Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki przewód ziemny do silnika 11KW na odcinku 35m

lobudek 11 Lis 2017 14:33 1692 28
  • #1 11 Lis 2017 14:33
    lobudek
    Poziom 11  

    Witam. Muszę pociągnąć ziemią kabel ziemny do oddalonej o ok. 30m stodoły. Ze względu na cenę chciałbym zastosować kabel aluminiowy YAKY. Jaki przekrój na długości ok. 35m mam wybrać? Zależ mi, żeby nie było zbyt dużych spadków. Będzie na tym pracował śrutownik 11Kw gwiazda-trójkąt.
    Myślałem o YAKY 4x16mm2.
    Druga sprawa to zabezpieczenia pod taki kabel, muszą być jakieś specjalne? ( żyła jest trójkątna z tego co widziałem).

    0 28
  • #2 11 Lis 2017 16:47
    Peter134
    Poziom 17  

    Musisz obliczyć spadek napięcia na przewodzie. Zaciski są specjalne pod takie przewody.

    0
  • #3 11 Lis 2017 21:34
    stonefree
    Poziom 24  

    Kabel wystarczy, spadek poniżej 1%. W rozdzielnicy zamontuj wyłączniki nadmiarowo-pradowe plus zaciski ZUG do przewodu PEN, ewentualnie rozłącznik izolacyjny 4 biegunowy. Pomyśl nad rozdzielnicą odbiorczą w systemie 5-przewodowym i uziemieniem szyny PE.

    0
  • #4 11 Lis 2017 21:53
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    stonefree napisał:
    W rozdzielnicy zamontuj wyłączniki nadmiarowo-pradowe plus zaciski ZUG do przewodu PEN, ewentualnie rozłącznik izolacyjny 4 biegunowy.

    Że co proszę?

    0
  • #5 11 Lis 2017 21:56
    mawerix123
    Poziom 37  

    stonefree napisał:
    ewentualnie rozłącznik izolacyjny 4 biegunowy


    stonefree napisał:
    plus zaciski ZUG do przewodu PEN


    W żadnym wypadku rozłącznik 4P tym bardziej jeśli układ zasilania jest faktycznie w TN-C

    stonefree napisał:
    W rozdzielnicy zamontuj wyłączniki nadmiarowo-pradowe


    Czemu wyłączniki a nie jeden wyłącznik :?:
    W zasadzie nic nie wiemy o instalacji autowa jakie ma zasilanie jakie zabezpieczenia ale może lepiej na ten WLZ zastosować zabezpieczenie topikowe, tym bardziej że na końcu kabla proponuje kolega rozdzielnicę.

    lobudek napisał:
    Druga sprawa to zabezpieczenia pod taki kabel, muszą być jakieś specjalne? ( żyła jest trójkątna z tego co widziałem)


    Nie muszą, przewody sektorowe o takim przekroju da się podłączyć pod standardowe aparaty.

    0
  • #6 11 Lis 2017 22:26
    robokop
    Moderator Samochody

    Wystarczy nawet 10mm2 - będą normalne żyły okrągłe, bez kłopotliwego dobierania osprzętu czy przeprasowywania żył na okrągłe. Praktycznie żadna odległość, obciążenie też bez przesady, w dodatku symetryczne.

    stonefree napisał:
    Kabel wystarczy, spadek poniżej 1%. W rozdzielnicy zamontuj wyłączniki nadmiarowo-pradowe plus zaciski ZUG do przewodu PEN, ewentualnie rozłącznik izolacyjny 4 biegunowy. Pomyśl nad rozdzielnicą odbiorczą w systemie 5-przewodowym i uziemieniem szyny PE.

    Po pierwsze, pytanie dotyczy tylko doboru stosownego przewodu do odległości i obciążenia, bez pytania o osprzęt i zabezpieczenia, po drugie proponuję się zastanowić nad sobą.

    1
  • #7 11 Lis 2017 22:30
    jann111
    Poziom 31  

    robokop napisał:
    Wystarczy nawet 10mm2

    Nie, nie wystarczy. Przewód aluminiowy powinien posiadać przekrój min. 16 mm2.
    Porada szkodliwa.

    0
  • #8 11 Lis 2017 22:39
    robokop
    Moderator Samochody

    jann111 napisał:
    Porada szkodliwa.

