Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dyma 8 ślizgające się sprzęgło -

wit 124i 31 Oct 2017 18:11 2850 3
    wit 124i
    Level 2  
    Witam kolegów.
    Mam problem z Dyma 8 r.1982 , sprzęgło zaczęło się ślizgać, nie chce skrawać i nie wiem co jest przyczyną. Konstrukcja mojego sprzęgła nieco różni się od powyższych. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie.
    wojski1
    Level 10  
    Witam, Bezskutecznie poszukuję wiadomości dot. zdjęcia koła/sprzęgła z wałka strugarki. Widzę, ze Tobie udało się to zrobić nawet bez demontażu owego wałka. Jak to zrobiłeś? Możesz mi podpowiedzieć? Czy koło należy zbić? Czy jest ono zabezpieczone w jakiś sposób przed zsunięciem?
    W mojej maszynie wygląda to tak:
    kuzka
    Level 1  
    Witam. Należy odkręcić ten pierścień z 4 otworami, ja odkręciłem go za pomocą klucza który sam sobie zrobiłem.
    Na obwodzie tego koła pasowego jest śruba zabezpieczająca która należy odkręcić przed próbą odkręcenia tego pierścienia. Następnie od czoła należy wkręcić śrubę M12 i ściągnąć koło.

Koło rozebrałem ale nie wiem w jaki sposób to działało może ktoś wie.
    Pozdrawiam
    wojski1
    Level 10  
    Maszyna jest wieloczynnościowa i pracując z przystawką np.frezarką chcesz, aby pracował wyłącznie frez, który napędzany jest za pomocą paska z gładkiej części koła pasowego, które zdjąłeś. Dla opisanej sytuacji rozłączasz napęd wałka heblarki wykręcając śrubę M12 której użyłeś do zdjęcia koła. I analogicznie jeżeli chcesz 'heblować' czy jak wolisz 'strugać' wkręcasz do oporu śrubę i w ten sposób włączasz napęd wałka heblującego i posuwu.