Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wentylatory w karcie graficznej GTX 1050 ti gaming x - pracują na full

AceKST 04 Nov 2017 09:35 4839 9
    AceKST
    Level 7  
    Witam. Mam problem z moją kartą graficzna MSI GTX 1050Tii gaming X. Problem tkwi w tym, że wientylatory na karcie graficznej pracują w 100% swoich możliwości nawet, kiedy temperatura wynosi 32 stopni, a jest uruchomiona funkcja zero frozr.
    (sterowniki są aktualne), a z dodatkowych programów MSI zainstalowane mam: msi after burner, msi gaming app oraz rivatuner statistics server.
    adam998
    Level 25  
    Wentylatory w tej karcie powinny się załączać dopiero przy 60 st
    AceKST
    Level 7  
    Wentylator uruchamia się przy 55 stopniach i działa na 100 % i nawet jak temp spadnie do 20 to nadal pracuje. A co do sterowników to odinstalowałem je i zainstalowałem ponownie i dalej to samo. I każdy z programów MSI próbowałem pojedynczo i dalej to samo się działo.
    AceKST
    Level 7  
    Zrobiłem już tak samo zanim napisałeś.
    AceKST
    Level 7  
    A na tym linuxie jak już go uruchomię to instalować sterowniki do karty i te programy od msi czy nie ?
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    Maestro, software windowsowski Ci nie zadziała pod linuxem.
    310artur wrote:
    Trochę nie wiem jak tam furmarka odpalić ale dasz radę ;)

Np. komendą:
    sudo apt-get install

Może być dowolny test GPU, jak tu:
    https://www.howtoforge.com/tutorial/linux-gpu-benchmark/

Dodano po 5 [minuty]:

Np. w Puppy linux Tahr mam w managerze pakietów Glmark w liście programów do instalacji.
    Nie powinieneś mieć problemów z instalacją.

Dodano po 6 [minuty]:

310artur wrote:
    Jak tak samo to problem z kartą.

Nie byłby to pierwszy przypadek uszkodzonego kontrolera obrotów przy serii 10xx, jednak widziałem niedawno przypadek, gdzie karta kręciła wentylatory na 100% pod windowsem, a na linuxie problem ustępował.
    AceKST
    Level 7  
    Dobra na Linuxie karta zachowuje się dokładnie tak samo , więc pakuję ją w pudełko i odsyłam . Dziękuję za pomoc.