Zainspirowany tematem
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3395228.html
pokazuję własną wersję podobnego przyrządu.
Od kilku lat służy mi w pracy. Na zdjęciach wersja prototypowa, ale na schemacie są już poprawki.
Najważniejszym elementem jest przetwornik MAX5661.
Jest to programowalny przetwornik cyfrowo-anologowy z wyjściami +/-10V oraz 0-20mA
https://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/MAX5661.pdf
Dostałem od Maxima darmową próbkę, którą podczas uruchamiania układu udało mi się upalić. Ale pomoc techniczna producenta była tak uprzejma, że z własnej inicjatywy wysłali mi kolejną sztukę
Schemat zgodny z notą aplikacyjną
Zasilanie zorganizowane jest dwustopniowo.
Całość zasila bateria 9V, której napięcie stabilizowane jest na 5V przez przetwornicę opartą na LM2671.
Do zasilania części analogowej (wymagane +/-15V) zastosowałem scaloną przetwornicę 5V +/-15V.
No i tu nastąpiła skucha która spowodowała uszkodzenie pierwszej sztuki przetwornika. To +/-15V było mocno umowne, w praktyce chyba ok +/-17V, co okazało za dużo jak dla tej kostki. Dlatego dodałem na pająku dwa stabilizatory liniowe.
Drugim błędem, a właściwie niedopatrzeniem, był brak pomiaru napięcia baterii.
Tu też powstał mały pajączek.
Przetwornikiem steruje ATMega8 z wyświetlaczem 2x16
Do tego przełącznik trybu (napięcie/prąd), TACT i enkoder.
Pierwszy pomysł przewidywał jeszcze przełącznik regulacji zgrubna/dokładna, ale z niego zrezygnowałem. Regulacja zgrubna mi wystarczy, drugi TACT jest niewykorzystany.
Enkoderem nastawia się pożądaną wartość, naciśnięcie przycisku wysyła komendę do przetwornika. Jeśli kręcić enkoderem z jednocześnie wciśniętym przyciskiem, to wartość od razu pojawia się na wyjściu.
Regulacja z krokiem 0,5V i 0,5mA. Większa precyzja nastaw nie była mi potrzebna dlatego zrezygnowałem z regulacji dokładnej. I tak większość prób wykonuję na wartościach "okrągłych"
Na wyświetlaczu w górnej linii pokazywana jest wartość żądana, a w dolnej wartość ostatnio wysłana do przetwornika. Dodatkowo jest też wskaźnik napięcia baterii.
Nie ma pomiaru rzeczywistego napięcia i prądu. Zrezygnowałem z tego z premedytacją.
To nie jest przyrząd laboratoryjny, tylko prosty tester.
Dokładny pomiar nie jest sprawą trywialną, układ byle jaki nic by nie wniósł, a układ precyzyjny mocno skomplikowałby płytkę.
Jeśli zależy mi na dokładnych pomiarach rzeczywistych wartości dodaję w układzie porządny miernik.
Na koniec rysunek płytki.
Przyrządzik sprawdza się głównie przy testowaniu różnych wejść analogowych, kiedy nie wiadomo, czy szwankuje część analogowa, czy wejście sterownika. Szybkie podłączenie dwóch kabelków od mojego testera pokazuje, czy sterownik prawidłowo odczytuje stan wejścia. Jeśli tak, to grzebać należy w kablach i nadajnikach ;-D
Regulamin wymaga, aby istotne informacje uzupełniać w pierwszym poście dlatego mały update:
Dokładność wartości wyjściowych przetwornika jest więcej niż zadowalająca. Dlatego rzadko podłączam zewnętrzny miernik, a i to w zasadzie "dla spokoju sumienia".
Poniżej pomiar w kilku punktach.
Wartości napięć - najpierw wartość zadana potem odczytana.
-8,0V -8,031V
-5,0V -5,015V
0,0V -0,0055V
5,0V 5,0034V
8,0V 8.009V
wartości prądów
4mA 3,995mA
9mA 9,009mA
18mA 18,023mA
Pomiar multimetrem SANWA PC5000a
napięcia
dokładność pomiaru napięcia na tym zakresie to 0.03%rdg + 2dgt