Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Classe 300X13E: Wideodomofon Smart Wi-Fi od Legrand

(Sponsored) gulson 02 Nov 2017 16:28 6975 3
  • Powszechność wykorzystania smartfonów rośnie i rozszerza się na coraz więcej obszarów życia. Powstają nowe aplikacje, a większość użytkowników nie rozstaje się ze swoim smartfonem praktycznie przez całą dobę. Obecnie urządzenia mobilne są naszymi drzwiami do wiedzy, zabawy i kontaktu ze światem. Dlatego naturalną konsekwencją jest rozszerzenie ich wykorzystania na systemy wideodomofonowe.

Oferowany przez firmę Legrand system wideodomofonowy BTicino cieszy się od lat uznaniem instalatorów i klientów dzięki swojej jakości, funkcjonalności i prostocie okablowania z wykorzystaniem zaledwie dwóch niespolaryzowanych przewodów.

Nowością wśród wideodomofonów jest model Classe 300X13E ze zintegrowaną łącznością wi-fi. To innowacyjne rozwiązanie pozwala mu komunikować się ze smartfonem z systemem Android lub iOS. Wystarczy włączyć go do domowej sieci Wi-fi i powiązać ze smartfonem. Dzięki dedykowanej, darmowej aplikacji Door Entry istnieje możliwość odbierania połączenia na smartfonie, prowadzenia rozmowy, otwierania bramki, włączania podglądu z podłączonych kamer oraz obsługa innych funkcji powiązanych z systemem wideodomofonowym.

Classe 300X13E: Wideodomofon Smart Wi-Fi od LegrandClasse 300X13E: Wideodomofon Smart Wi-Fi od LegrandClasse 300X13E: Wideodomofon Smart Wi-Fi od Legrand

Co ważne, obsługa jest możliwa zarówno w domu (np. bez wstawania z fotela), jak i zdalnie. Dlatego będąc w zasięgu sieci komórkowej (min. 3G) możemy na przykład zobaczyć, co dzieje się w otoczeniu domu albo włączyć podlewanie ogrodu, nawet będąc na wakacjach za granicą. Możemy również włączyć oświetlenie pozorując naszą obecność, jeżeli widzimy podejrzaną osobę dzwoniącą do furtki lub powiedzieć kurierowi, żeby zostawił przesyłkę u sąsiada.

Classe 300X13E: Wideodomofon Smart Wi-Fi od LegrandClasse 300X13E: Wideodomofon Smart Wi-Fi od Legrand

Wideodomofon jest wyposażony w dotykowe klawisze do obsługi podstawowych funkcji systemu oraz diody sygnalizacyjne. Do najczęściej używanych klawiszy, czyli odbioru połączenia i otwarcia zamka prowadzą wypukłe linie, ułatwiające obsługę np. przy słabym oświetleniu. Ekran dotykowy o przekątnej 7” otwiera dostęp do menu, w którym znajdziemy inne przydatne funkcje. Warto tutaj wspomnieć o ciekawszych z nich.

Funkcja sekretarki

Pamięć wbudowana w aparacie Classe300X13E pozwoli nam wykorzystać funkcję sekretarki. Bezpośrednio na wideodomofonie możemy nagrać wiadomość powitalną, która zostanie odtworzona na panelu zewnętrznym, jeżeli nie odbierzemy połączenia. Dodatkowo w wideodomofonie zostanie zapisany 15 sekundowy film osoby dzwoniącej. Zależnie od wybranej rozdzielczości zapisu, zapamiętanych może być 25 lub 150 filmików.

Ileż to razy zostawialiśmy na lodówce kartkę z wiadomością dla innego domownika? A ile razy taka w ten sposób pozostawione wiadomość umknęła uwadze adresata? Aparat Classe300 daje użytkownikowi możliwość pozostawienia dwóch rodzajów wiadomości dla domowników. Pierwszy, to wiadomości tekstowe wpisywane bezpośrednio z wirtualnej klawiatury wywołanej na ekranie dotykowym. Można zapisać 50 takich wiadomości. Drugi rodzaj, to wiadomości głosowe. 20 takich wiadomości możemy nagrać bezpośrednio na wideodomofonie. Dedykowana dioda pod ekranem zasygnalizuje domownikom obecność nieprzeczytanej wiadomości.

Pracownia / Gabinet zawodowy

Uruchomienie tej funkcji będzie szczególnie przydatne, jeżeli użytkownik prowadzi w swoim domu gabinet lekarski lub inny rodzaj działalności i nie zawsze może odebrać połączenie od klienta. Uruchomiona funkcja otwiera elektrozaczep w furtce bezpośrednio po wciśnięciu przycisku wywołania. Dzieje się to bez jakiejkolwiek interwencji użytkownika, czyli nie musi on ani odbierać połączenia, ani otwierać furtki.

Mówiąc o ułatwieniach obsługi, warto również wspomnieć o wbudowanej w wideodomofonie pętli indukcyjnej, która współdziała z aparatami słuchowymi i przez to ułatwia korzystanie z aparatu osobom słabo słyszącym.

Łatwość instalacji

Zasady instalacji Classe300X13E są takie same jak dla standardowego domofonu 2-przewodowego Biticino. Oprócz zastosowania w nowej instalacji, możliwa jest więc wymiana starego domofonu lub wideodomofonu w istniejącym systemie 2-przewodowym bez jakiegokolwiek dodatkowego okablowania . Dzięki zintegrowanej technologii Wi-fi możemy cieszyć się nowymi funkcjami we współpracy z aplikacją Door Entry na smartfonie, bez konieczności dodatkowego okablowania ethernet.

