Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

stm32cl_blink_led Konfiguracja kolegi Freddie Chopin

Pawel1243 07 Nov 2017 20:04 1194 13
Computer Controls
  • #1
    Pawel1243
    Level 7  
    Pracuję w środowisku System Workbench for STM32.
    Po dłuższej przerwie pobrałem program startowy z strony kolegi Freddie Chopin (nie chcę działać SPL ani HAL) więc to wydaję się najlepszą opcją.
    Mam problem przy imporcie projektu, kompilator nie widzi nawet stdint.h :
    stm32cl_blink_led Konfiguracja kolegi Freddie Chopin
    Więc postanowiłem stworzyć projekt jako "No firmware"
    stm32cl_blink_led Konfiguracja kolegi Freddie Chopin
    Kompilator widzi już stdint.h ale wszystko co jest w pliku config.h jest nie widoczne:
    stm32cl_blink_led Konfiguracja kolegi Freddie Chopin
    Instalowałem Coreutils.
    Ogólnie stworzenie projektu z bibliotekami SPL usunięcie wbudowanej inicjalizacji i pisanie programu bez użycia funkcji z tej biblioteki tylko na rejestrach działa bezproblemowo (debugowanie też).
    Proszę o pomoc jak rozwiązać mój problem bo zależy mi na tej konfiguracji.
  • Computer Controls
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    BlueDraco
    MCUs specialist
    AC6 nie wygeneruje projektu od zera, bo nie zawiera niezbędnych plików nagłówkowych. Użyj środowiska wg. recepty Freddiego albo Atollic TrueSTUDIO.
  • Computer Controls
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    Pawel1243
    Level 7  
    Artykuł był pisany w 2009 roku i teraz nie widzę do pobrania "Sourcery G++ Lite Edition for ARM" Katulanie jakiego toolchain się używa?
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    Pawel1243
    Level 7  
    System Workbench for STM32 mam zainstalowany, zależy mi na programie startowym kolegi Freddie Chopin bo w SWFstm32 ma własną inicjalizację zegarów i odliczanie czasu systic nie zgadza się z tym co jest w programie a chcę uruchomić hd44780 gdzie potrzebuję dokładnych czasów.
    Chyba że koledze chodzi o coś innego?
    Pozdrawiam
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    Pawel1243
    Level 7  
    Zależy mi bardziej na czystym projekcie bez Hal-a a zegary ustawię według noty.
    Szczerze mówiąc omijam Cube jak i programy które same generują kod bo żeby nauczyć się arm to muszę rozumieć wszystko więc zaczynam od podstawy czyli zegary ;)
    Interesuje mnie kompilator bez hal i spl tak jak kiedyś bawiłem się avr-ami w eclipse gdzie miałem toolchain+ eclipse i działa to bardzo dobrze. Mam jeszcze małą wiedzę co do ARM ale staram się;)
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    Freddie Chopin
    MCUs specialist
    Pawel1243 wrote:
    Artykuł był pisany w 2009 roku i teraz nie widzę do pobrania "Sourcery G++ Lite Edition for ARM" Katulanie jakiego toolchain się używa?

    Powiedzmy że ten artykuł można traktować jako nowszą wersję - http://distortos.org/documentation/arm-toolchain-windows/ + http://distortos.org/documentation/creating-configuring-project-eclipse/ Po prostu pomijasz rzeczy związane z RTOSem (np. kconfig-frontends), a resztę stosujesz wg intuicji (; Opis stworzenia projektu + import źródeł (zamiast importowania projektu, bo ten jest stary i z nowym Eclipse niekoniecznie zadziała), można stosować z powodzeniem do projektów bez RTOSa, recepta jest uniwersalna.
  • #12
    Pawel1243
    Level 7  
    Kolego Piotrus_999 po imporcie projektu do eclipse wygenerowanego z cube widzę że kod jest napisany w hal.
    Nie widzę opcji w cube aby nie generował w hal jak i opcji USE_HAL_DRIVERw eclipse .
    Oto fragment kodu ustawiającego zegary:
    Code: c
    Log in, to see the code
  • #13
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    es2
    Level 16  
    Pawel1243 wrote:
    żeby nauczyć się arm to muszę rozumieć wszystko więc zaczynam od podstawy czyli zegary

    Jak nie zrobisz nic, to wszystko (rdzeń i peryferia) będą działały na 8MHz (W F429 lub 433 16MHz - mogę się mylić, pisze z pamięci).
    A importując projekt, przez przypadek pogoniłem F103 na coś ok 140MHz (projekt był dla ETH i kwarc 25MHz a nie 8 jak się spodziewałem).