Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metalwork
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dodatkowa nagrzewnica wodna przestała grzać.

R0BAL 01 Lis 2017 20:13 417 6
  • #1 01 Lis 2017 20:13
    R0BAL
    Poziom 8  

    Witam.
    Samochód peugeot boxer na pace wstawiona nagrzewnica wodna ok 4 kW.
    Zamontowana na wysokości podłogi podłączona równolegle pod przewody dochodzące do oryginalnej nagrzewnicy. Na przewodzie dochodzącym zamontowany zawór elektryczny aby latem nie dochodziło ciepło do dodatkowej nagrzewnicy. Elektrozawór działa prawidłowo.
    Wszystko działało 2 lata. Ostatnio uszkodzeniu uległa chłodnica oleju i olej zmieszał się z płynem chłodniczym. Chłodnica wymieniona instalacja wyczyszczona, w trakcie eksploatacji pojawiła się odrobina oleju w zbiorniczku wyrównawczym i ubytki płynu poniżej minimum, dolałem płyn do MAX. niema śladów wycieku
    Teraz jest konieczność grzania paki i zauważyłem ze nagrzewnica nie grzeje.
    Odpowietrzyłem na przewodach doprowadzających jak i przez odpowietrznik w instalacji samochodu. Rozebrałem obudowę nagrzewnicy i żeberka są gorące na całej powierzchni. Ale jak tylko włączę wentylator to momentalnie schładza żeberka i nie leci ciepłe powietrze. Wąż odprowadzający także robi się zimny, gdy wyłączę wentylator to po chwili oba węże są ciepłe.
    Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny dlaczego ona nie grzeje.

    0 6
  • Metalwork
  • #2 01 Lis 2017 20:30
    sk700
    Poziom 31  

    Zapchana dodatkowa nagrzewnica, karcher, płyn do naczyń i dimer. Albo puści syf którym jest zatkana albo sama nagrzewnica ulegnie zniszczeniu.

    1
  • Metalwork
  • #3 01 Lis 2017 20:34
    R0BAL
    Poziom 8  

    zapchana mimo tego że jest gorąca gdy nie ma włączonego wentylatora ?

    0
  • Pomocny post
    #4 01 Lis 2017 20:40
    sk700
    Poziom 31  

    Tak, dokładnie. Zdławiony przepływ przez co nie ma założonej mocy cieplnej. Ew zatkane węże ale to mało prawdopodobne.

    0
  • #5 01 Lis 2017 21:17
    R0BAL
    Poziom 8  

    sk700 napisał:
    Tak, dokładnie. Zdławiony przepływ przez co nie ma założonej mocy cieplnej. Ew zatkane węże ale to mało prawdopodobne.

    hmmm. to w pierwszej kolejności i da się to zrobić najszybciej - ominę elektrozawór może od jest przytkany.

    0
  • #6 01 Lis 2017 21:22
    sk700
    Poziom 31  

    Próbuj ale doświadczenie podpowiada mi, że to kanaliki w nagrzewnicy się zalepiły. Tak czy inaczej bez porządnego płukania całego układu i wymiany płynu się niestety nie obędzie nawet jeśli uda się udrożnić system. Możesz spróbować na początek odpiąć węże przy nagrzewnicy i dmuchnąć sprężarką a następnie podłączyć wąż z bieżącą wodą.

    0
  • #7 02 Lis 2017 20:42
    R0BAL
    Poziom 8  

    Przytkany był elektrozawór, po tym jak olej dostał się do układu chłodzenia wszedł w reakcję z gumą w zaworze która zmieniła kształt przez co nie było pełnego przelotu.
    Temat zamykam.

    0