Wideodomofony Classe300X13E mogą być zastosowane w instalacjach jedno- i wielorodzinnych. Dostępne są w jasnej i ciemnej tonacji kolorystycznej. Zależnie od potrzeb mogą być instalowane na ścianie lub na biurku, z wykorzystaniem dodatkowego akcesorium.

Dla instalacji jednorodzinnych doskonałym rozwiązaniem jest gotowy zestaw. Znajdziemy w nim aparat Classe300X13E (w jasnej tonacji) oraz nowy panel zewnętrzny Linia 3000, z kamerą szerokokątną, czytnikiem zbliżeniowym i kompletem breloków, jak również wszystkie niezbędne akcesoria montażowe.
    Dzięki mikroprzełącznikowi w panelu zewnętrznym, zestaw może być w łatwy sposób rozbudowany do instalacji 2-rodzinnej. Należy jednak pamiętać, że w domowej sieci wi-fi może być zainstalowany tylko jeden wideodomofon Classe300X13E. Jeżeli chcemy wykorzystać możliwości interkomu, w dodatkowych miejscach domu należy zainstalować wideodomofony serii Classe300 bez wi-fi lub inne aparaty wewnętrzne z systemu 2-przewodowego BTicino, znajdujące się w ofercie Legrand.

Dowiedz się więcej
    About Author
    gulson
    System Administrator
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson wrote 23850 posts with rating 3367, helped 79 times. Live in city Kielce. Been with us since 2001 year.
    leszek.pl1
    Level 9  
    Domofon bardzo dobry, montaż i instalacja bardzo prosta, problemy zaczynają się przy konfiguracji. Koszmarna instrukcja obsługi i montażu, Wszystkiego trzeba się domyślać i kombinować, metodą prób i błędów. Konfiguracja przez wtykanie konfiguratorów ( zworek z numerami 0-9) w odpowiednie dziurki, instrukcja nie wyjaśnia tego dokładnie gdzie i który wpiąć żeby uzyskać zamierzony efekt. Można osiwieć, zamontowałem dziesiątki domofonów i nigdy nie miałem takich problemów. Jak się uda przebrnąć przez konfigurację efekt końcowy jest bardzo dobry plus niezawodność, wysoka jakość materiałów i wykonania gwarantują spokój na lata
    MMDT5555
    Level 5  
    Klient mnie poprosił o montaż tego cuda....szukam obecnie dojścia żeby kupić ten domofon w bardziej przystępnej cenie żeby nie bawić się w allegro. Czytałem instrukcję i też mnie te zworki trochę skołowały, dwie tabelki we wszelkich językach nie tłumaczą co dana funkcja dokładnie oznacza, nie wiem czy trzeba pakować parę zworek czy jedną na konkretną pozycję, czy numery tych zworek mają znaczenie (legrand sprzedaje te zworki po 10szt każdy numer osobno więc zgłupiałem) może robi się kombinacje :) nie umiem też znaleźć informacji czy domofon ma wbudowany przekaźnik sterowania bramą czy trzeba dokupić tego tzw "aktora" u innych to moduł przekaźnikowy a tu mamy aktor , na plus że system można odpalać na przekroju żyły 0.2mm2 do 50m w tym przypadku jedna skrętka to już luksus :) i nie wiem jak rozumieć zasilanie zaczepu...bez dodatkowego zasilacza można podłączyć zaczep niskoprądowy np birra 260ma? (250mA nie znalazłem) albo zaczep 650 mA z pamięcią i wyzwalać impulsem? ze schematu widzę że jest to podobne do Vidos Duo więc chyba nie będzie problemu. Najgorsze że żadna hurtownia w której mam rabaty nie dysponuje Legrandem a często mam pytania o funkcję wifi którą ciężko znaleźć u konkurencji a jak jest to działa to co najmniej źle...tutaj to wygląda obiecująco i jeśli jakość idzie w parze z ceną chętnie się przesiąde na ich produkty nawet jeśli są znacznie droższe bo już mam dość diagnozowania usterek...zajmuje się automatyką bram z którą nie ma tyle problemów co zamontowanymi przy okazji wideodomofonami ...montuje ich trzykrotnie mniej a jeżdżę do awarii trzykrotnie częściej. Może kolega podzieli się wiedzą co do zworek , konfiguracji i rzeczy które mogą mnie zaskoczyć (klient specyficzny będzie cały czas patrzył na ręce więc chce zachować resztki profesjonalizmu :)) może jakaś wskazówka gdzie kupić?

pozdrawiam
    Leszek Szudkowski
    Level 1  
    Montowałem ten sprzęt Legrand bittcino liniii 200 osiem lat temu, i do dziś chodzi bez zarzutu.Inwestor zażyczył sobie wymianę na nowszy model linii 300 który jest kompatybilny ze starym okablowaniem, modułami itp. Jednym słowem wymieniam tylko monitory i bramofony. Prawdą jest że konfiguracja systemu pierwszy raz jest trochę trudna, ale jeśli wszystko robimy sukcesywnie powoli i dobrze efekt jest super. Mój system składał się z 2 kompletów zamontowanych na dwóch bramach,i 2 monitorach ,piętro i parter budynku. Odległość od 1-bramy to 270 mb. po kablu, a od 2-bramy 150mb. Od pierwszej bramy musiałem zamontować moduł wzmacniacza linii.(musi mieć zasilanie sieciowe) Przy projektowaniu żadna firma nie chciała mi zagwarantować poprawności działania videodomofonu na tej odległości, Legrand podjął wyzwanie i efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania i moje obawy. Legrand służył przy uruchamianiu pomocą techniczną przez telefon lub mailowo w osobie p.Zbyszka Ciesielskiego. Nie jest to kryptoreklama, po prostu jest to dobry system ,choć do tanich nie należy.