Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran. - 1 min. czarny ekran po wymianie baterii na płycie.

Gouraft 04 Lis 2017 17:58 594 11
  • #1 04 Lis 2017 17:58
    Gouraft
    Poziom 4  

    Zauważyłem, że w ciągu ostatnich kilku dni miałem problem z czasem na komputerze. Postanowiłem wymienić bateryjkę.

    Przed wymianą baterii komputer uruchamiał się normalnie.

    Po wymianie nie mam już problemów z zegarem, ale...

    Po włączeniu komputera, po tych wszystkich informacjach, momencie kiedy mogę wejść do biosu itd. jest ostatnie okno, na końcu "Verifying DMI Pool Data".
    (obrazek z internetu dla pokazania)
    Czarny ekran. - 1 min. czarny ekran po wymianie baterii na płycie.
    Do tego momentu jest dobrze. Kiedy to okno zniknie, pojawia się czarny ekran. Po kilku sekundach jakby monitor się wyłączał (nadal jest czarny ekran ale niepodświetlony). Potem znowu się włącza. A na końcu normalnie pokazuje się zapraszamy i pulpit. Cały czarny ekran trwa 1 min +. Nie ma kursora, bo to przed tym całym "zapraszamy", pojawieniem się pulpitu itd.

    Ktoś wie, jakie mogą być tego przyczyny? Co mam zrobić, aby znowu komputer uruchamiał się jak dawniej, a nie półtorej minuty lub więcej?

    0 11
  • #2 04 Lis 2017 20:11
    310artur
    Poziom 43  

    Zapoznać się z instrukcją obsługi płyty głównej komputera lub jednostki jeśli to gotowy PC. Tam poszukać jak w BIOS włączyć szybkie bootowanie.
    Problem pojawił się bo wymieniając baterie zresetowałeś BIOS. Musisz teraz ustawić BIOS tak jak był wcześniej.

    0
  • #3 05 Lis 2017 10:55
    Gouraft
    Poziom 4  

    To stary komputer ale go potrzebuję, nigdy nic nie przestawiałem. Już raz zmieniałem baterię i było ok. Jedyne co wyłączałem, to że się nie wyświetlały okna związane z producentami procesora czy karty czy czymśtam. Nie wiem co robić :/ Nie znam się na tym. Tu manual do płyty glównej, gdyby ktoś chciał zobaczyć ten bios... https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct...-CT8QFggzMAE&usg=AOvVaw3E6sDxgz7d937s6tJnDaoj

    0
  • #4 05 Lis 2017 11:11
    safbot1st
    Poziom 43  

    Jeśli włączyłeś uruchamianie windowsa bez GUI to jest to normalne zachowanie systemu.:Czarny ekran. - 1 min. czarny ekran po wymianie baterii na płycie.
    Opcja "No GUI boot".
    Po prostu nie będzie logo windows, tylko zamiast tego czarny ekran i dopiero po doczytaniu danych z HDD pojawia się "Zapraszamy"...
    Ja tak używam OS, ponoć odrobinę szybciej może się uruchamiać.

    0
  • #5 05 Lis 2017 12:40
    Gouraft
    Poziom 4  

    safbot1st napisał:
    Jeśli włączyłeś uruchamianie windowsa bez GUI to jest to normalne zachowanie systemu.:Czarny ekran. - 1 min. czarny ekran po wymianie baterii na płycie.
    Opcja "No GUI boot".
    Po prostu nie będzie logo windows, tylko zamiast tego czarny ekran i dopiero po doczytaniu danych z HDD pojawia się "Zapraszamy"...
    Ja tak używam OS, ponoć odrobinę szybciej może się uruchamiać.



    Nieprawda, przedtem uruchamianie komputera trwało z 25-30 sekund, teraz trwa półtora minuty ponad. Nawet jeśli była jakaś przerwa to trwała ona kilka sekund, teraz czarny ekran ponad minutę i monitor się wyłącza chyba, bo jak już pisałem, jest czarny podświetlony ekran, potem gaśnie więc też jest czarny a po kilkudziesięciu sekundach znowu się podświetla, nadal jest czarny i dopiero po jakimś czasie jest zapraszamy itd...


    A nawet wrzucę filmik, link na yt:
    https://youtu.be/y-1pmgTzvUg

    0
  • #6 05 Lis 2017 12:50
    kkknc
    Poziom 42  
  • #7 05 Lis 2017 13:09
    Gouraft
    Poziom 4  

    kkknc napisał:
    Ustaw BIOS. Przecież wymiana baterii skasowała ustawienia i jest na domyślnych.


    Ale co mam tam zmienić? :D

    0
  • #9 05 Lis 2017 13:49
    Gouraft
    Poziom 4  

    kkknc napisał:
    Temat rzeka. Nawet nie wiadomo co masz.


    Manual do płyty głównej wyżej :D
    W tym biosie są może z 4 zakładki z kilkoma opcjami :D Stare badziewie, raczej nic bardzo skomplikowanego, tylko się na tym nie znam ani trochę...

    Mam Windowsa 7 na dysku SSD, zwykły dysk jako magazyn i starą grafe geforce 9800 gt, ramy i procek nie pamiętam ale to raczej nieważne Raczej nic więcej nie powiem..

    Może to być wina sterowników albo czegoś innego niż BIOS?

    0
  • #10 05 Lis 2017 22:44
    310artur
    Poziom 43  

    Ustaw bootowanie na dysk systemowy jako pierwszy może w tym problem.
    To takie zgadywanie bo nie wiemy co PC robi jak jest ciemno. Dioda dysku wtedy mruga? Napęd się odzywa? Może odepnij HDD i napęd na chwile i zobacz czy wtedy wstanie szybko.

    0
  • #11 06 Lis 2017 12:51
    Gouraft
    Poziom 4  

    310artur napisał:
    Ustaw bootowanie na dysk systemowy jako pierwszy może w tym problem.
    To takie zgadywanie bo nie wiemy co PC robi jak jest ciemno. Dioda dysku wtedy mruga? Napęd się odzywa? Może odepnij HDD i napęd na chwile i zobacz czy wtedy wstanie szybko.



    Mam ciągle ustawione bootowanie na dysk jako pierwszy, a z tych dwóch dysków to SSD z systemem jest ustawiony jako pierwszy do odpalenia.

    0
  • #12 10 Lis 2017 12:29
    Gouraft
    Poziom 4  

    Problem rozwiązany. To nie była wina BIOSu. Rozebrałem wszystko trzeci raz, podłączyłem i działa. Co dziwne, bo za drugim razem nie pomogło. Nie mam pojęcia o co chodziło...

    0