Przy przekaźniku niebieski masa. Co do drugiej części pytania to wszystko zależy od zaprogramowania . Jest to normalne oś się nie podniesie wtedy gdy naczepa będzie załadowana powyżej wartości zapisanej w ecasie aby zabezpieczyć poduszki przed przeciążeniem i jej rozrywaniem. A co do podnoszeni osi ma pusto to ułatwienie manewrowania i oszczędności ogumienia.
Co do podnoszenia osi.
po połączeniu brązowego i niebieskiego kabla nie ma reakcji dopiero po mechanicznym złączeniu(rozebrałem stycznik) os idzie w górę.
więc teraz pytanie w który kabel podać plus brąz czy niebieski.
Jaki stycznik rozebrałeś i w jakim celu? Co z tym brązowym i niebieskim przewodem chcesz zdziałać? Po co plus chcesz podawać na przewody?
Po wyłączeniu zapłonu oś unoszona powinna opaść bo tak to powinno działać. Po załadunku powinna sama opaść a po rozładunku powinna się podnieść i z tego co napisałeś to widzę że tak jest czyli działa jak należy. W Scani instalacja el. zasilania naczepy prawdopodobnie działała nieprawidłowo jeśli oś się nie opuszczała po wyłączeniu zapłonu.
Na początku chciałbym podziękować za podpowiedz z tym złączem nr 7 bo działa.
Stycznik ten który jest na zdjęciach, rozebrałem go ponieważ po złączeniu przewodu niebieskiego i brązowego(kabel ten idzie na przód naczepy raczej jest dokładany, na zdjęciach widać ze niebieski jest podłączony do stycznika a brązowy łączy się z czarnym) os się nie podnosiła dopiero bo mechanicznym złączeniu stycznika os poszła w górę. (boje się podawać jakieś prądy na chybił-trafił w ten kabel żebym czegoś przypadkiem nie spalił)
Jeśli chodzi o scanie to mówimy o prądach w kablu ABS czy tych od oświetlenia?
Dodano po 1 [minuty]: Przesyłam dokładnie zdjęcie
Jeśli chodzi o Scanie to mowa o kablu ABS/EBS. Przyporządkowanie pinów tego gniazda powinno wyglądać tak:
PIN 1 - zasilanie elektrozaworów 30 (stały)
PIN 2 - zasilanie elektroniki 15 (po stacyjce)
PIN 3 - masa dla elektroniki
PIN 4 - masa elektrozaworów
PIN 5 - kontrolka
PIN 6 - CAN H
PIN 7 - CAN L
Polecam sprawdzić w 1 kolejności pin 1 i 2 w tej Scani...
A z tą osią unoszoną to jak w końcu jest? Działa poprawnie czy nie? Unosi się sama po włączeniu zapłonu przy pustej naczepie i opada po wyłączeniu? Bo raz piszesz że działa a raz że podnosi się dopiero po mechanicznym zwarciu styków?
Kolega "dare23" zapomniał PIN 3 - masa dla elektroniki. Fakt że spotkałem się kilka razy z pojazdami które miały PIN 1 i 2 po zapłonie. Musisz sprawdzić to połączenie bo z tego mogą brać się różnice w zachowaniu naczepy. Popatrz teraz na podłączenie przekaźnika. Na ostatnim zdjęciu wygląda że cewka przekaźnika (85) ma na czarnym kablu zasilanie ze złącza 2 płyty czarny kabel. Przy przekaźniku łączy się również z białym przewodem który idzie na zestyk przekaźnika (30) a niebieski kabel wychodzi po prawej stronie cewki przekaźnika (86) wychodzi niebieski kabel. Ten kabel po zwarciu z masą powinien wyzwolić cewkę a styki przekaźnika powinny połączyć białe kable styk (30) z (87) podając napięcie na płytę złącze 9 co powinno wyzwolić podnoszenie osi.
A faktycznie umknął mi gdzieś ten 3 pin... Dzięki za poprawkę. A co do wyzwolenia przekaźnika to czarny przewód (z etykietą z cyfrą 2) podłączony jest moim zdaniem do masy (kl. 31) w złączu 2 więc niebieski powinien być zasilony +
Wyzwolenie podnoszenia osi wymaga podania masy na złącze 9 wg opisów tego systemu.
Brązowego na chwilę obecną nie podpinaj do niczego
Ten drugi kabel biało czarny - na białym na pewno ma plus lecz nie wiem gdzie jest poprowadzony. Być może do jakiegoś przełącznika to musisz ustalić bo juz wcześniej o niego pytałem.
