Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Octavia II Radio Stream - 01304 nie włącza się.

Aleksander_01 06 Nov 2017 23:44 2721 2
    Aleksander_01
    Level 42  
    Witam.

Problem jak w temacie, klient mówi, że przed awarią radio przestało grać, ale świeciło - teraz już nie świeci :) i nie reaguje na żadne przyciski - słychać tylko na moment silniczek od cd playera po wciśnięciu eject albo po próbie włączenia głównym przyciskiem.

Zasilania (2) w kostce są, próbowałem też odpięcia klemy - bezskutecznie. W Gateway'u mam błąd 01304 - Radio - brak komunikacji. Wyjąłem radio i klient pojechał - muszę spróbować jeszcze przekodować gateway, bo tego nie próbowałem. Ogólnie instalacja po demontażu radia nie nosiła śladów grzebania/modyfikacji, innych błędów nie ma. Auto ma wizualizację czujników cofania. Sprawdziłem okolicę TJA1054T i napięcia (5V oraz 12V) na nim występują, rezystory od CAN mają po 0.5KΩ. Przylutowałem jeszcze okolice MC9S12, posprawdzałem punkty na wejściu, gdzie musi być napięcie (i jest :) ) i na razie tyle...

Moje pytania:
    - Czy radio powinno zagrać "na stole" bez cana? Po podłączeniu pod zasilacz mam objaw taki jak w samochodzie - po włączeniu pobór prądu skacze do ~0.3A, po ok. 2-3s zanika.

Proszę o podpowiedź, może to np typowy objaw wysypanego softu, a ja tutaj kombinuję niepotrzebnie ;).

Z góry dziękuję.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Aleksander_01 wrote:
    Czy radio powinno zagrać "na stole" bez cana?

Tak.

Aleksander_01 wrote:
    Proszę o podpowiedź, może to np typowy objaw wysypanego softu, a ja tutaj kombinuję niepotrzebnie

Poszukaj czarnych wykwitów na płycie głównej.
    daras984
    Level 22  
    Kiedyś naprawiałem duża ilość tych radii.Miałem ze zbitymi wyświetlaczami i składałem z dwóch jedno i zawsze na te objawy winny był panel przedni, nigdy jednak nie przeanalizowalem co było przyczyna może motorola pod wyświetlaczem ale zawsze przedni panel.