Jap wrote: Także wydaje mi się, że wiem co piszę....
Może tak, a może nie. Piszesz cały czas o cechach radia nowego i jego funkcjach. Ale całkowicie nie bierzesz pod uwagę jego eksploatacji. Zobacz co owe cuda techniki mają w środku. To jak wiertarka z Biedronki. Wielu ją zachwala, bo ją ma i tylko ma, nic poza tym. Jak by nią przyszło je....ć po 10 godzin dziennie, to by pół dnia nie wytrzymała a najpierw by się przepalił kabel zasilający, potem po jego wymianie poleciałaby przekładnia z plastiku i futerko z ołowiu. Co porównujesz 30 letniego Alana 28 do nowego radia z Chin? Chcę zobaczyć jak Twoje radio będzie pracować za 30 lat.
Owszem, jak ktoś szuka sprzętu na "przeskok", czyli 2-3 miesiące i na bazar z tym, to owszem, ale jak ktoś chce sobie kupić za ciężko wyskrobane pieniądze sprzęt na lata, to jest błędem zakup radia z Chin. Co z tego, że ci pięknie radio odbiera jak mu się zaraz złamie przełącznik, czy urwie potencjometr. Zrozum to jest TANDETA!
Zobacz jakie radia są na rynku wtórnym i tych nigdy nie kupuj. Nikt nie sprzedaje dobrego sprzętu z którego jest zadowolony. Jak dany model króluje na rynku wtórnym oraz na elektrodzie w dziale napraw, to nigdy go nie kupuj.
I nie pisz, że nie ma radyjek produkowanych poza Chnami, bo są na 100%.
Nie siedzę w rynku tak jak Ty i nie wiem dokładnie, dlatego nie podaję które. Jednak bierz pod uwagę, że ja swoje ostatnie radio kupiłem w roku 2001 i do dziś na nim pracuję. Włączam i ono zapie... a nie zdycha. Już był buummm na radia typu INTEK HR-5500,KP-O 5000 i jego klony. Gdy serwisy zostały zawalone tymi gratami skończyło się Eldorado! Jak za nowego trzeba było dać 800zł, to potem używki za 300zł nikt nie chciał kupić. I nie pomagały chwyty marketingowe wersjami. To samo będzie z Anytonami, Canvami, Baofengami i podobnym badziewiem co warte jest tyle, ile waży a zawiedzie w najmniej odpowiednim momencie.
Możesz mieć własne zdanie, to wolny kraj ale ja też mam własne zdanie.Ty zachwalasz a ja odradzam i co mi zrobisz?Nic nie zrobisz.Na tym polega wolny wybór.