Dodano po 4 [minuty]:
Tak masz rację wybacz to ja się pomyliłem na złączy 2 płyty na czarnym jest masa czyli niebieski przewód musi dostać plus.
Dodano po 4 [minuty]:
Z tego wynika że te przewody czarny i biały musza być również ze sobą połączone aby po zwarciu niebiesko brązowego oś się podniosła.
Zastanawia mnie ten kabel z przewodami czarnym i białym który wychodzi z tej skrzynki po prawej na górze. Czy aby nie jest połączony z modulatorem EBS? Coś mi chodzi po głowie że może służyć do uruchamiania funkcji "pomocy w ruszaniu" poprzez wielokrotne krótkie naciśnięcia pedału hamulca. (Warunek by zadziałał: połączone ze sobą przewody brązowy z niebieskim)
Modulator może podawać + na czarny przewód tego kabla przy wyzwoleniu pomocy pedałem ham...
Kurde dzisiaj tego już nie sprawdzę ponieważ nie mam kluczyków do samochodu Jutro jak zjedzie to sprawdzę gdzie idzie ten przewód biało czarny, ale jeśli szedłby do modulatora to można połączyć brązowy z niebieskim i sprawdzić poprzez naciśnięcia pedału hamulca kilkukrotnie ?
Tak. Na forach różne są instrukcje co do naciskania pedału hamulca w celu wywołania funkcji pomocy w ruszaniu. Jedni piszą że wystarczy nacisnąć pedał hamulca 3 razy pod rząd z czego trzeci raz trzeba przytrzymać a inni że należy szybko wcisnąć 4 razy pedał hamulca. Wszystko zależy od parametryzacji modulatora w naczepie. Trzepa po prostu popróbować...
Witam Wszystkich.
W Wabco D nie ma możliwości aktywacji pomocy przy ruszaniu poprzez pedał hamulca. W powyższym układzie modulator EBS jest tylko informowany o stanie zawieszenia ECAS. Tak samo jak ECAS otrzymuje z modulatora EBS informację o obciążeniu, którą wykorzystuje do sterowania automatyką podnoszonej osi.
Pomoc przy ruszaniu można wywołać tylko zmianami stanów przełącznika.
Pozdr.
Dodano po 33 [minuty]:
Jeszcze o pomocy przy ruszaniu.
Ze zdjęć wynika, że czarny przewód przekaźnika idzie do pinu 1 gniazda 2 elektroniki, czyli podaje masę na cewkę przekaźnika. Żeby wywoła pomoc przy ruszaniu należy podać plus na drugi koniec cewki- czyli na niebieski przewód, który idzie do przodu naczepy. Przekażnik zewrze wtedy pin 9 z pinem 1 gniazda 2- czyli masą.
Witam
Na zdjęciu widać zamontowaną krańcówkę i działa wiec dziękuję bardzo za pomoc.(zdj 6)
Teraz prześledziłem gdzie idzie kabel biało czarny a więc
kabel idzie do elektrozaworu który widać na piątym zdjęciu
tam jest wtyczka na dwa piny i z opisu wynika że czarny to plusowy (zdjęcie nr 4)
z tego zaworu jeden przewód idzie do butli drugi do reduktora(zdj 3)
za reduktorem jest trójnik gdzie jeden przewód idzie na przód pod żółte złącze( ale tego nie jestem w 100% pewien a drugi zaś idzie do zaworu (zdj 2)
Zrobiłem też zdjęcie kabla który jest podłączony do trójnika przy zaworze(zdj 1)
Czyli wynikałoby że do czarnego musi być podany plus ?
Jednak po podaniu plusa w niebieski kabel oś idzie w górę tak jak kolega mówił.
Nie wiem czy powinno tak być ale jeśli podam plus w kabel niebieski oś podniesie się a opada dopiero po tym jak wyłączę zapłon?
No to prawidłowo.
Jeśli podasz plus przy załadowanej naczepie, to też się podniesie , a opuści po przekroczeniu sparametryzowanej wartości prędkości.
