Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telewizor podłaczony po HDMI przez amplituner gubi obraz, śnieży

10 Lis 2017 14:54 870 1
  • Poziom 2  
    Cześć,

    Mam w domu telewizor LG 47LW550s podłączony pod amplituner Yamaha RX-V775. Do wejść amplitunera podłączone są dekoder Orange, konsola, LG BluRay, jakiś TV Box. Wszystko po przyzwoitej jakości kablach HDMI, bez problemów do niedawna.

    Wszystko było dobrze do momentu, aż pewnego dnia włączając cały sprzęt obraz z dekodera Orange pokazał się na chwilę i znikł - zostawiając zaśnieżony obraz (jakby ktoś odpiął antenę tv analogowej - wejście HDMI1). Obraz pojawia się na sekundę, znika na 2-3 i znów się pojawia. Jakby nie mógł wynegocjować HDCP. Czuję się bezradny. Zdarza się to co jakiś czas. Taki sam efekt uzyskałem nie dawno włączając konsolę. Niezależnie, czy amplituner jest włączony czy jest jako passthru. Odłączanie kabli HDMI źródła, czy telewizora ponowne podłączenie nie daje efektu.

    Wszystko wraca do normy gdy wyłączę z prądu amplituner na 1-2 sek i podłączę z powrotem.

    Co o tym sądzicie ?

    Pozdrawiam,
    Krzysztof Mazurek
  • Poziom 9  
    Czesc,

    Na pocztek odlacz wzmacniacz od tv i podlacz jedno z pozostalych urzadzen bezposrednio do tv- krotkim kablem najlepiej. jesli zadziala, nastepny krok jest nizej. Sniezenie troche mnie dziwi, w sensie powinien byc czarny ekran.

    Odlacz wszystkie wtyczki HDMI od wszystkich urzadzen i wylaczyc wszystkie urzadzenia z pradu na jakies 30 minut? Po 30 minutach podlacz tylko hdmi od wzmacniacza do tv i potem zasilanie. najpierw wlacz tv, potem wzmacniacz. w teori jesli to problem z hdcp to jest szansa ze sie dogadaja, i tv i wzmacniacz sa HDMI v1.4 wiec powinno dzialac- aha, im krotszy kabel na ten test tym lepiej.

    Jak zadziala (jak wejdziesz w menu na wzmacniaczu to powinno sie pokazac na tv) wylacz wzmacniacz i podlacz kolejne pudelko- najlepiej robic to po jednym, jest wtedy latwiej dojsc co dziala a co nie.

    Jesli nie zadziala, to reset tv do ustawien fabrycznych i potem test z jednym urzadzeniem. i ewentualnie reset wzmacniacza do fabrycznych.

    Powodzenia.