Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SEW Eurodrive
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PIROTEC SIT 301 - brak HF

jarjarlinks 02 Lis 2017 11:55 1209 11
  • #1 02 Lis 2017 11:55
    jarjarlinks
    Poziom 4  

    Witam wszystkich
    Problem ze spawarką Pirotec SIT 301 mam następujący:

    1) Po włączeniu (w ustawieniu przełącznika na MMA ) wszystko działa, spawarka spawa, prąd daje się regulować , nie ma HF.
    2) Po przełączeniu na TIG , lub pulse TIG zwykle do czasu uruchomienia przełącznika na uchwycie tig wszystko wydaje się być ok,po próbie zajarzenia łuku nie słychać iskrownika, nie pojawia się łuk a urządzenie się "blokuje". To znaczy, że włącza się kontrolka "przegrzanie" i nic już dalej nie funkcjonuje. Po wyłączeniu, odczekaniu chwili i ponownym uruchomieniu nadal wydaje się być ok , sytuacja się powtarza . Nie słychać pracującego iskiernika.

    Co ciekawe, w pozycji MMA udaje się spawać TIG po zajarzeniu przez potarcie ale przecież nie o to chodzi w urządzeniu z HF.

    Po zdjęciu obudowy nie widać żadnych uszkodzonych (nadpalonych czy urwanych lub zalanych) elementów , wszystko dostępne wzrokiem wydaje się być ok.

    Jak się do tego zabrać ?

    Mam podstawową wiedzę elektroniczną , umiem lutować i wykonać prace mechaniczne. Miernik uniwersalny posiadam. Spawarka nie ma gwarancji- skończyła się . Była używana rzadko, wyłącznie hobbystycznie.

    Pozdrawiam serdecznie i proszę o jakieś sugestie .
    Do Moderatora : poprawiłem, teraz rozumiesz?

    Moderowany przez retrofood:

    Kolego, daruj sobie takie i podobne uwagi, bo na tym forum obowiązuje regulamin, a ja przypominam o konieczności jego przestrzegania. Za następny wyskok otrzymasz ostrzeżenie.

    0 11
  • SEW Eurodrive
  • #2 02 Lis 2017 22:19
    jarjarlinks
    Poziom 4  

    Wielce szanowny Panie Moderatorze.
    Wyskoki?
    A czym to obraziłem wielce szanownego Moderatora? Że zapytałem czy zrozumiał? Co w tym obraźliwego? No chyba, że przy rozstrojonym ego.
    Tolerujecie tony błędów ortograficznych i stylistycznych w innych postach tak, że aż ciężko czytać - mam podać przykłady z tego forum? A u mnie ktoś się czepia interpunkcji? Nie rozumiem i czuję się potraktowany niesprawiedliwie , co z pewnością również nie jest zgodne z regulaminem.
    Pozdrawiam serdecznie

    0
  • #3 03 Lis 2017 23:07
    stasiekb100
    Poziom 21  

    Zwarcie gdzieś w przekaźnikach na dolnej płycie. Wstawie ci zdjęcie które przewody trzeba wypiąć.

    0
  • SEW Eurodrive
  • #4 04 Lis 2017 09:25
    jarjarlinks
    Poziom 4  

    Bardzo bym prosił - zanim to rozkręcę dobrze byłoby mieć jakąś wskazówkę. Schematu niestety nigdzie nie znalazłem. Może ktoś ma i mógłby udostępnić?

    0
  • #6 04 Lis 2017 20:22
    jarjarlinks
    Poziom 4  

    Sprawdziłem następujące :
    1. MMA działa, spawa w pełnym zakresie elektrodą i nie ma niespodzianek.
    2. Po przełączeniu na TIG działa po zainicjowaniu łuku przez lift, reaguje na nastawę prądu , gaz z opóźnieniem, jak powinno być oprócz jonizacji.
    3. TIG puls podobnie , daje się inicjować przez lift lub potarcie , nastawy działają, brak jonizacji.

