Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan qashqai 1,5 dci k9k - ciężko odpala na ciepłym silniku

mirek2610 03 Nov 2017 06:32 7947 12
Bosch
  • #1
    mirek2610
    Level 6  
    Witam, wszystkich na forum!
    Jestem posiadaczem nissana qashqaia rok-2010, silnik 1,5 dci k9k. W sierpniu miałem awarie silnika (urwany tłok) został wymieniony na inny silnik używany. Problem jest tego typu ze silnik zimny odpala lepiej jak ciepły. Diagnostyka komputerowa nie wykazała żadnych błędów. Jak silnik odpali to pracuje idealnie. Oprócz tego wzrosło zużycie paliwa z 6,2l na 7,5l/100km.
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem, jeśli tak pomóżcie proszę, bo mi już brakuje pomysłów.
    Z góry dziękuje.
    Mirek2610.
  • Bosch
  • #3
    mirek2610
    Level 6  
    Komp nie wykazał żadnych błędów. Raz tylko był błąd czujnika wału (będę go wymieniał) ale jakoś nie mam przekonania, że to jest to.
  • #4
    jdubowski
    Tube devices specialist
    mirek2610 wrote:
    Komp nie wykazal zadnych bledow.


    Nie o to pytałem.

    Jak temperatura bloku będzie 70°C a czujnik będzie ją raportował jako 20°C to "komp" nie wykaże błędu, a problem z odpalaniem "na ciepło" będziesz miał.
  • Bosch
  • #5
    mirek2610
    Level 6  
    Tego nie sprawdzałem. Spróbuję jeszcze to sprawdzić. Dziwne jest to, że odpala całkiem różnie. Parę razy się zdążyło, że na zimnym odpalał za trzecim razem, świece żarowe nowe.
  • #6
    User removed account
    Level 1  
  • #7
    mirek2610
    Level 6  
    Czy jeśli coś by było z wtryskami nie tak to w czasie jazdy auto zachowywałoby się dziwnie (spadek mocy, dym z wydechu lub inne objawy)?
    Bo mój nissan jeśli odpali, to w trasie zachowuje się bez zarzutów.
  • #8
    User removed account
    Level 1  
  • #9
    mirek2610
    Level 6  
    Dzekuje KotBury za dokladne naswietlenie problemu wtryskiwaczy.Musze jednak opowiedziec dokladniej jak to sie stalo .Otuz muj orginalny silnik doznal awari tloka i musialem go wymienic na inny uzywany.Poprzedni chodzil bez zazutu do konca.Do zastepczego silnika zostaly przelozone wtryskiwacze od zepsutego silnika,ktore dzialaly do samego konca.Po przekladce silnika zaczely sie problemy z odpalaniem .Dlatego niwiem czy to jest przyczyna wtryskiwaczy jesli w poprzednim silniku pracowaly bez zarzutu.
    Pzdr Mirek2610
  • #10
    User removed account
    Level 1  
  • #11
    mirek2610
    Level 6  
    Test przelewowy wykonany wszystko jest jak nalezy.W poniedzialek wymienie czujnik polozenia walu korbowego,oraz czujnik temperatury plynu chlodniczego.Jesli to nie pomoze to niewiem co dalej.Filtr paliwa byl wymieniony na nowy.Po przekladce silnika przejechalem okolo 800km.
  • #12
    User removed account
    Level 1  
  • #13
    krystian01533
    Level 2  
    Co za merytoryczna odpowiedź, żeby na tym forum tylko takie były, dzięki Tobie KOT BURY wiem że sobie sam popsułem wtryski :) znaczy sie chyba tylko zaworki