    Poproszę podstawę tego twierdzenia.

    0
  • #9 11 Lis 2017 22:49
    jann111
    Poziom 31  

    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.(12.04.2002.)
    Przewód aluminiowy powinien posiadać przekrój min. 16 mm2, a autor szuka oszczędności dlatego wybrał przewód aluminiowy.

    Dodano po 6 [minuty]:

    robokop napisał:
    Po pierwsze, pytanie dotyczy tylko doboru stosownego przewodu do odległości i obciążenia, bez pytania o osprzęt i zabezpieczeni

    Mimo wszystko proszę jeszcze raz przeczytać post nr 1. :wink:

    1
  • #11 11 Lis 2017 23:08
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    robokop napisał:
    Poproszę podstawę tego twierdzenia.

    lobudek napisał:
    Ze względu na cenę chciałbym zastosować kabel aluminiowy YAKY

    Nie znając rodzaju sieci a także sposobu zasilania silnika musimy przyjąć że przekrój 16 mm2 Al jaki chce dać autor jest minimalnym wymaganym przekrojem .
    Podstawa .
    PN-HD 60364-5-54- 543-4.1

    0
  • #12 11 Lis 2017 23:16
    jann111
    Poziom 31  

    Mylisz się kol. Krzysztofie. Podstawa to znane elektrykom rozporządzenie. Są układy sieci w których PEN nie występuje.

    0
  • #13 11 Lis 2017 23:20
    robokop
    Moderator Samochody

    Krzysztof Reszka napisał:
    także sposobu zasilania silnika

    Sposób zasilania silnika jest jak najbardziej znany - poprzez mechaniczny przęłacznik gwiazda trójkąt. Czyli do życia potrzebuje 3 faz jedynie, 4 żyła na obudowę - ochronna/zerująca.
    Krzysztof Reszka napisał:
    Nie znając rodzaju sieci a także sposobu zasilania silnika musimy przyjąć że przekrój 16 mm2 Al

    Z tego co pamiętam, to pierwotnie ta wartość tyczyła się przyłączy napowietrznych, determinowana wytrzymałością mechaniczną żyły - bo chyba nie było ani linek, ani przewodów samonośnych o mniejszych przekrojach.

    0
  • #14 11 Lis 2017 23:41
    jann111
    Poziom 31  

    robokop napisał:
    poprzez mechaniczny przęłacznik gwiazda trójkąt

    Ale tego również nie wiemy. Autor nie pisał nic o sposobie rozruchu, napisał tylko jak jest skojarzony silnik.
    Wiemy, że silnik powinien posiadać stosowne zabezpieczenia.
    robokop napisał:
    Czyli do życia potrzebuje 3 faz jedynie, 4 żyła na obudowę - ochronna/zerująca.

    To bardzo ryzykowna teza, mniej zasłużony już by dostał nagrodę...:D

    0
  • #15 11 Lis 2017 23:46
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    robokop napisał:
    - poprzez mechaniczny przęłacznik gwiazda trójkąt.

    Poprzez mechaniczny autor nie pisze , a ja raczej bym odradzał silnik 11 kW . Prąd znamionowy silnika to chyba 21 A mimo że przez przełącznik G/T i tak będzie spory. Coś tam wleci coś przytrzyma śrutownik .
    robokop napisał:
    Z tego co pamiętam, to pierwotnie ta wartość tyczyła się przyłączy napowietrznych, determinowana wytrzymałością mechaniczną żyły - bo chyba nie było ani linek, ani przewodów samonośnych o mniejszych przekrojach.

    Ale kabel do garażu będzie nowy i według nowych wymagań ma być dobrany.

    0
  • #17 12 Lis 2017 00:15
    jann111
    Poziom 31  

    Sam silnik owszem, ale czy znamy sposób rozruchu i cały układ zabezpieczeń.?
    Nie, nie znamy.
    To deja vu tematu w którym była afera i zero wniosków... :wink:

    Dodano po 6 [minuty]:

    I wcale nie widać, że to TN-C.

    0
  • #18 12 Lis 2017 09:02
    mawerix123
    Poziom 37  

    robokop napisał:
    bez kłopotliwego dobierania osprzętu czy przeprasowywania żył na okrągłe.