    O ile nie jestem w błędzie uszkodzenie modułu HF . Przypuszczam, że to na najniższej płytce- jak wspominał stasiekb100, jutro sprawdzę te diody, jak sugeruje master250. Może ktoś ma schemat lub wie, jakie elementy tej płytki odpowiadają za HF - byłoby łatwiej.

    0
  • #7 11 Lis 2017 22:12
    jarjarlinks
    Poziom 4  

    Ok.
    Nikt nie ma nic do powiedzenia, to powiem ja.
    Poszukiwania na forach nie przyniosły owoców w postaci schematu lub jakiegoś gotowego rozwiązania ale przybliżyły mnie do celu, gdyż pozwoliły inaczej spojrzeć na problem.
    Najpierw analiza:
    Spawarka właściwie działa, brak HV lub HF -jak kto woli.
    Zgodnie z wcześniejszym zaleceniem sprawdzam dolną płytę. PIROTEC SIT 301 - brak HFPIROTEC SIT 301 - brak HFPIROTEC SIT 301 - brak HFPIROTEC SIT 301 - brak HF

    I znajduję winowajcę nr 1 czyli kondensator 100nF 630V.
    Następnie sprawdzenie diod i kondensatorów w drabince po stronie wtórnej trafo HV- wszystkie dobre.
    Próba po złożeniu- nie ma HV.

    0
  • Pomocny post
    #8 11 Lis 2017 22:28
    stasiekb100
    Poziom 21  

    Mam dużo pracy, może ci jaki schemat narysuje.

    0
  • #9 11 Lis 2017 23:56
    jarjarlinks
    Poziom 4  

    I dalej.
    Rozrysowałem schemat z natury i sprawdziłem podwójną diodę 92-02 - przebita. Wymiana na dwie szybkie bo odpowiednika nie mam.
    Po złożeniu całości nadal brak HV ale wywala zabezpieczenie spawarki po przełączeniu na tig. PIROTEC SIT 301 - brak HF
    Pora na wylutowanie trafa HV.
    Na jego boku podejrzany ślad przebicia w sąsiedztwie z również przebitym 1 nF 2kV
    Trafo poza tym osmaleniem na ferrycie wygląda dobrze. Miernikiem nie wykazuje przejść międzyzwojowych .PIROTEC SIT 301 - brak HFPIROTEC SIT 301 - brak HF
    Po złożeniu zusammen do kupy -😂 nadal brak HF i wywala zabezpieczenie 😨😨😨

    Dodano po 26 [minuty]:

    Stasiekb100 wcisnąłem pomógł, bo mnie naprowadziłeś na tę dolną płytę.

    Ale teraz już jestem zły. Nadal nie ma HV a znalazłem uszkodzone dwa kondensatory i podwójną diodę, której odpowiednika nie mam. W międzyczasie wymontowuję i wmontowuję dolną płytę w przysłowiowe 5 sekund , taką mam już wprawę- mogę to zrobić po ciemku. 👹🤕😈

    Myślę sobie - tu nic już nie może być wadliwe - oprócz trafa HV, ale przecież sprawdzenie omomierzem nie wykazało przebić międzyzwojowych. Dalej nie mam jak sprawdzić, bo trafo ma niewiele zwojów 7,22,77 , drut na tyle gruby, że omomierz i tak pokazuje 0. Znalazłem w necie zamienny, trzeba czekać na transport z Chin pewnikiem ze 4 tyg.
    No to rozbieram to trafo, rozwijam izolację i zastanawiam się, jak rozłożyć ten ferryt bez zniszczenia. Nie dam rady, sklejony epoksydem 🤐. Odwijam sobie powolutku i...PIROTEC SIT 301 - brak HF
    MAM CIĘ! 🤓😎 widać czarny ślad przebicia.

    Dodano po 52 [minuty]:

    No i teraz zaczyna się zabawa. Liczę zwoje , w pierwszej warstwie 36, drut jednożyłowy, 0,3 mm średnicy, w emalii i jakiejś tam izolacji jakby polietylen - znaczy się na wysokie napięcia a i tak się przebił. Nie mam. 🤔 Zwykłego DNE nie dam, bo skoro ten superizolowany nie wytrzymał...