Na zdjęciech , myślę, że jest układ automatycznego zahamowania przy podniesionym kiprze
Pierwsze i drugie zdjęcie to zawór przekaźnikowy na którym jest czujnik ciśnienia. Sprawdź czy kabel od niego nie idzie do modulatora z czerwoną tabliczką na środkowe złącze trzy pinowe. Wygląda na to że zawór tebes jest wersji "C"480 102 000 R gdzie czujnik ciśnienia zadania znajduje się nie w modulatorze lecz przy zaworze przekaźnikowym. Najlepiej było by go odczytać w diagnostyce systemu bo tabliczka jest nie bardzo czytelna. Piąte zdjęcie to faktycznie może być zawór dohamowania naczepy pod rozścielacz dlatego jest podpięty pod reduktor ciśnienia i steruje zredukowanym ciśnieniem zawór przekaźnikowy aby delikatnie naczepa hamowała pozwalając na jej przepychanie. Funkcja ta może się uruchamiać od podniesionego kipra.
A co daje ten czujnik ponieważ jeżeli podam prąd na styczniki to os podniesie Ale opuszcza ja dopiero jak wyłączne zapłon fakt że naczepa jest na pusto. Po podniesieniu kipra naczepa nie blokuje hamulców więc nie Do końca rozumiem o co z tym dohamowaniem chodzi.
Podanie plusa na niebieski przewód powoduje włączenie funkcji "pomocy w ruszaniu"-oś idzie w górę. Oś sama opadnie gdy przekroczysz zaprogramowaną w sterowniku prędkość pod warunkiem że naczepa będzie załadowana.
Podanie plusa na brązowy przewód który wraz z niebieskim prowadzi na przednią część naczepy spowoduje prawdopodobnie zahamowanie kół poprzez zawór na zdjęciu 5 ciśnieniem które jest ustawione na zaworze redukcyjnym (3 zdjęcie).
Dziękuję bardzo wszystkim za za pomoc bo wypuszczanie powietrza przy kiprowaniu działa i pomoc w ruszaniu też działa.
Dodano po 33 [minuty]:
[quote="dare23"]Jeśli chodzi o Scanie to mowa o kablu ABS/EBS. Przyporządkowanie pinów tego gniazda powinno wyglądać tak:
PIN 1 - zasilanie elektrozaworów 30 (stały)
PIN 2 - zasilanie elektroniki 15 (po stacyjce)
PIN 3 - masa dla elektroniki
PIN 4 - masa elektrozaworów
PIN 5 - kontrolka
PIN 6 - CAN H
PIN 7 - CAN L
Polecam sprawdzić w 1 kolejności pin 1 i 2 w tej Scani...
A z tą osią unoszoną to jak w końcu jest? Działa poprawnie czy nie? Unosi się sama po włączeniu zapłonu przy pustej naczepie i opada po wyłączeniu? Bo raz piszesz że działa a raz że podnosi się dopiero po mechanicznym zwarciu styków?
Pytanie.
Naczepa podłączona ze scanią 114.
Po przekroczeniu 20 km/h oś idzie w górę ale po wyłączeniu zapłonu oś zostaje w górze nawet jak odłączę wszystkie kable.
Na PIN 1, PIN 2 oraz PIN 5 prąd jest po zapaleniu silnika, gdy stacyjka jest wyłączona prądu nie ma.
Chodzi mi o to dlaczego oś nie opada po wyłączeniu zapłonu?
Możliwości są dwie: Albo elektronika nadal otrzymuje zasilanie i nie opuszcza osi albo zamontowany jest zawór bistabilny podnoszenia osi i przez całkowity brak zasilania na złączu EBS (również na pinie 1) nie następuje przesterowanie zaworu do opuszczenia ośki. Po wyłączeniu zapłonu w Scani gdy oś będzie w górnym położeniu rozłączaj po kolei przewody do naczepy. Zacznij od kabla EBS... Teoretycznie oś powinna być w górze aż do momentu odcięcia zasilania elektroniki naczepy no chyba że w układzie zamontowany jest zawór bistabilny jak już wspomniałem.
Właśnie to sprawdziłeś... Zawór jest bistabilny. Jeśli naczepa i pojazd ciągnący posiadają system hamulcowy EBS to przewód powinien być z 7 pinami. Piny 6 i 7 służą do komunikacji po szynie CAN układu hamulcowego ciągnika z układem hamulcowym naczepy co wpływa na bezpieczeństwo, wygodę i koszty eksploatacji układu hamulcowego całego zestawu. Myślę że w DAFie oś opada gdyż tam w złączu EBS napięcie na pinie 1 nie zanika po wyłączeniu zapłonu w przeciwieństwie do Scani o której tu mowa.