    Możesz pokazać jak wygląda taki osprzęt do przekroju 16mm2 sektor :?:

    robokop napisał:
    poprzez mechaniczny przęłacznik gwiazda trójkąt


    Znane mi urządzenia tego typu maja bardzo ciężki rozruch i ciężką pracę często kiedy się przesadzi z nadmiarem materiału zasypującego to urządzenie.

    robokop napisał:
    Czyli do życia potrzebuje 3 faz jedynie, 4 żyła na obudowę - ochronna/zerująca.


    Nie wiadomo czy ta czwarta żyła to PEN a nie N

    jann111 napisał:
    To bardzo ryzykowna teza, mniej zasłużony już by dostał nagrodę..


    Dobrze prawisz :spoko:

    Strumien swiadomosci swia napisał:
    i przewód ochronno neutralny.????
    Z tego co widać TNC.


    Gdzie autor napisał o układzie sieci :?:

    0
  • #19 12 Lis 2017 09:14
    robokop
    Moderator Samochody

    mawerix123 napisał:

    Znane mi urządzenia tego typu maja bardzo ciężki rozruch i ciężką pracę często kiedy się przesadzi z nadmiarem materiału zasypującego to urządzenie.

    Znasz takowe urządzenia jak widzę tylko z obrazków. Zasypane i ze ściśniętymi walcami/kamieniami nie ruszy w ogóle, choćbyś na uszach stawał. Uruchamia się "toto" z zamkniętym zsypem, który otwiera się dopiero po uruchomieniu, czasem trzeba jeszcze żarna poluzować, dociska się je w trakcie pracy, dla uzyskania określonej granulacji - wtedy rozruch nie jest jakiś super cieżki, trwa kilka sekund do uzyskania obrotów znamionowych.
    mawerix123 napisał:

    Nie wiadomo czy ta czwarta żyła to PEN a nie N

    Zaczynacie gonić w piętkę - nie dość panowie, że żaden z was śrutownika na oczy nie widział, to jeszcze i na wsi nie był. A ta czwarta żyła to może jednak PEN lub przynajmniej PE, a nie gołe "N"? Bo koszmarek zaczyna wychodzić - przekrój przewodu zgodny z przepisem, ale bez ochrony p.porażeniowej w przypadku przebicia izolacji urządzenia.

    0
  • #20 12 Lis 2017 09:38
    mawerix123
    Poziom 37  

    robokop napisał:
    Znasz takowe urządzenia jak widzę tylko z obrazków


    Ty widzę wiesz lepiej co ja w życiu widziałem.

    robokop napisał:
    Zasypane i ze ściśniętymi walcami/kamieniami nie ruszy w ogóle, choćbyś na uszach stawał. Uruchamia się "toto" z zamkniętym zsypem, który otwiera się dopiero po uruchomieniu, czasem trzeba jeszcze żarna poluzować


    A o czym ja pisałem wyżej :?: nie we wszystkich są żarna i da się je poluzować, potwierdzasz moje sław i robisz wyżyty.

    robokop napisał:
    to jeszcze i na wsi nie był


    Dla sprostowania, ja pochodzę ze wsi i nieraz obsługiwałem śrutownik "BĄK" tak że może kolega się od takich poniżających tekstów powstrzyma. Śrutownik to nie temat przewodni.

    robokop napisał:
    A ta czwarta żyła to może jednak PEN lub przynajmniej PE, a nie gołe "N"?


    To musi potwierdzić autor a nie narzucić moderator.

    robokop napisał:
    Bo koszmarek zaczyna wychodzić - przekrój przewodu zgodny z przepisem, ale bez ochrony p.porażeniowej w przypadku przebicia izolacji urządzenia.


    Zanim dalej kolego będziesz szedł w zaparte poczytaj o układzie sieci TT

    Ja jakbym to napisał to co robokop pewnie został by obramkowany i skrytykowany że się mylę co trafnie zauważył jann111
    Kolejny temat z niekompletnym zasobem informacji który doprowadza do kontrowersji.

    1
  • #21 12 Lis 2017 10:12
    robokop
    Moderator Samochody

    mawerix123 napisał:
    To musi potwierdzić autor a nie narzucić moderator.

    Piszę jako użytkownik, nie moderator, tak że proszę się nie rozpędzać za bardzo.
    Padło pytanie o dobór przewodu, bez jakichś specjalnych właściwości, a zaczyna się z tego przewód doktorski robić.

