Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multimetr do 200-300zl TRMS

tomek5333 31 Oct 2017 10:23 3357 20
    tomek5333
    Level 13  
    Temat był poruszany wielokrotnie jednak ciężko mi się zdecydować. Szukam czegoś z pomiarem pojemności . Kupiłem taniego DT9205A ale nie jestem zadowolony i korzystam z Unit-a UT33D jednak przyszła pora na coś lepszego. Zastanawiam się nad UNI-T UT-61B jednak czytałem ze jest dosyć wolny. Może jakieś sugestie ? Uni-t przypadł mi do gustu i chyba bym w ta markę celował.
    tomek5333
    Level 13  
    chce miernik uniwersalny
    DejoDejo
    Level 21  
    A to sorki :) Mimo to może warto pomyśleć nad dwoma miernikami? Gustując w UNIT-T można wziąć np. UT70A i UT601 w sumie jakieś 250zł ;)
    ^ToM^
    Level 40  
    tomek5333 wrote:
    chce miernik uniwersalny

Uni-T odradzam, bo to najzwyklejsza chińszczyzna. Zobacz coś z oferty NDN albo innych krajowych dystrybutorów.
    Za kasę, którą chcesz przeznaczyć mozna kupić sporo solidniejszych wyrobów niż Uni-T. Przede wszystkim powinien to być automat.
    Looknij:

32 zł droższy niż chciałbyś wydać, choć myślę że warto :) Sanwa produkuje porządnie wykonane przyrządy. Mają one dobre opinie, także na elektrodzie.
    Sanwa CD772

Akurat w cenie 260 zł
    Sanwa CD771

20 zł droższy
    Sanwa CD731

Akurat w cenie.
    Appa

Appy w Twojej cenie jest więcej modeli. Posortuj sobie po modelu i coś dobierzesz.

Link

Zobacz tez ofertę BIALL'a:
    Link

W tej kwocie da się już kupić porządne przyrządy Brymena!

Życzę dobrego zakupu!
    tomek5333
    Level 13  
    Sanwa ma Pojemność w zakresach 50nF - 100μF , a chciałbym coś bardziej uniwersalnego . Nie mam osobnego do pomiaru pojemności

Dodano po 1 [minuty]:

Fajnie by bylo jakby mial bargraf
    User removed account
    Level 1  
    ^ToM^
    Level 40  
    tomek5333 wrote:
    Sanwa ma Pojemność w zakresach 50nF - 100μF , a chciałbym coś bardziej uniwersalnego . Nie mam osobnego do pomiaru pojemności

Dodano po 1 [minuty]:

Fajnie by bylo jakby mial bargraf

Bargaf w praktyce to zbytek, ale jak lubisz obejrzyj ofertę APPY, większość ma bargrafy i są to porządnie wykonane przyrządy.

Jeśli większa pojemność to moze coś z oferty Labimedu:
    Link

40 mF, to też dobrej jakości przyrządy.
    tomek5333
    Level 13  
    wiem ze rzadko pojemnosci sie uzywa ale jednak czasami potrzebne jest troche wiecej niz 100μF. Moze ktos ma tego unit-a zeby sie wypowiedzial na jego temat
    ^ToM^
    Level 40  
    drobok wrote:

@p.o.s.t wyżej, jak zależy ci na pojemności to kup mostek ;)

Święta racja, pojemność w multimetrze jest mierzona w dość prymitywny sposób więc nie zawsze wynik pomiaru odzwierciedla rzeczywistość danego kondensatora.

Prócz multimetra do poważniejszych zabaw trzeba jeszcze kupić jakiś mostek RLC.

Taka to już przypadłość mniej zorientowanych czy nawet początkujących elektroników, że myślą załatwić wszystkie pomiary kupnem możliwie rozbudowanego multimetru :)
    adamkowalski431
    Level 15  
    A co myślicie o firmie extech?
    zdzisiek1979
    Level 38  
    adamkowalski431 wrote:
    A co myślicie o firmie extech?

Po co przepłacać jak CEM = to samo chyba jeszcze standard. Inna skórka i logo.
    adamkowalski431
    Level 15  
    co to cem proszę pana?
    adamkowalski431
    Level 15  
    Ja nie chce klona tylko oryginał
    adamkowalski431
    Level 15  
    Podobno extech jest niemiecki tak mi powiedzial przedstawiciel serwisu na polske
    ^ToM^
    Level 40  
    adamkowalski431 wrote:
    Podobno extech jest niemiecki tak mi powiedzial przedstawiciel serwisu na polske

Extech jest też solidnie wykonany. Można spokojnie polecić.