Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Felicia 1.6 - Skoda nie odpala. Rozrusznik dziala.

Lufto3130 03 Nov 2017 22:12 1554 11
    Lufto3130
    Level 7  
    Witam serdecznie. Mam problem ze skodą 1.6 z sekwencją. Po pracy przekręciłem kluczyk i zauważyłem że pompa nie chodzi i guzik od sekwencji się nie pali. Nie odpalił. Kręci rozrusznik ale nic się nie dzieje. Świeciły się kontrolki normalnie. Działały światła, kierunkowskazy wiatrak w środku i wycieraczki. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i wszystkie były dobre. Dałem sobie spokój. Dzisiaj przyszedłem i jest jeszcze gorzej jak to zostawiłem. Brak wszystkich kontrolek oprócz ręcznego. Wiatrak nie chodzi. Kierunki nie chodzą. Światła mijania nie chodzą. Są postojówki. I awaryjne też są. Sprawdziłem stacyjke na krótko ale też nic się nie pokazało więc myślę że to nie stacyjka. Proszę o pomoc.
    moto-kord
    Level 28  
    Witaj
    Lufto3130 wrote:
    Sprawdziłem stacyjke na krótko

Do stacyjki dochodzi zasilanie?masy sprawdzone?.
    Akumulator sprawny?

Dodano po 2 [minuty]:

Lufto3130 wrote:
    guzik od sekwencji się nie pali

Bezpiecznik od sterowania gazu spr.?
    Lufto3130
    Level 7  
    Myślę że dochodzi bo jak łączyłem na krótko to ta jedna kontrolka od ręcznego się zapaliła. A jak sprawdzić masy?
    moto-kord
    Level 28  
    Lufto3130 wrote:
    A jak sprawdzić masy?

Sprawdź czy nie są utlenione(zardzewiałe,zaśniedziałe)połączenia akumulator-nadwozie,nadwozie-silnik.
    Lufto3130
    Level 7  
    A gdzie są bezpieczniki od sterowania gazem
  • Helpful post
    moto-kord
    Level 28  
    Sprawdź pomiędzy akumulatorem a sterowaniem gazu.
    Lufto3130
    Level 7  
    jest jeden bezpiecznik ale jest dobry.
    Dzisiaj zauważyłem że mogę zamrygać długimi światłami ale nie da się ich włączyć. Działają awaryjne i postojowe ale mijania też nie działają. Może kupię jutro przekaźnik zapłonowo wtryskowy.
    moto-kord
    Level 28  
    Posprawdzaj jeszcze w skrzynce bezpieczników wszystkie połączenia (kostki),i możesz
    podmienić główny przekaźnik.
    Lufto3130
    Level 7  
    moto-kord wrote:
    Posprawdzaj jeszcze w skrzynce bezpieczników wszystkie połączenia (kostki),i możesz
    podmienić główny przekaźnik.

A który to bo w opisie przekaźników nie miałem tego określenia jak główny przekaźnik
    moto-kord
    Level 28  
    Lufto3130 wrote:
    Może kupię jutro przekaźnik zapłonowo wtryskowy.

I jak działałeś coś?
    Arekst8
    Level 13  
    Witam.
    Tak na wstępie szukanie bezpiecznika od gazu bym odpuścił, gdyż nawet brak zasilania sterownika gazu powoduje, że auto odpali na gazie.
    Centralka od gazu podpięta jest przeważnie pod zasilanie cewki zapłonowej, więc wygląda na to, że nie masz napięcia po zapłonie.
    Czy na pewno dobrze została sprawdzona kostka stacyjki? Jeżeli tak to trzeba sprawdzić czy po przekręceniu kluczyka załącza się przekaźnik zapłonu i czy na jego stykach zwieranych jest napięcie.