    i pulsacyjny start/pauza.

    Z racji, że sprzęt stoi w pracy nie mam możliwości upewnić się dokładnie jak z wodą. Nie sprawdzałem tego bo nie było jeszcze zapytań o to. Z tego co pamiętam pompa chodzi bardzo dobrze i szybko spuszcza wodę, i nie widziałem tu problemu.
    Pozdrawiam

    0
  • #7 01 Lis 2017 00:07
    Lodxx
    Specjalista AGD

    Czyli błąd jaki wskazuje to F07, a według opisu to uszkodzony triak silnika. Jednak na początek warto sprawdzić: stan paska napędowego jeżeli jest luźny to może szarpać bębnem, prądniczkę tachometryczną i jej magnes również może powodować szarpanie.Zatem to mogą być dwa główne powody, a profilaktycznie warto sprawdzić szczotki silnika i wyczyścić komutator.

    0
  • #8 01 Lis 2017 12:39
    tabit
    Poziom 10  

    Jak tylko dostanę się do pralki to sprawdzę wypompowanie (niemal na pewno ok). Ewentualny szlam, rurka hydrostatu. Wymontuję silnik (o ile potrzeba) i sprawdzę szczotki, wyczyszczę komutator, i pewnie jakoś zdiagnozuję prądniczkę. Tak sobie myślę, że skoro pralka tańczy przy wirowaniu to może tacho się poluzowało czy posypało.

    0
  • #9 01 Lis 2017 21:48
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    tabit napisał:
    może tacho się poluzowało czy posypało.

    No właśnie to starałem Ci się we wcześniejszym moim poście podpowiedzieć. Wklej poluzowany magnes tacho na kropelkę.

    0
  • #10 02 Lis 2017 12:47
    tabit
    Poziom 10  

    Wymontowałem prądniczkę.
    Zamontowana była ścisło i zakryta plastikową osłoną.
    Nie widać żadnych nadpaleń.
    Cewka ma przejście.
    Nie widzę żadnych magnesów.
    W okolicach montażu cewki nic nie magnesuje.
    Pralka Whirlpool AW0/D 4110/P - Zapala się serwis.

    0
  • #11 02 Lis 2017 18:41
    Dawid Weiss
    Poziom 7  

    Czyli przechodzimy do sprawdzenia modułu.

    0
  • #12 02 Lis 2017 19:48
    Lodxx
    Specjalista AGD

    A pasek napedowy sprawdzałeś, nie jest luźny bądź poszarpany?

    0
  • #13 02 Lis 2017 22:36
    tabit
    Poziom 10  

    Pasek w dobrym stanie. Prawidłowo naciągnięty.

    0
  • #14 02 Lis 2017 22:38
    Lodxx
    Specjalista AGD

    Czyli zostaje elektronika, a szczególnie triak silnika.

    0
  • Pomocny post
    #15 02 Lis 2017 23:33
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    tabit napisał:

    Nie widzę żadnych magnesów.
    W okolicach montażu cewki nic nie magnesuje.

    Ech losie... :wink:
    Tu jest magnes
    Pralka Whirlpool AW0/D 4110/P - Zapala się serwis.
    Sprawdź jak ciasno siedzi pierścień magnetyczny na osi silnika. Jak silnik i zarazem oś się nagrzewa pierścień magnetyczny może dostawać poślizgu i z tego powodu silnik może dostawać szarpanych i niekontrolowanych przez elektronikę obrotów w następstwie czego pralka skacze po łazience a elektronika przerywa program i decyduje o wyświetleniu komunikatu >serwis<.

    0
  • #16 02 Lis 2017 23:45
    Dawid Weiss
    Poziom 7  

    Sprawdź co się stanie na wirowaniu bez załadunku.

    0
  • #17 03 Lis 2017 15:26
    tabit
    Poziom 10  

    Magnes zasłoniła mi plastikowa nakładka. Kręcił się luźno, wkleiłem. O efektach poinformuję jak poskładam, najwcześniej w poniedziałek.
    Dziękuję.

    0
  • #18 07 Lis 2017 20:00
    tabit
    Poziom 10  

    Dzisiaj przeprowadziłem próby. Pralką nie miota, ma bardziej płynne ruchy. Szybkie testy potwierdzają że przyczyną był magnes.
    Dziękuję Wam za pomoc! Zamknę temat po min 2 praniach dla 100℅ pewności. Pozdrawiam.

    0