Witam
Chciałbym dołaczyć się do tematu.
Moja konfiguracja to:
ASrock z97 extreme4/3.1
Intel i5 4570 3.20 GHz
zasilacz CX500M corsair
MSI R9 280x gaming 3g
Kingston hyper genesis 2x 4GB
Mam kilka pytań komputer zaczął mi się resetować w grach lub czasami nie wyświetlał obrazu na monitorze "brak sygnału" niekiedy sam się resetował kilkukrotnie. Zauważyłem ze po resecie próbuję "wstać" ale nie może po kilku resetach odpala się ale bez karty graficznej ponieważwiatraki wentylatory na niej się nie kręcą. Zrobiłem kilka testów w programie occt karta przechodzi test ale z dość duża temperatura w stresie 82 stopnie, procesor natomiast przegrzewa się na drugim corze i po kilku minutach test się wyłącza. Test zasilacza odpala się i po 20 sek resetuje komputer kilka razy, odcina kartę graficzna i wstaje. Sprawdziłem tez pamięć kość po kości po 20 godzinach testu memtestem86 zero błędów. Sprawdziłem też zasilacz miernikiem wszystkie napięcia w normie. Zabrałem się za porządne czyszczenie podzespołów, rozkręciłem zasilacz przedmuchałem żaden kondensator nie jest spuchnięty wizualnie wygląda dobrze. Wyczyścilem kartę graficzna, zmieniłem na niej pastę termoprzewodzącą. Tu pierwsze pytanie, nałożyłem torche trochę zbyt dużo pasty, pasta dostała się na mirkroprocesory które leża na około procesora. Próbowałem zetrzeć paste papierowym ręcznikiem i alkoholem izopropylowym ale z marnym skutkiem. Chciałem zapytać czy jeśli ja teraz odpale w takim stanie czy cos sie moze stać? Wydaje mi się ze nie gdyż pasty nie przewodza prądu? Ale czy mogłby któryś z was to potwierdzić? Czy powinienem sie martwic rozebrac karte jeszcze raz i wszystko dokladnie jakimś sposobem wytrzeć? Zabrałem się za procesor jak na złośc zarabrakło mi pasty, żeby pokryć cały procesor, Chciałem go też porządnie wyczyścic ze starej pasty więc pomyślałem ze go wyjem wyjmę z socketu i ku mojemu zdziwieniu jeden z pinów w sokecie jest wygietych do tyłu. Nie jestem pewny który, chyba pin G8 lub F7 patrzac na schemat powyżej i mam kolejne pytania wydaje mi się, że pin wygiałem przy montażu procesora kilka lat temu, bo nie wydaje mi się żeby stało się to podczas demontażu. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć za co ten pin jest odpowiedzialny? Czy możliwe jest to ze wysokie temp prcesora procesora w stresie jak i resetowanie się komputera są spowodowane przez wygiecie tego pinu? Jadę zaraz do apteki po kilka igieł pożadna porządną lupę i spróbuje go naprostować chociaż moimz z moim szczęściem pin prawdopodobnie się złamie;/
Podsumowując:
Czy pasta na mikroporcesorach obok procesora karty graficznej bd powodowaćporblem problem? Dołaczyłem zdjęcie procesora karty przed wymiana pasty w celu dokładniejszego wyjaśnienia gdzie pasta sie znaduję.
Czy może ktoś powiedzieć za co odpowiada wygięty pin na 99% jest to pin F7?
I czy moze mieć wpływ naresteowanie resetowanie się komputera?
Ostatnie pytanie czy pasta widoczna na zdjęciach w lewym dolnym rogu na obudowie socketu to problem nie dotyka ona żadnego z pinów. Powinienem ją oczyścić, czy lepiej ją zostawić tak jak jest?Niech chce Nie chcę za bardzo jej ruszać, bo obawiam się że podczas czyszczenia uszkodze kolejne piny, ale jesli będzie ona miała wpływ na pracę procesora lub jego uszkodzenie to jak to wyczyścić pędzel i izopropyl?
Załaczyłem dość dużą ilość zdjęć. Jakość nie powala, na telefonie wygladają one dużo bardziej czytelnie.
Wydzieliłem jako nowy temat. Nie podpinaj się pod cudze wątki.
RADU23
Chciałbym dołaczyć się do tematu.
Moja konfiguracja to:
ASrock z97 extreme4/3.1
Intel i5 4570 3.20 GHz
zasilacz CX500M corsair
MSI R9 280x gaming 3g
Kingston hyper genesis 2x 4GB
Mam kilka pytań komputer zaczął mi się resetować w grach lub czasami nie wyświetlał obrazu na monitorze "brak sygnału" niekiedy sam się resetował kilkukrotnie. Zauważyłem ze po resecie próbuję "wstać" ale nie może po kilku resetach odpala się ale bez karty graficznej ponieważ
Podsumowując:
Czy pasta na mikroporcesorach obok procesora karty graficznej bd powodować
Czy może ktoś powiedzieć za co odpowiada wygięty pin na 99% jest to pin F7?
I czy moze mieć wpływ na
Ostatnie pytanie czy pasta widoczna na zdjęciach w lewym dolnym rogu na obudowie socketu to problem nie dotyka ona żadnego z pinów. Powinienem ją oczyścić, czy lepiej ją zostawić tak jak jest?
Załaczyłem dość dużą ilość zdjęć. Jakość nie powala, na telefonie wygladają one dużo bardziej czytelnie.
Wydzieliłem jako nowy temat. Nie podpinaj się pod cudze wątki.
RADU23