Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Whirlpool AMW 590 IX - komunikat: błąd F04 gdzie szukać

Józef Głowacki 09 Nov 2017 14:51 11190 3
    Józef Głowacki
    Level 10  
    Komunikat pokazywał się sporadycznie, wyłączenie z sieci i załączenie przywracało sprawność. Aż pewnego razu nie przywróciło i zostało. Na stronach anglojęzycznych znalazłem... Błąd komunikacji modułu obsługi (ten z gałkami i displayem) z oven power unit.

Serwisant niby doświadczony wycofał się (uciekł), że niby nie ma części w jego firmie. Wymiana modułu obsługi na nowy (drogi!) nic nie dała, błąd jest nadal. Na płytce power unit wszystko wygląda dobrze, pomiary bez sensacji, napięcia 5,01V, 16,85V, i 9V,napięcia odnoszą się do zasilacza. Czy to jest OK, że styczniki zasilane są napięciem 16,8V, a są na 12V?

Profilaktycznie wymieniłem diodę Vss, diodę Zenera na wyjściu Tx/Rx i elektrolit w zasilaczu - bez skutku. Nie potrafię sprawdzić procka ani układów scalonych. Wszystkie elementy okoliczne sprawne.

Poradźcie na co się zdecydować:
    - dać sobie spokój i wyrzucić piekarnik godząc sie na stratę paru stówek na moduł + zakup nowego
    - zaryzykować i zakupić moduł mocy (ten ze stycznikami) czyli oven power unit - znowu parę stówek (czy wtedy potrzebne jest zaprogramowanie?)
    - szukać nadal na tej płytce źródła błędu, jak to jednak zrobić?

Jestem emerytem inżynierem + jako hobby 40 lat elektroniki różnej. Może ktoś ma schemat lub serwis manual? Jednak nawet nie marzę...
    Piekarnik nr. serwisowy: 858759010792, a ten moduł zasilający: 461968804972
    Pozdrawiam
    JWG
    Poprawiłem TONI_2003
    Piotr2608

Level 41  
    F4 - Shorted Oven Temperature Sensor (RTD) - Replace oven temperature sensor (RTD).
    Józef Głowacki
    Level 10  
    Niestety nie, czujnik temperatury sprawdzony, nawet zdjęta charakterystyka do 200°C dla zabawy powiedzmy. Rezystancja od 1080Ω. Rzeczywiście taka wskazówka podawana jest na kilku stronach, ale dotyczy może innych modeli albo co, a na innych jest jednak błąd komunikacji pomiędzy unitami. Dziękuję.
    JWG
    Józef Głowacki
    Level 10  
    Uruchomiłem wreszcie ten piekarnik i aby pomóc następcom z podobnym problemem informuję jak to się stało:
    - zakupiłem jednak nowy moduł mocy do tego piekarnika - coś około 500 zł, jak zapewniał sprzedawca jest on już zaprogramowany (ważne!)
    - montaż modułu to drobiazg, przy okazji ułamał się jeden drucik na wtyczce wielopinowej do modułu obsługi (ten z gałkami), naprawa
    - po włączeniu napięcia wyskoczył komunikat o błędzie F03... Co oznacza problem z pamięcią eeprom czyli jak sobie tłumaczyłem moduł nie był zaprogramowany?
    - telefon do Whirpool Poznań z prośbą o usługę zaprogramowania - odmowa. Za stary typ piekarnika usłyszałem, dziwne bo jest on ciągle w sprzedaży. Oni nie lubią takich co sami coś majstrują przy AGD.

Poczytałem na forum nieocenionej Elektrody jak inni kasują komunikat o błędzie na innych sprzętach i zrobiłem tak:

- odłączyć piekarnik od napięcia + odczekać + przycisnąć dwa przyciski tj. OK i ten drugi i przytrzymać oba + włączyć ponownie od napięcie. Uwaga!
    - lewe pokrętło z programami musi być w pionie tj. kropka u góry. Pojawi się napis SERVISMODE.
    - pokręcić pokrętłem lewym, tym od programów w prawo, jeden skok - zaświeci się lampka, drugi trzeci itd., a w dolnym prawym narożniku ekranu wyświetlać się będzie numer programu który równocześnie wystartuje w piekarniku!
    Czyli piekarnik działa choć w trybie serwisowym.
    - pokręcić pokrętłem dalej aż do góry czyli do pozycji jak na początku i nacisnąć przycisk OK. I wtedy sukces!

Pokaże się ekran - ustawienie czasu - co jest normalne przy uruchomieniu. Dalej już piekarnik normalnie zadziałał. Tak więc obeszło się bez nieciekawego serwisu i sprzęt udało sie uratować.
    Pozdrawiam