Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kondensator do obcięcia dolnego pasma 13 cm głośników

Jarosx9 02 Nov 2017 18:12 555 4
    Jarosx9
    Level 35  
    Sytuacja jest taka, auto za baardzo małe pieniądze, wzmacniacz ze złomu naprawiłem jakiś na P wg dość wiarygodnej strony http://amp-performance.de 2 x 106 RMS'u przy 1kHz.
    Podłączyłem starego Kenwooda (dość wysoki model ale stary) przez ten wzmacniacz do oryginalnych głośników 13 cm (mały magnes, oryginały) to przy większej głośności tak nawalały membranami puk,puk że wyłączyłem po 5 s. Szkoda. Akurat miałem jakieś JBL 2 drożne około 45W RMS (stary model z regulowanymi wysokotonowymi - tzn.w różne strony można je wyginać). Zamontowałem, to także 13 cm, więc idealnie pasuje na śrubki i głębokość.
    Nawalanie ustało, wiem także że jak przesadzę to spalę i tu bardziej szkoda. W międzyczasie zrobiłem sobie suba ze śmieci obudowa 35L zamknięta, głośnik ze śmieci z dużym wychyłem membrany 25 cm.
    I to jest połączone w mostek również do tej dwukanałówki. Wzmacniacz się nie grzeje gra w konfigu 2+1(mostek(

I TERAZ PYTANIE JAKI DOBRAĆ KONDENSATOR żeby odciąć przody od niskich częstotliwości, tak myślałem o 47µF63V, a może 100uF. To na pewno przedłuży ich życie a poza tym mam suba który sobie z basem radzi.

Całe audio to ze śmietnika jest (wiem że powinna być 4 kanałówka z filtrami), ale między fabryką (Renault Scenic) a tym co jest to jest ogroomny przeskok jakościowy i mocowy.
    Jarosx9
    Level 35  
    O dzięki takiego kalkulatora potrzebowałem myślę że 6dB wystarczy, a jak sądzisz podział koło 150-200Hz ma sens, czy niżej jeszcze czy wyżej (13 cm przody)

PS. Kondów to ja mam tysiące bo jestem taki elektro-amatorem, więc tylko grzebanie przy autach zostaje ale stara brzęczy że tylko w warsztacie siędzę.
  • Helpful post
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Tak jak pisałem czy 100, czy 200 to trzeba posłuchać ale jak masz kondensatory, to podmiana i odsłuchy szybko wskażą odpowiedni kondensator.
    Jarosx9
    Level 35  
    W sumie dzięki za kalkulator, celuje w jakieś 150 Hz ale zobaczymy na słuch.