Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router Dlink DIR-615 - Połączenie ograniczone, brak internetu.

12 Lis 2017 08:23 645 17
  • Poziom 4  
    Witam.
    Ostatnio miałam duże problemy z internetem z winy dostawcy (montowano światłowód, "fachowcy" źle wszystko podłączyli), kilkukrotnie resetowałam router i zmieniałam ustawienia, zanim w końcu udało mi się rozwiązać problem. Tyle że nie do końca.

    Internet działa bezproblemowo na wszystkich urządzeniach, prócz mojego laptopa z Windowsem 8.1. Połączenie pojawia się jako ograniczone, próba połączenia się z jakąkolwiek stroną internetową kończy się komunikatem "nie udało się połączyć z serwerem DNS". To samo przy połączeniu bezprzewodowym, jak i przez kabel. Reset routera nic nie daje, tak samo przywrócenie systemu. Nie zmieniałam nic, jeśli chodzi o sterowniki karty sieciowej. Proszę o pomoc.
  • Moderator - Sieci, Internet
    D-link podłączony jest do modemu dostawcy portem Intrenet? Jak rozumiem inne urządzenia nie mają problemu z dostępem do internetu? Jaką adresację masz na karcie sieciowej (wrzuć polecenie ipconfig /all).
  • Poziom 4  
    Tak, do portu Internet. Urządzenie dostawcy to Dasan H665. Inne urządzenia łączą się bez problemu, ponadto sprawdziłam i komputer łączy się z innymi sieciami (internet z mojego telefonu). Zrestartowałam router dostawcy i internet działał przez jakąś minutę, a potem znowu to samo, więc podejrzewam, że z tym może być problem, ale do urządzenia niestety nie mam dostępu, a dostawca jest niekompetentny, delikatnie mówiąc. Wyniki ipconfig:

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : TARDIS
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 3:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adap
    ter
    Physical Address. . . . . . . . . : 16-FD-52-F0-03-F0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 4:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft Hosted Network Virtual Ad
    apter
    Physical Address. . . . . . . . . : 56-FD-52-F0-03-F0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Ethernet adapter Połączenie sieciowe Bluetooth:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Urządzenie Bluetooth (sieć osobista)
    Physical Address. . . . . . . . . : 24-FD-52-F0-8A-BE
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Qualcomm Atheros AR9485WB-EG Wirele
    ss Network Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 24-FD-52-F0-03-F0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.100(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : 12 listopada 2017 07:42:46
    Lease Expires . . . . . . . . . . : 13 listopada 2017 13:26:44
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Ethernet adapter Ethernet:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Qualcomm Atheros AR8172/8176/8178 P
    CI-E Fast Ethernet Controller (NDIS 6.30)
    Physical Address. . . . . . . . . : 20-89-84-E3-98-63
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
  • Moderator - Sieci, Internet
    Sprawdź czy odpowiada ping 8.8.8.8 z tego komputera bo widać że adresacja jest ok na karcie.
  • Poziom 4  
    Request timed out.
    Zauważyłam teraz, że połączenie nie zawsze wyświetla się jako ograniczone, niekiedy wszystko wydaje się być w normie, ale mimo to żadna strona się nie ładuje. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie.
  • Poziom 26  
    Wpisz polecenie:
    tracert 208.67.222.222
    i daj wyniki.
  • Poziom 4  
    Tracing route to 208.67.222.222 over a maximum of 30 hops

    1 1 ms 1 ms 1 ms 192.168.0.1
    2 1 ms 1 ms 1 ms 192.168.7.1
    3 5 ms 2 ms 2 ms 10.102.103.1
    4 22 ms 4 ms 3 ms 176.109.163.245
    5 16 ms 14 ms 10 ms 185.48.8.116
    6 13 ms 15 ms 11 ms 213.242.112.81
    7 42 ms 40 ms 42 ms 4.69.163.82
    8 43 ms 42 ms 40 ms 195.16.160.78
    9 40 ms 39 ms 50 ms 208.67.222.222

    Trace complete.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Halavandrel napisał:
    Request timed out.
    Zauważyłam teraz, że połączenie nie zawsze wyświetla się jako ograniczone, niekiedy wszystko wydaje się być w normie, ale mimo to żadna strona się nie ładuje. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie

    Sama brama w tym momencie odpowiada na ping? W sieci masz tylko jeden router?
  • Poziom 4  
    Jak mogę to sprawdzić? Jakby co, cały komunikat to:

    Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.

    Ping statistics for 8.8.8.8:
    Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

    Tak, tylko jeden router. Plus urządzenie od dostawcy. Generalnie za każdym razem gdy restartuję je, połączenie działa przez dosłownie minutę albo dwie, a potem znowu to samo.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
  • Poziom 4  
    Tak, brama odpowiada.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Podłączając się przewodowo do routera na tym komputerze masz dostęp do internetu? Pokaż jeszcze zakładkę status tego routera.
  • Poziom 4  
    Przewodowo jest to samo, nie działa internet, więc wydaje mi się, że to nie wina routera. Oczywiście kabel jest podłączony do portu LAN modemu dostawcy.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Dlaczego do portu LAN modemu dostawcy? Poza tym większość podobnych urządzeń ma dostęp do internetu tylko na jednym porcie ethernet a pozostałe są w innym VLAN-ie.
  • Poziom 4  
    Urządzenie ma trzy porty: od zasilacza, LAN i Optical. Do Opticala idzie światłowód, a port LAN łączy się kablem sieciowym z portem Internet w routerze.
  • Pomocny post
    Moderator - Sieci, Internet
    To chyba jakieś nieporozumienie. Cały czas rozmawiamy o komputerze z WIN8 i ten komputer masz podłączyć kablowo do jednego z 4 portów LAN twojego D-linka. Jeżeli nie będzie dostępu do internetu wrzuć ipconfig /all oraz tak samo zrób test ping do bramy i do DNS-ów googlowych.
    Nie interesuje mnie podłączenie D-linka bo masz internet na innych urządzeniach a port WAn też jest poprawnie zaadresowany więc to mnie nie interesuje.
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    Sprawdź jeszcze czy odpowie na ping 208.67.222.222.
    Jeżeli będzie odpowiedź to zmień DNS na komputerze lub routerze na ten adres.
  • Poziom 4  
    geniusm napisał:
    Sprawdź jeszcze czy odpowie na ping 208.67.222.222.
    Jeżeli będzie odpowiedź to zmień DNS na komputerze lub routerze na ten adres.


    Dziękuję bardzo, pomogło, internet działa.