logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Mint LMDE2 możliwość instalacji programów z repozytorium Debian stretch

kozi25 06 Lis 2017 00:36 1377 8
REKLAMA
  • #1 16804238
    kozi25
    Poziom 10  
    Witam.

Czy da się jakoś w LMDE2 zainstalować programy z repozytorium Debiana 9 ("stretch") bez psucia systemu?
    LMDE2 jest oparty na Debianie 8 "jessie". Niektóre programy, których potrzebuję są w wersjach z 2014 roku.
    Dodałem repozytorium stretcha, ale wtedy razem z nowszymi wersjami programów instaluje mi nowsze wersje bibliotek
    usuwając stare razem z programami i komponentami systemu od nich zależnymi. Potem zgłasza uszkodzone pakiety.

Ponoć aktualizacja wszystkiego z repozytorium nowszej wersji Debiana uszkadza system, ale może da się to zrobić jakoś inaczej?
    Czy nie ma możliwości współistnienia w jednym systemie bibliotek w różnych wersjach?
    Czy zostaje mi czekanie na LMDE3 (ponoć 1kw. 2018)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16804253
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16807857
    kozi25
    Poziom 10  
    Pomogło. W sumie to wystarczyłoby samo repozytorium jessie-backports. Czytałem kiedyś o tym, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem po co to jest, więc zapomniałem.

Trzeba jeszcze pamiętać, żeby instalować z terminala z opcją -t (chyba od target):
    sudo apt-get -t jessie-backports install libreoffice

Dziękuję bardzo za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 16808451
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16809841
    kozi25
    Poziom 10  
    Ja używam mintinstall i tam chyba nie ma takiej opcji. Nie widział mi nowszych wersji.
  • #6 16810253
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 16816651
    kozi25
    Poziom 10  
    Chodziło mi o to, że nie mogę instalować nowych wersji przez mintinstall.
    Natomiast po zainstalowaniu z konsoli mintinstall już je widzi.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
    Temat zamykam.
  • #8 16816838
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 16822907
    kozi25
    Poziom 10  
    Ok. Będę używał Synaptica.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość instalacji programów z repozytorium Debiana 9 ("stretch") w systemie LMDE2, który oparty jest na Debianie 8 ("jessie"). Obawia się, że dodanie repozytoriów stretch może uszkodzić system przez aktualizację bibliotek i usunięcie starych pakietów. Odpowiedzi sugerują, aby zamiast tego dodać repozytoria Debiana Jessie oraz MX/Antix/Mepis, które oferują nowsze wersje pakietów zgodne z Jessie. Użytkownik dowiaduje się, że można instalować pakiety z repozytoriów backports, używając opcji -t w terminalu. Wspomniano również o ograniczeniach narzędzia mintinstall w porównaniu do Synaptic, które lepiej obsługuje wybór wersji pakietów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA