Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics Su-810 Nie działający kanał + trzask przy podłączaniu Mini Jack

Tosca 01 Lis 2017 18:00 225 2
  • #1 01 Lis 2017 18:00
    Tosca
    Poziom 3  

    Cześć.
    We wzmacniaczu nie działa jeden kanał. Tj. jest kompletna cisza.
    Z tego co wiem, kiedyś działał gdy się trzymało selektor źródła dociśnięty do obudowy. Więc obstawiam zaśniedziałe styki.
    Czy demontaż, czyszczenie i montaż selektora jest sporym wyzwaniem dla początkującego? Mam podstawową stację lutowniczą i podstawowe umiejętności lutowania (czyt. luty się trzymają, aczkolwiek daleko im do wystawowych)

    Drugi problem to głośny trzask w głośnikach przy podłączeniu jacka do wyjścia źródła, oraz buczenie gdy trzymam jack w palcach, (konkretnie środkową część/kanał jacka) Sprawdzałem czy nie ma nigdzie zwarcia pomiędzy ekranem, a kanałami. Ale nie nic takiego nie ma. Ani po stronie Mini jack, ani po stronie cinch. Jakaś rada co może być jeszcze przyczyną?

    Pozdrawiam Krzysiek

    0 2
  • Pomocny post
    #2 01 Lis 2017 20:43
    rimot
    Poziom 27  

    Tosca napisał:
    We wzmacniaczu nie działa jeden kanał. Tj. jest kompletna cisza.

    Nawet jak przyłożysz ucho do głośnika (szum, brumienie, cokolwiek)? Na słuchawkach to samo?
    Tosca napisał:
    Czy demontaż, czyszczenie i montaż selektora jest sporym wyzwaniem dla początkującego?

    To zależy jak bardzo początkującego. Ogólnie? Nie.
    Tosca napisał:
    trzask w głośnikach przy podłączeniu jacka do wyjścia źródła

    Przy włączonym wzmacniaczu tak się dzieje.
    Tosca napisał:
    oraz buczenie gdy trzymam jack w palcach, (konkretnie środkową część/kanał jacka)

    Pewnie prawy kanał buczy? To normalny objaw.

    0
  • #3 01 Lis 2017 21:49
    Tosca
    Poziom 3  

    rimot napisał:
    Tosca napisał:
    We wzmacniaczu nie działa jeden kanał. Tj. jest kompletna cisza.

    Nawet jak przyłożysz ucho do głośnika (szum, brumienie, cokolwiek)? Na słuchawkach to samo?

    Również ze słuchawkami kompletna cisza.

    rimot napisał:
    Tosca napisał:
    trzask w głośnikach przy podłączeniu jacka do wyjścia źródła

    Przy włączonym wzmacniaczu tak się dzieje.

    Myślałem że to jakiś problem, obawiam się, że kiedyś może to uszkodzić głośniki jak się ktoś zapomni


    Edit:
    Dziękuję za pomoc.
    Problemem faktycznie okazał zaśniedziały selektor.
    Przy okazji wymieniłem też wszystkie kondensatory. Dzięki czemu wzmacniacz (tak podejrzewam) zaczął inaczej brzmieć, (wyciąga niższe częstotliwości niż wcześniej).

    0