    Dobra, odwijam bez rozłożenia rdzenia i ze szczególną uwagą aby go nie pozaginać. Przebicie było w tym najdłuższym uzwojeniu wtórnym pomiędzy jego początkiem i końcem, chociaż omomierz wykazywał 1,2 Ω a w innych uzwojeniach właściwie 0. Odwinąlem ten drut, dołożyłem izolacji i nawinąłem spowrotem, szczególnie grubo izolując międzywarstwowo. Zalałem wszystko grubo cyjanoakrylatem , niestety nie wyszło 77 zwojów a z pewnością o 10 mniej. Nie liczyłem, bo i tak nie mam takiego drutu aby dołożyć. Miernik teraz pokazuje 1Ω.
    Składam wsio i DZIAŁA!
    Jest piękna iskra, iskrownik bzyka sobie wesolutko po naciśnięciu przycisku na palniku, próba spawania w argonie - jest ok 😎😁

    PIROTEC SIT 301 - brak HF
    To ślad przebicia w drugiej warstwie uzwojenia
    PIROTEC SIT 301 - brak HF
    Po zainstalowaniu

    I co teraz?
    Mogę sobie kliknąć pomógł?
    Może ta relacja pomoże komuś z podobnym problemem.
    Padły dwa kondensatory, podwójna dioda i przebicie we wtórnym uzwojeniu trafa HV
    Kondensator 100nF 630V zmieniłem na 56nF 1200V ( taki miałem).
    Kondensatory 1 nF 1 kV zmieniłem na 2x2nF 3 kV połączone szeregowo z powodu jak wyżej.
    Oryginalną diodę zamieniłem na jakąś inną Shottky na 200V
    Trafo przewinąlem wtórne zachowując oryginalny drut i duużo izolacji.
    Pozdrawiam wszystkich, zwłaszcza Kolegę stasiekb100 no i oczywiście moderatorów, (TO NIE JEST IRONIA)

    0
  • Pomocny post
    #10 12 Lis 2017 01:42
    stasiekb100
    Poziom 21  

    Na środkowej płytce poodsuwaj wszystkie kabelki od trafo Hv. Kabelki Hv co ze środkowej idą na dolną płytkę też nie powinny niczego dotykać. Dzięki za pomógł.

    0
  • #11 12 Lis 2017 19:02
    arelektroda
    Poziom 22  

    Kolego @jarjarlinks możesz sobie kliknąć pomógł ale nie zmieni to nic bo nie usunąłeś przyczyny uszkodzeń w Twojej spawarce. Trochę pokory nie zaszkodzi.
    Problem zajarzania łuku w tego typu urządzeniach opisałem już na forum przy okazji problemu z zajarzaniem w przecinarce plazmowej posiadającej podobną płytę zasilacza,na której masz układ powielacza napięcia HV (nie HF czego nie rozróżniasz). Problem tkwi w odstępie styków. Wystarczy ten odstęp zmniejszyć aby nie doprowadzać do zbytniego wzrostu napięcia zajarzania w układzie, które uszkadza pozostałe elementy układu. Poniżej mój post:
    "Po przeczytaniu postu #1 wynika, że cięcie tą przecinarką rozpoczynasz od "naciśnięcia przycisku na palniku" a to nie tak powinno wyglądać. Najpierw zbliżasz palnik do ciętego materiału a następnie naciskasz przycisk na palniku inicjując plazmę. Dla tego palnika masą jest cięty materiał. po zainicjowaniu plazmy możesz nawet prowadzić ten palnik (PT31) po materiale. Wg mnie minimalne ciśnienie dla poprawnej pracy tego palnika to 4 bar.
    Jeżeli chodzi o te styki wewnątrz to należy raczej próbować zmniejszać ich odstęp bo przeskok iskry pomiędzy nimi jest niezbędny dla właściwej pracy powielacza napięcia zastosowanego w tej przecinarce (jak też innych CUT40). Te styki się nadpalają i zwiększa się pomiędzy nimi przerwa co prowadzi do niestabilności zajarzania plazmy.
    Dla zobrazowania znaleziony schemat HV CUT40 i podobnych. "

