Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jakie naświetlacze LED przyzwoitej jakości

prezmer 11 Nov 2017 16:23 13899 7
Optex
    prezmer
    Level 10  
    Cześć

Ostatnio wymieniałem naświetlacze halogenowe "obsługujące" wjazd do garażu na LEDowe ponieważ:
    chciałem zmniejszyć zużycie energii (halogeny 200-300W)
    Chciałem zmniejszyć częstotliwość wymiany żarników (nie wytrzymywały roku)

Zakupiłem naświetlacze LED 30W IP66 i po zamontowaniu 2 szt. w maju na dzień dzisiejszy oba już padły (diody LED ledwo co świecą)

Ponieważ nie chcę:
    generować elektrośmieci co parę miesięcy
    marnować czasu na wymianę naświetlaczy.

Chciałbym Was spytać czy wiecie które firmy produkują naświetlacze przyzwoitej jakości? Takie samo pytanie mam nt. czujników ruchu, które też zrobione są chyba z pseudo-kondensatorów.

pozdrawiam
    Piotr
  • Optex
  • Helpful post
    marcinolesno

Level 17  
    Szukaj pod hasłem Osram Ledvance floodlight. Lepsza wydajność od chinczykow. A cena jeszcze znośna jak na firmowkę. Są też z czujnikami ruchu. A jeśli chcesz oddzielnie to Steinel IS1. To model w rozsądnej cenie bo wyższe modele to już kosmos. Rozwiązania sprawdzone w praktyce.
  • Optex
  • Helpful post
    Felini
    Moderator
    Kilka dni temu zakupiłem naświetlacz Osram Ledvance 50 W IP 65. Po tak krótkim czasie użytkowania niewiele można powiedzieć o trwałości i niezawodności, ale o innych cechach już tak.
    Obudowa naświetlacza Ledvance 50 W wykonana jest z tworzywa sztucznego, szklana szyba hartowana, aluminiowy radiator. Ogólnie produkt wygląda na dobry jakościowo. Naświetlacz daje subiektywnie sporo światła, ale pomiarów nie robiłem. Wybrałem barwę 4000 K jako najbliższą światłu dziennemu. Większe moce naświetlaczy Ledvance mają całą obudowę z odlewu aluminiowego, co powinno zapewnić dobre odprowadzanie ciepła. Naświetlacz 100 W waży 3,3 kg.
    Ledvance określa trwałość L90 @ 25°C na 15000 godzin. Innymi słowy strumień świetlny po 15000 godzin pracy lampy ma 90% wartości początkowej.

Jest inna marka V-TAC, też ponoć niezła jakość, ale skłoniłem się do Ledvance ze względu na większy strumień świetlny przy tej samej mocy 50 W i wyższy współczynnik odwzorowania barw Ra>80 (V-TAC Ra >70).

Cena naświetlaczy obu marek - tej samej mocy 50 W - różniła się o kilkanaście zł, więc wziąłem ten o lepszych parametrach, jakie deklaruje specyfikacja techniczna.
    Ledvance..D.pdf Download (716.46 kB)
    prezmer
    Level 10  
    Dziękuję Wam za przesłane sugestie. Spróbuję zatem jak działają te naświetlacze Ledvance Floodlight. A jeśli chodzi o czujniki ruchu, to czy oprócz Steinela coś jeszcze polecacie? W tej chwili chwili potrzebuję jeszcze czujnika ruchu sufitowego 360 stopni. Steinel produkuje coś takiego jak IS 360 D Trio, ale szukam czegoś mniej rzucającego się w oczy, Ważne jest też dla mnie, by udało się ograniczyć zasięg detekcji (ostatnio zaklejałem taśmą elastyczną soczewkę od wewnątrz).

pozdrawiam
    Piotr
    marcinolesno

Level 17  
    Ja u siebie na zewnątrz pod podbitką używam w dwóch miejscach czujników Zona z Kanluxa. Nie powiem, że to szczyt jakości, ale dla mnie to nie problem raz na kilka lat wymienić czujnik za 30 zł. Ewentualnie w czarnym kolorze odpowiednik z Orno OR-CR-203B. Jak na swoją cenę są przyzwoite. Tyle, że z regulacją zasięgu i kąta działania w nich kiepsko, tylko zaklejanie itp.
    prezmer
    Level 10  
    Dziś rano zamontowałem dwa naświetlacze 20W 3000K Osram Ledvance oraz czujnik ruchu Steinel IS 360-3. Dam znać jak długo posłużą. Chyba że wtedy nie będzie już portalu elektroda.pl ;)

Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam
    Piotr
    Piotr-18
    Level 2  
    Chciałbym poznać Waszą opinię:co kupić
    1)Naświetlacz 30W SMD barwa zimna, obudowa czarna od firmy eco-ray ? kod produktu:EKO-NE30W-BL-CW
    2)ANTRA LED30W-NW GR Naświetlacz LED 30W - 2300lm od fimy kanlux ?
    prezmer
    Level 10  
    prezmer wrote:
    Dziś rano zamontowałem dwa naświetlacze 20W 3000K Osram Ledvance oraz czujnik ruchu Steinel IS 360-3. Dam znać jak długo posłużą. Chyba że wtedy nie będzie już portalu elektroda.pl ;)

Piotr

Jak dotąd, oba naświetlacze działają prawidłowo, bez żadnych problemów. Czujnik ruchu również. Zatem zamykam temat

Dodano po 1 [minuty]:

Oba urządzenia:
    20W 3000K Osram Ledvance
    czujnik ruchu Steinel

ciągle działają prawidłowo.