Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dolce Gusto Krups Oblo KP110 - Ekspres wariuje. Migają diody

krzysiek11021 07 Nov 2017 17:34 3141 8
  • #1
    krzysiek11021
    Level 8  
    Witam,

    Od dwóch lat jestem posiadaczem ekspresu Dolce Gusto Oblo KP110. Od kilku dniu ekspres zaczął wariować. Gdy włączam go do uruchomienia pojawia się dioda czerwona - jest włączona przez około 2 sekundy. Potem miga zielona dioda - około 30 sekund i znowu pojawia się czerwona i ekspres się wyłącza. Gdy tak powyłączam go z prądu i włączę ponownie to po może 10-15 takich próbach zdążę zrobić jedną kawę.

    Pozdrawiam.
  • #2
    nioop

    Home appliances specialist
    Ekspres ma jeszcze gwarancje ?
    Warto się nią posilkowac, stała przypadłość tych ekspresów.

    Ma pan do czynienia z elektroniką smd? Bo bez tego będzie ciężko..
  • #3
    spider07
    Level 15  
    Mam taki sam objaw, ale u mnie mimo wielokrotnego wyłączania ekspres nic nie robi. Sprawdziłem pompkę - sprawna, grzałka - około 30 om, termistor zimny - 100 kom(przy ogrzewaniu go opór spada), wymieniłem triaki od pompki i grzałki i nic się nie zmieniło. Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł.
  • #4
    tomplichta
    Level 11  
    A nie jest to przypadkiem objaw zakamienienia?
  • #5
    spider07
    Level 15  
    A jak to sprawdzic?
    Po włączeniu nawet nie próbuje ruszyć pompką ani grzać.
  • #6
    tomplichta
    Level 11  
    W sumie to pierwsze co to pompka rusza aby dopelnic bojler.
    Byc moze pomka siadla albo elekteonika
  • #7
    spider07
    Level 15  
    Jak podłączyłem pompkę na krótko to działa i pompuje wodę. Triaka wymieniałem. I dalej nic się nie dzieje.
  • #8
    tomplichta
    Level 11  
    W sumie sprobowalbym jeszcze go odkamienic wedlug instrukcji na:
    Link

    Niektore ekspresy jak nie sa odkamieniane maja blokade.
  • #9
    spider07
    Level 15  
    Wydaje mi się, że nie uda się odkamienić skoro pompka się nie włącza. A on nie ma żadnego czujnika zakamienienia. Układ jest bardzo prosty. Obstawiam uszkodzony procesor.