Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AEG Electrolux FAVORIT 86410 IM - nie grzeje grzałka (brak zasilania)

szaka-l 06 Lis 2017 11:09 891 5
  • #1 06 Lis 2017 11:09
    szaka-l
    Poziom 2  

    Witam Wszystkich.
    Mam problem ze zmywarką pod zabudowę AEG Electrolux FAVORIT 86410 IM. Dokładnie nie grzeje grzałka przepływowa. Efektem tego było odkładanie się nieciekawego osadu w zmywarce, nie domyte naczynia i finalnie smrodek;/
    Podsumowując objawy:
    1) Brak grzania wody
    2) Brak rozpuszczania do końca tabletek
    3) Brak suszenia naczyń

    Starałem się przeczytać wszystko w temacie i dokonać czynności które to pomagały innym w moim przypadku niestety nic nie pomogło.
    Na złączce zasilającej grzałkę pojawia się od 40 do 51 V i to też przez krótką chwilę w trakcie trwania programu mycia.
    Wykonane czynności:
    1) Całe urządzenie gruntownie odczyszczone i udrożnione wszystkie kanały przepływu.
    2) Demontaż/montaż grzałki przepływowej. Sprawdzałem "żarówką" na przebicie - brak przebicia do obudowy. Oporność około 25 Om
    3) Wymieniony przekaźnik grzałki na nowy - dalej nic.
    4) Wymieniony zintegrowany czujnik temperatury i zmętnienia wody. (fakt inny numer ale takiego samego nigdzie nie mogłem dostać )

    Bardzo proszę o pomoc w powyższym temacie ponieważ reszta urządzenia jest w bardzo dobrym stanie, o wszystkie elementy zadbałem, żeby były sprawne, szczelne i czyste. Nie ukrywam, że nie chciałbym wyrzucać tak zdrowego urządzenia z czystych pobudek szacunku technicznego.

    Załączam zdjęcia, które mogą pomóc w temacie.
    AEG Electrolux FAVORIT 86410 IM - nie grzeje grzałka (brak zasilania) AEG Electrolux FAVORIT 86410 IM - nie grzeje grzałka (brak zasilania) AEG Electrolux FAVORIT 86410 IM - nie grzeje grzałka (brak zasilania) AEG Electrolux FAVORIT 86410 IM - nie grzeje grzałka (brak zasilania) AEG Electrolux FAVORIT 86410 IM - nie grzeje grzałka (brak zasilania)
    Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o podpowiedzi w moim problemie.

    0 5
  • Relpol
  • #2 07 Lis 2017 20:08
    machnicki.krzysztof
    Poziom 12  

    Uruchom zmywarkę w trybie serwisowym i sprawdź zapis błędów. W trybie użytkownika nie pokaże błędu uszkodzonej prądniczki tacho pompy myjącej. Przy uszkodzonym tacho zmywarka nie grzeje.
    Pozdrawiam

    0
  • Relpol
  • #3 08 Lis 2017 23:48
    szaka-l
    Poziom 2  

    Dziękuję za zainteresowanie.
    Wiesz może jaki jest algorytm wejścia w tryb serwisowy i odczytania błędów?

    0
  • #4 09 Lis 2017 08:31
    bubu64
    Poziom 20  

    Silnik pompy myjącej posiada prądniczkę tachometryczną?

    0
  • #5 12 Lis 2017 20:32
    szaka-l
    Poziom 2  

    Tak posiada.

    0
  • #6 14 Lis 2017 19:52
    bubu64
    Poziom 20  

    Sprawdź tacho, zdarza się, że na skutek uszkodzenie cewki tacho w Electroluxach nie załącza się grzanie.

    0