    0
  • #22 12 Lis 2017 10:35
    mawerix123
    Poziom 37  

    robokop napisał:
    Padło pytanie o dobór przewodu, bez jakichś specjalnych właściwości, a zaczyna się z tego przewód doktorski robić.


    Tak bez specjalnych właściwości i podstawowej informacji. Udzielasz szkodliwych rad i jeszcze masz pretensje do tych którzy to prostują.

    robokop napisał:
    Wystarczy nawet 10mm2


    robokop napisał:
    4 żyła na obudowę - ochronna/zerująca


    Nie można radzić autorowi takiego przekroju nie znając układu sieci zasilającej bo w TT będzie OK ale w TN-C ten przekrój jest nie odpowiedni dla PEN. Tyle że w TT nie można tej 4 żyły użyć ani do ochrony ani do zerowania.
    Piszesz o żyle "zerującej" więc z góry zakładasz że to TN-C i świadomie zaniżasz przekrój z PEN na "zero" co jest niezgodne z przepisami.

    robokop napisał:
    zaczyna się z tego przewód doktorski robić


    Nie przewód doktorski a codzienność instalatorska.

    Gdyby nie Twój post #6 nie było wy 16 postów wyjaśniających błędne myślenie.

    2
  • #23 12 Lis 2017 11:17
    lobudek
    Poziom 11  

    Koledzy. Śrutownik bijakowy jest 11kw z mechanicznym przełącznikiem G/T i odkąd pamiętam zawsze tak pracował. Uruchamia się go oczywiście z zamkniętym zsypem. Po rozpędzeniu w gwieździe, przełączam w trójkąt i dopiero otwieram zsyp ze zbożem.

    Co do instalacji to nie potrafię określić jaki to dokładnie typ, ale do domu ze słupa idą 4 linki. I przy podłączaniu urządzeń standardowo F1,F2,F3 i N. Na 90% jest to TN-C, ale to tylko moje przypuszczenie. Może wiecie jak to sprawdzić? W zeszłym roku elektryk robił nowe przyłącze i poszedł ze słupa 1 przewodem z 4 żyłami Al 25mm2 do skrzynki na zewnątrz domu gdzie są zabezpieczenia przedlicznikowe 35A i główny wyłącznik prądowy. Skrzynka ta jest na pewno dodatkowo uziemiona do bednarki. Potem z tej skrzynki przewody idą dalej na licznik i listwę z bezpiecznikami.

    0
  • #24 12 Lis 2017 11:51
    stonefree
    Poziom 24  

    mawerix123 napisał:
    stonefree napisał:
    ewentualnie rozłącznik izolacyjny 4 biegunowy


    W żadnym wypadku rozłącznik 4P tym bardziej jeśli układ zasilania jest faktycznie w TN-C


    Słusznie, późna pora i nie myślałem. Odszczekuję rozłącznik 4 biegunowy.

    0
  • #26 12 Lis 2017 12:23
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    lobudek napisał:


    Co do instalacji to nie potrafię określić jaki to dokładnie typ, ale do domu ze słupa idą 4 linki. I przy podłączaniu urządzeń standardowo F1,F2,F3 i N. Na 90% jest to TN-C, ale to tylko moje przypuszczenie. Może wiecie jak to sprawdzić?

    W ZE powinni odpowiedzieć Ci na to pytanie.

    0
  • #27 12 Lis 2017 12:52
    zbich70
    Specjalista elektryk

    Topolski Mirosław napisał:
    lobudek napisał:
    Co do instalacji to nie potrafię określić jaki to dokładnie typ, ale do domu ze słupa idą 4 linki. I przy podłączaniu urządzeń standardowo F1,F2,F3 i N. Na 90% jest to TN-C, ale to tylko moje przypuszczenie. Może wiecie jak to sprawdzić?

    W ZE powinni odpowiedzieć Ci na to pytanie.

    Ta informacja powinna być też w umowie dystrybucyjnej i warunkach przyłączenia.

    0
  • #28 16 Lis 2017 13:19
    lobudek
    Poziom 11  

    Zakupiłem 4x16mm2 yaky, więc temat do zamknięcia.

    0
  • #29 16 Lis 2017 13:28
    kazikszach
    Poziom 33  

    Ty masz kłódkę, to zamknij.

    0
  Szukaj w 5mln produktów