    Dodano po 2 [minuty]:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3099266.html

    0
  • #12 13 Lis 2017 00:21
    jarjarlinks
    Poziom 4  

    arelektroda napisał:
    Kolego @jarjarlinks możesz sobie kliknąć pomógł ale nie zmieni to nic bo nie usunąłeś przyczyny uszkodzeń w Twojej spawarce. Trochę pokory nie zaszkodzi.
    Problem zajarzania łuku w tego typu urządzeniach opisałem już na forum przy okazji problemu z zajarzaniem w przecinarce plazmowej posiadającej podobną płytę zasilacza,na której masz układ powielacza napięcia HV (nie HF czego nie rozróżniasz). Problem tkwi w odstępie styków. Wystarczy ten odstęp zmniejszyć aby nie doprowadzać do zbytniego wzrostu napięcia zajarzania w układzie, które uszkadza pozostałe elementy układu. Poniżej mój post:
    "Po przeczytaniu postu #1 wynika, że cięcie tą przecinarką rozpoczynasz od "naciśnięcia przycisku na palniku" a to nie tak powinno wyglądać. Najpierw zbliżasz palnik do ciętego materiału a następnie naciskasz przycisk na palniku inicjując plazmę. Dla tego palnika masą jest cięty materiał. po zainicjowaniu plazmy możesz nawet prowadzić ten palnik (PT31) po materiale. Wg mnie minimalne ciśnienie dla poprawnej pracy tego palnika to 4 bar.
    Jeżeli chodzi o te styki wewnątrz to należy raczej próbować zmniejszać ich odstęp bo przeskok iskry pomiędzy nimi jest niezbędny dla właściwej pracy powielacza napięcia zastosowanego w tej przecinarce (jak też innych CUT40). Te styki się nadpalają i zwiększa się pomiędzy nimi przerwa co prowadzi do niestabilności zajarzania plazmy.
    Dla zobrazowania znaleziony schemat HV CUT40 i podobnych. "

    Dodano po 2 [minuty]:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3099266.html


    No super. Najpierw czekam ponad tydzień, żeby się ktoś odezwał a jak już sam rozwiązałem swój problem, to raptem okazuje się, że nie odróżniam HV od HF. Otóż pod pojęciem HV rozumiem high voltage, a HF to high frequency.
    Tyle, że w tym przypadku mamy do czynienia z jednym i drugim. Uszkodzone trafo zasilane jest z przetwornicy pracującej w kHz a produkuje setki V na wtórnym, więc jak dla mnie jest HF i HV - choć nie jest to pasmo 2m. Polecam próbę. Podłącz dwumetrowy przewód do wyjścia z przetwornicy (jako antena, nie na zwarcie, bo zepsujesz 😉), włącz przetwornicę i dotknij go lutownicą. U mnie zresetowało kontroler pieca CO odległego o parę metrów od spawarki. A co do HV to wystarczy obejrzeć prezentowane wyżej fotki. Takiego przebicia przy takiej izolacji nie wywołuje 220V. Przerwę iskrownika wyregulowałem zanim wymontowałem płytę. I zgadza się, przerwa ma wpływ na indukowane HV. I śmiem twierdzić, że na częstotliwość rownież, od czasów Marconiego.
    Drogi Kolego, gdybyś oświecił mnie swoją wiedzą wcześniej, to byłbyś realnie i fajnie pomógł. A tak, mam mieszane uczucia, zwłaszcza w kwestii pokory. Pozwolisz jednakże, że zrezygnuję z pseudoakademickiej dyskusji, jakich na ele pełno, w temacie czyja racja jest najracniejsza. Dziękuję bardzo za podrzucenie linku do wątku o przecinarce - pouczający.
    Temat zamykam , bo jest rozwiązany przynajmniej do czasu następnej awarii tego chińskiego cuda
    Pozdrawiam serdecznie.

    0